"Тренд": Над 1/3 от българите не знаят какво е изкуствен интелект, всеки пети иска да се забрани

12 July 2023
24 часа

  • Най-голямо е недоверието към коли, които се управляват сами според проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”
  • 45% се страхуват, че AI ще отнема работни места

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Това показват данните от проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено между 10 и 16 юни сред 1008 души пълнолетно население чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”.

Близо 1/5 споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората.

Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. 4-ма от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му. Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.

За близо две трети от хората новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес, показват още данните от проучването.

Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (колцентрове) и технологичния сектор. Самоуправляващите се превозни средства и употребата на

изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие

Мнозинството от българите не би се доверило на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.

Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% - че ще създаде нови. А 37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Тревогите дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смята, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57% - че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората. (24часа)

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/