Тигърът - истинският цар на животните

01 July 2023
Слави Ангелов
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Да наричаш лъва цар на животните е точно толкова погрешно, колкото господар на джунглата. Първо, лъвът не живее в джунглата, а в саваната, и второ, колкото и да е царствена походката му и страшен ревът му, той не е най-силното животно на планетата, а в този див свят короната и властта винаги принадлежат на победителя.

Днес в търсачката "Гугъл" може да видите стотици въпроси и статии със заглавие "Кой е по-силен - лъвът или тигърът?" и хиляди хора от всички точки на планетата ожесточено спорят по темата, без да дават категоричен отговор. А още в древността римляните например чудесно са знаели възможностите на тигъра и залозите им в Колизеума винаги са били в негова полза и срещу лъва.

Днес трудно могат да се намерят точни сведения за коефициентите в римските залози, но пък са запазени съвсем конкретни данни за бой между лъв и тигър през XIX век, състоял се в индийския щат Барода, който днес се нарича Вадодара. Битката била организирана лично от махараджата, който решил да заложи на африканския звяр и загубил, като коефициентът бил 1/37 000 в полза на тигъра.

Тези две силни животни много трудно могат да се срещнат в наши дни в дивата природа, защото обитават достатъчно отдалечени региони в различни континенти. Ето защо бруталните срещи между тях се случват в зоопаркове или в нелегално организирани борби. Гледачите на едрите котки в зоопарка в Лондон през 1857 г. съвсем неволно станали свидетели на този епичен двубой. Те погрешка оставили на едно място възрастен тигър и млад лъв в разцвета на силите си.

В началото на битката тигърът бил тежко ранен, но успял не само да оцелее, а и да ликвидира младия си противник. Тогава се разбрало, че той всъщност е много стар, но и опитен боец, от когото алчни брокери спечелили в миналото купища пари. Тигърът Гунда бил истинска легенда в хазартния бизнес в Азия. Той изживявал последните си дни в пенсия в лондонския зоопарк, след като години наред участвал в боеве до смърт, при които умъртвил цели 30 лъва.

Зоолозите имат солидни обяснения за това тотално надмощие. Тигърът всъщност е третият най-едър хищник на планетата след полярната и кафявата мечка. Има много сведения за случаи, когато тигри са нападали и умъртвявали мечки. И още по-често носорози. И дори диви слонове. Тигърът достига тегло от 360 кг срещу максимум 250 при лъва. Азиатската котка е не само по-тежка, но и по-гъвкава и мускулеста. С много остри зъби и нокти, тя винаги търси в двубоя бърза смърт, докато лъвът е склонен първо да "поиграе" с жертвата си.

Лъвът всъщност е социално животно. Той живее в група и винаги в битка и в лов за храна разчита на подкрепата на останалите от прайда. В същото време тигърът е единак. Знае, че е сам и ако иска да оцелее, трябва да постигне бърза и безпощадна победа... докато не са дошли подкрепленията на врага.

В битката с човека обаче раираната котка търпи колосални щети. От 100 000 броя в началото на миналия век в началото на новото хилядолетие на свобода се намират малко повече от 3000 тигъра. В същото време само в Съединените щати се смята, че хора държат в клетки в домовете си повече от 10 хиляди от азиатските хищници.

Малките се търгуват между 1000 и 3000 долара за брой. Като едно бенгалско тигърче албинос може да се продаде и за десетки хиляди. Така днес в плен живеят три пъти повече от тигрите на свобода. И все пак в последните 5 - 6 години тяхната популация започва бавно да се възстановява в различни държави в Азия.

В този "Космос" ще Ви разкажем в снимки за бруталното избиване в миналото на най-силното животно и за грижите, които човекът полага за възраждането му в наши дни.

Ще се потопим за 100 дни под водата заедно с легендарен водолаз от американските военноморски сили, за да видим как налягането в океана и кислородът "спират часовника" и ни подмладяват.

С телескопа "Евклид" ще търсим черни дупки и черна материя в Космоса.

Ще се спуснем дълбоко в смъртоносните мини в бедна Латинска Америка, където миньорите не знаят дали ще се върнат от смяна.

Ще надникнем в тайните на Пентагона - крият ли военните наистина останки от извънземни и техните летящи чинии?

В недалечното минало ще видим как лекарите са оперирали без анестезия и как всъщност не мозъкът, а езикът е причина за човешката еволюция.

Разбира се, ще има и любопитни истории - как революционерите на Фидел Кастро отвлякоха шампион от Формула 1 в Куба, за да си направят рекламна кампания.

Ще Ви пренесем и в интимния свят на Зелда, за да разберем дали всъщност Фицджералд Скот не е причината за нейната обсебваща лудост.

Приятно пътешествие!

Брой 6/2023 на сп. "Космос" вече е на пазара.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/