Какво може да променим, ако партньорът ни обвинява за всичко?

04 July 2023
Тина Арнаудова

Ако партньорът ви постоянно ви обвинява за всичко, той упражнява форма на емоционално насилие. Така той се освобождава от всяка отговорност и се поставя в позиция на властимащия, като постепенно понижава вашето самочувствие.

Известният психолог Джон Готман обяснява в книгата си „Защо браковете са успешни или неуспешни”, че негативната критика и проекцията на вина съставляват един от четирите коня на апокалипсиса при раздялата на двойката. Той твърди, че зад тази психологическа реалност обикновено се крие лоша емоционална комуникация и явно избягване на отговорност.

Проекцията на вина е често срещано явление в междуличностните конфликти. Интересното е, че се появява по-често, когато има връзка на интимност, както при сексуално-афективни връзки.

Изследване, проведено от университета в Гранада (Испания),
подчертава страданието, причинено от конфликти в отношенията.
То твърди, че често зад тези проблеми се крие липсата на умения за емоционална интелигентност. Вината действа като оръжие, което индивидът използва, защото не знае как да управлява собствените си разочарования. Въпреки това има няколко фактора, които си струва да се анализират, за да се получи малко по-точен поглед върху тази реалност.

Да обвиняваш другите, е форма на инертност и избягване на отговорност

Индивидът, който обвинява друг човек за всеки малък проблем, избягва собствената си отговорност. Вместо да решава това, което го притеснява, тревожи или разочарова, той избира да прехвърли дискомфорта си върху плещите на другите. Това е недостатъчна и неадаптивна техника, която води до проблеми във взаимоотношенията.

Ако имате партньор, който ви обвинява за всичко, ще откриете, че той се държи по следния начин:
• При всяко недоразумение твърди, че вината е ваша, защото не сте обяснили правилно.
• Когато възникне проблем, очаква да го разрешите. Ако не го направите, вината е изцяло ваша.
• Ако е под стрес, ви обвинява за ескалирането на ситуацията.
• Всеки опит за комуникация изглежда безполезен. Освен това губи търпение изключително бързо.

Този тип хора действат пасивно в случай на инцидент или дискомфорт. Вместо да се стремят да решат нещо, те очакват другите да го направят вместо тях. Това е явна форма на незрялост.

Проекция на вината, форма на наказание
Ако се чудите защо вашият партньор ви обвинява за всичко, имайте предвид, че той използва чувството за вина като защитен механизъм. Изследване, публикувано в Personality and Individual Differences, определя този ресурс като склонност на индивида да приписва собствените си чувства, намерения или мотивация на другите.

Лоша емоционална комуникация
Изследване, публикувано в Frontiers in Psychology, посочва, че добрата комуникация е в основата на всяка успешна връзка. Улеснява постигането на споразумения и поддържането на отношенията. Следователно липсата на добри умения в тази област често води до нараняваща и дори манипулативна динамика.

Когато вашият партньор ви обвинява за всичко, ще откриете, че се случва следното:
• Не знае как да изрази какво се случва с него и ви обвинява, че не се досещате какво не е наред.
• Той не знае как да разговаря, да общува уверено и с уважение. Вместо това използва кратки, безполезни и дори заплашителни фрази.
• Лошото му емоционално управление понякога причинява разочарование, тъй като не знае как да изрази чувствата си с думи.
• Използва насилствена комуникация, като проектира вина върху вас.

Нарцистична манипулация

Отговорът на въпроса защо вашият партньор ви обвинява за всичко може да бъде, че той има нарцистичен характер. Въпреки това, за да стигнете до това заключение, трябва да оцените външния вид на повечето от техните черти и поведение.

Изследване, проведено от Университета на Уолонгонг (Австралия), потвърждава, че междуличностното въздействие от връзката с нарцисист може да бъде огромно.

