Кола под наем в Европа с до 35% по-евтина това лято

05 July 2023
Георги Луканов
Пълната застраховка при наемането на автомобил понякога може да натовари цената с до 50 процента. Снимки: официални компании за отдаване под наем
Пълната застраховка при наемането на автомобил понякога може да натовари цената с до 50 процента. Снимки: официални компании за отдаване под наем

Поне със 100 лева по-евтино у нас, в известни европейски курорти - до една трета

Цените на автомобилите под наем в Европа в най-натоварения летен месец август са доста по-достъпни в сравнение с миналата година, категорични са анализатори на пазара с рент-а-кар колите.

В България също е по-евтино, но не чак толкова, като в повечето популярни дестинации на Стария континент, както обикновено се случва с почти всички стоки и услуги.

Изчисленията показват, че у нас тази година в разгара на отпуските може да се наеме автомобил с около 10 процента по-евтино в сравнение с миналото лято, или в абсолютна стойност излиза около стотина лева по-евтино за една седмица. В Европа обаче има места, където рент-а-карът е намалял с до 30 процента.

Миналата година наемането на кола в Европа бе по-скъпо от всякога, като

средната цена нарасна до 402 евро на седмица

в сравнение със само 233 евро през 2019-а. Прогнозите са, че тази година наемът ще се движи около 350 евро. Средните наеми у нас също са на тази стойност.

През миналата година повече от хиляда лева струваше удоволствието да наемете автомобил в България за седмица и да минете с него около хиляда километра. Само горивото излизаше минимум 200 лева, независимо дали сте налели бензин, или дизел, при цени над 3,30 лева и среден разход на кола от около 7 литра на 100 км пробег.

“24 часа” провери цените на над 10 водещи рент-а-кар компании отново за седмицата в разгара на летния сезон - от 30 юли до 5 август.

При наемане на автомобил от летище София най-евтината оферта е на мъника Volkswagen Up. Немската кола миналото лято

струваше 309 евро със застраховка само срещу кражба

Ако искате да направите пълна защита на наетия автомобил, което се препоръчва както от специалистите, така и от потърпевши, струва още 8 евро на ден, или 24 евро на седмица. Така мъничкият фолксваген, който е подходящ най-вече за движение в града, а не за човек, тръгнал на ваканция, струваше 333 евро плюс поне 100 евро за гориво, или общо 430 евро. Тази година наемането на същата кола на тази германска марка струва 247 евро според най-ниската оферта за същия период на годината, но за това пък пълната застраховка е по-скъпа - 54 евро.

Общата сума за наемане на въпросния Volkswagen Up от летището в София и връщане пак там за седем дни в разгара на сезона ще струва 301 евро, или с около 30 евро по-малко от миналата година.

Цената на бензина и дизела това лято е около 2,50 лева, или с 80 стотинки по-ниска от летните месеци приз 2022-а. Така горивото при 7 литра на 100 км пробег при изминати хиляда километра ще струва около 175 лева.

Цените на рент-а-кар услугите са по-приемливи от миналата година.
Цените на рент-а-кар услугите са по-приемливи от миналата година.

Общата сума при наемане на рента-а-кар за седмица заедно с горивото у нас излиза около 775 лева, докато миналата година за същата кола калкулациите показват, че са необходими 100 лева повече.

Според нидерландския клон на най-голямата компания за автомобили под наем Enterprise в някои популярни ваканционни страни в Европа

цените са паднали дори с 35 процента тази година 

спрямо миналата.

Enterprise сравни цените на наемите в 20 европейски ваканционни дестинации през първата седмица на август тази година с тези през същия период на миналата година. Изборът беше направен за “компактния” клас от различни доставчици. Става въпрос за автомобили от калибъра Volkswagen Golf, Opel Astra и Ford Focus.

Доставката на нови автомобили отново се увеличава и

секторът на колите под наем се нормализира

Докато миналото лято цените на колите под наем все още бяха безпрецедентно високи поради ограничената наличност, сега те са значително по-ниски в много дестинации.

Томас Волтерс, директор на Enterprise Netherlands, обяснява, че цените са били от два до три пъти по-високи на някои места миналата година, отколкото преди коронавируса. Това се дължи не само на ограничената наличност на автомобили, но и на смяната на автопарка поради пандемията. “На типични ваканционни дестинации, главно островите например, под влиянието на ефектите от коронавируса бе решено частично да се премести оскъдният флот от коли под наем в континенталната част и да се концентрира. За постоянно или за цял сезон, което означава, че някои офиси временно бяха затворени.”

Като цяло сега се оказва, че цените за високия сезон са с една трета по-ниски от миналата година, защото производителите възобновиха доставките си въпреки по-високите цени на колите.

“Освен това сега има по-малко несигурност и риск на пазара.

Все още има големи разлики по дестинация

поради местните обстоятелства и стратегическите избори, които се правят за отделни държави и компании за коли под наем”, казва Волтерс.

Има и изключения. На някои места колите под наем са дори по-скъпи от миналата година, като например във Венеция, Сицилия и Малта. В таблицата са показани средните цени за една седмица на кола под наем от среден клас на летищата на някои популярни дестинации. Тази година е взет периодът събота, 29 юли, до събота, 5 август, миналата година бе за събота, 30 юли, до събота, 6 август. Най-голям спад на цените на автомобили под наем има в Анталия (61 процента), а най-евтини са в Малага.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/