65 години след “Любимец 13” българското кино поглежда пак към футбола с “Гунди - легенда за любовта”

22 July 2023
Пенчо Ковачев
Апостол Карамитев играе две роли - на братя близнаци, в "Любимец 13".
Апостол Карамитев играе две роли - на братя близнаци, в "Любимец 13".

Композитор на филма е върлият цесекар Дони, който е племенник на Димитър Пенев

65 години след “Любимец 13” на хоризонта се задава четвъртият в историята български футболен филм: “Гунди - легенда за любовта”.

Филмът разказва любовната история на Георги Аспарухов и Величка Маркова - Лита, от първата им среща през 1959 г. до катастрофата на Витиня на 30 юни 1971 г., в която Гунди изгаря в колата си заедно с приятеля си Никола Котков.

В ролята на Гунди е младият актьор от Народния театър Павел Иванов, който разкри, че заради ролята си е качил 34 кг. В образа на Лита влиза младата Александра Свиленова.

С приятната, но трудна задача са се заели Иван Христов и Андрей Арнаудов с тяхната “Междинна станция”,

осигурила бюджет от 4

милиона лева за продукцията

Идеята и сценарият са на Емил Бонев. Режисьор е Димитър Димитров, главен оператор - Борис Славков. Консултант на филма, организатор на футболните сцени и каскади е Станислав Ангелов-Пелето, бивш футболист на “Левски”.

Музикален продуцент и композитор на музиката е Добрин Векилов - Дони. Журналистите разкриха любопитна връзка. Дони е племенник на Димитър Пенев - Стратега от Мировяне, и първи братовчед на Любослав Пенев. Дони е стопроцентов цесекар, но, естествено, бизнесът си е бизнес.

Подсказвам и още една сюжетна линия - сестрата на Гунди Лидия е омъжена за Димитър Каров - разпределител във волеболния отбор на ЦСКА и националния отбор. Двамата се уважават много и никога не спорят и не се карат на тема спорт.

“Създадохме една машина на времето, задвижена от над 100 човека на терен и 59 актьори, които ще се включат в заснемането на продукцията”, казват Иван Христов и Андрей Арнаудов. В българското кино досега има само два филма на футболна тема. “Любимец 13” (1958) и любовно-спортната драма “Незабравимият ден”, заснет през 1975 г. Режисьорът на “Любимец 13” Владимир Янчев е съсценарист на Любен Попов, много известен за времето си футболен радиокоментатор. В главните роли са Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Пенчо Петров, Петко Карлуковски, Георги Раданов, Стоянка Мутафова и др. Георги Калоянчев е в ролята на съдията на мача и в един момент си гълта свирката. Едва го спасяват.

Своя дебют в киното

прави Георги Парцалев

Филмът проследява титаничната битка на три футболни отбора - “Витоша” (София), “Воля” (Пловдив) и “Агрегат” (Русе), за варненския голмайстор от “Черно море” Гълъбов. Само че Гълъбови са двама и си приличат като две капки вода, защото са близнаци - Радослав и Радосвет. Футболист (и инженер) е Радослав, а Радосвет е комарджия и пиянде и е издирван от органите на народната милиция. Заради приликата на близнаците “мениджърите” на трите отбора ги объркват и става една...

Филмът е сниман във Варна и София. Сцените на плажа са от наскоро открития курорт Златни пясъци. Почти няма чадъри, за “капанчета” и хотели до брега да не говорим. Варненският футболен отбор “Черно море” е от четвъртокурсниците на проф. Боян Дановски в тогавашното висше театрално учулище - Иван Джамбазов, Стефан Илиев, Юрий Яковлев, Евстати Стратев, Никола Дачев, Александър Притуп и др. “Това беше прощъпулникът ни в киното и изживяването беше невероятно. Чочо Карамитев вече бе истинска звезда, но се държеше с нас като равен с равни”, разказваше Иван Джамбазов.

В ролята на софийските отбори “Витоша” и “Люлин” са столичните футболни тимове “Спартак” и “Родни криле”. Сред истинските играчи има само двама актьори - Апостол Карамитев и... пак Джамбазов. Всъщност Джамби играе няколко години в юношите на “Левски” и след като завършва гимназия, доста се колебае между ВИФ и театралното училище. Приемат го и на двете места, той все пак избира актьорството.

Мачовете се играят на стадион “Васил Левски”. На тогавашната му официална трибуна се мъдри лозунгът: “Чрез физкултура и спорт - готови за труд и отбрана”. За консултант на футболните сцени е поканен известният треньор Георги Пачеджиев.

Режисьор на “Незабравимият ден” е Петър Донев, той е и съсценарист на Никола Тихолов.

В главните роли са Стойчо Мазгалов, Огнян Желязков, Наталия Маркова, Николай Бинев, както и футболистите Божидар Григоров, Георги Гугалов, Илия Величков. Сигурно вече сте се досетили, че колективният герой във филма е отборът на “Славия”.

Треньорът Каролев (Стойчо Мазгалов) е пред сложна дилема - да се съгласи на компромиси, несъвместими със спорта, или с чиста съвест да напусне отбора. Нещата се усложняват и от факта, че треньорът е в любовен тригълник с Марта (Наталия Маркова) и централния нападател Сотиров (Божидар Григоров).

Репликите на Григоров, на когото викаха Боби Григ, са неповторими: “Ти не я обичаш. А аз я обичам!”. Начинът, по който футболистът произнесе думите може да влезе в класацията на топ 10 за най-дървено изречени реплики.

“Неделни мачове”,

заснет през 1975 г.

и подвежда с името си

Няма никакъв футбол, най-популярната игра е само фон на човешки страсти..

Режисьорът Тодор Андрейков е и съсценарист на Антон Кафезчиев. В ролите са почти непознати тогава актьори, както и натуршчици. Хората от планинско миньорско село чакат да дойде пролетта, за да започнат футболните мачове.

Филмът е от две новели, чиито истории и взаимоотношения между героите се преплитат. Новелата “Зима” разказва как Коста отива в града на мач, но попада в богато село и дори се жени там.

Историята в “Лято” се развива на фона на световното по футбол в Западна Германия през 1974 г. Владо и Ваня се влюбват, но любовта им е помрачена от интриги в селото и те се разделят. И мачът от футболен се превръща в боксов.

Преди години актьорът Георги Стайков ми сподели желанието си да снима футболен филм със заглавие “Дерби” .

Сюжетът се върти около кървавото дерби между треторазрядните отбори “Трескавица” - Търговище, и “Юнак” - Шумен, за класиране в “Б” група. Стайков вплита случки и лични спомени от футболния живот около милениума.

Жоро беше убеден, че футболните филми, особено ако са написани и заснети добре, винаги се радват на голям зрителски успех. Болести обаче налегнаха Георги Стайков и проектът си остана само негова мачта.

Младият актьор Павел Иванов има трудната задача да се превъплъти в обряза на Гунди
Младият актьор Павел Иванов има трудната задача да се превъплъти в обряза на Гунди

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/