Такива индивиди проявяват следните характеристики:

• Често са отмъстителни. Когато са изправени пред най-малкото разочарование, несъгласие или чувство на гняв, те не се колебаят да намерят извинение, за да хвърлят вината върху партньора си.
• Използват манипулация. Този механизъм ги улеснява да получат от другите това, от което се нуждаят, за да укрепят собствения си имидж и самочувствие.
• Трябва да бъдат център на внимание. Това ги прави изключително егоистични партньори.
• Те използват инструментална емпатия. Това означава, че те могат да откриват и да се свързват с емоциите на другите, но го правят инструментално. С други думи, за получаване на някаква облага.

Как да се справите с тези ситуации
Автентичната любов - тази, която оформя щастливи и трайни връзки, се основава на култура на уважение, а не на тирания на проекцията на вина.

Анализирайте ситуацията
Вашият партньор преминава ли през лош период? Как се държите напоследък? Все още ли има уважение между вас, въпреки факта, че не се разбирате? Защо вашият партньор ви обвинява за всичко? Отговорите ще ви помогнат да имате по-ясна представа за проблема.

Диалог
Вашият партньор може да не притежава добри комуникационни умения. Но ако има любов във връзката и той е готов да се справи с проблемите между вас, трябва да поставите механизмите за улесняване на добрия диалог.

Ето няколко ключа за правилно общуване:
• Обяснете ситуацията настоятелно и просто.
• Дайте конкретни примери („Вчера ме обвини за X неща“).
• Изразете себе си по спокоен начин, без да го заплашвате или осъждате.
• Кажете ясно как се чувствате.
• Кажете му, че искате да разберете не само как се чувства, но и какви са причините за тази вредна динамика във връзката ви.
• Позволете му да изрази себе си и да защити идеите си. Слушайте емпатично.
• Опитайте се да не прекъсвате. Дайте му сигнали, за да знае, че разбирате какво се опитва да ви кажи.
• Предложете възможни решения. Например „Вместо да ме обвиняваш, кажи ми какво не е наред или как се чувстваш“.
• Съгласете се за промяна и определени стратегии и тяхното прилагане.

Анализирайте напредъка си
Ако вашият партньор ви обвинява за всичко, това не е нещо, което може да търпите безкрайно. Трябва да проумеете това, ако не искате да станете жертва на голяма психологическа уязвимост. Поради тази причина е важно качеството на вашата комуникация да се подобри. Преди всичко, проекцията на вашия партньор за вина трябва да бъде деактивирана.

На негово място трябва да се появят емоционална отговорност, уважение и увереност. За да се случи това, трябва да прецените как напредва връзката ви като цяло, особено когато става дума за лечебни диалози.

Ами ако продължава да ви обвинява за всичко?
Постоянното използване на вина понякога може да бъде форма на междуличностно психологическо насилие. В тази ситуация трябва да оцените качеството на връзката си като цяло, като се съсредоточите върху следните аспекти:

• Вашият партньор уважава ли вашите нужди, мнения, ценности и стремежи?
• Чувствате ли се обичани? Грижи ли се за вас и показва ли загриженост за вас?
• Може ли да общувате ефективно един с друг?
• Може ли да постигнете споразумения заедно?
• Как се чувствате във връзката?

Ако след оценка на тези проблеми стигнете до заключението, че нещата не вървят добре, може да изберете терапия за двойки, за да се опитате да спасите връзката.

От друга страна, в случай че вашият партньор не иска да предприеме тази стъпка и не промени поведението си, трябва да вземете мерки. Не забравяйте, че вашето психологическо благополучие е на първо място.

Не си струва да живеете с подбудители на вина
Подбудителите на вина не са единствените партньори. Те са незрели в своята емоционална интелигентност и притежават лоши комуникативни умения. Не е изненадващо, че животът с някого, който не поема отговорност за проблемите си и избира да обвинява другите за това, което го разочарова, е изключително разрушителен.

Затова не трябва да се колебаете да изисквате промяна. Ако човекът до вас няма желание да се промени и агресивната му комуникация продължава, трябва да дадете приоритет на емоционалното и психическото си равновесие.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/