Фази на сексуалността в напреднала възраст

24 June 2023
София Вътова

Все още има много митове за сексуалността и един от най-разпространените е, че тя завършва в напреднала възраст. Всъщност е точно обратното.

Въпреки че в по-зряла възраст се случват физически и психологически промени, които засягат сексуалността, това не означава, че това е краят на палавия живот между чаршафите.

Има жени, които казват, че сексуалният им живот е започнал да процъфтява след края на репродуктивния им етап.
Тъй като тялото се променя, напълно нормално е половите органи също да претърпят някои промени.

Има четири фази, при които настъпват промени като сексуален отговор.

При мъжете отнема повече време, за да се постигне ерекция, която също може да бъде с по-малка плътност, отколкото в по-млада възраст. Фазата за достигане на възбуда е по-дълга, тъй като кремастерният мускул губи сила. Оргазмите са по-кратки и има по-малък обем семенна течност. Обемът на пениса намалява по-бързо по време на фазата на еякулация.

Промени при жените в напреднала възраст фазите са сходни, но интензивността не е еднаква. По време на фазата на възбуждане вагиналното овлажняване намалява, контракциите на матката също се редуцират, във фазата на оргазма има контракции, но по-малко по количество и интензивност. Те дори могат да станат болезнени. Фазата на отминаване на оргазма е по-дълга, отколкото при младите жени, намалява способността за множествени оргазми.

Лечение и превенция
Споменатите фактори не трябва да означават край на сексуалния живот в напреднала възраст. Макар да намалява честотата на упражняване на сексуалната функция с възрастта, поддръжката й зависи от доброто физическо и психическо здраве.

Има три необходими стъпки, за да се насладите на пълноценен сексуален живот в напреднала възраст:
• Наслаждавайте се на здравето
• Оценявайте сексуалността
• Имайте партньор

Следвайки тези препоръки, не само може да се насладите на пълноценен сексуален живот в напреднала възраст, но и да разбиете мита, че сексуалността е запазена за младостта.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/