Пиенето на алкохол ни прави по-тъжни, а не по-щастливи

03 June 2023
Теодора Шопова

В днешно време голяма част от хората консумират голямо количество алкохол през уикенда. Паралелно с тази тенденция сме свидетели на нарастване на случаите на тревожност и депресия. Това са тихи, но латентни сенки, които постепенно променят благосъстоянието на ежедневието.

Това означава, че обществото ни продължава да подхранва фалшиви митове и изкривени идеи. Сетете се за класическия мит, че пиенето „удавя мъката“.

В действителност всичко, което прави, е да променя поредица от мозъчни механизми, действайки за момент като успокоително.

Нито един проблем не се забравя в това състояние и нито една скръб не се разсейва напълно чрез комбиниране с алкохол.

Научната литература твърди, че колкото повече човек пие, толкова по-вероятно е да развие голяма депресия.

Много хора се опитват да се справят с житейските скърби с алкохол.

Ако пиенето на алкохол не подобрява настроението, какво прави?
Алкохолът е депресант. Проблемът е, че консумацията му е свързана преди всичко със ситуации на отдих и почивка. Тийнейджърите започват да пият поради социален натиск.
„Всички останали го правят, така че и аз може да го направя“. Почти без да го осъзнават, те в крайна сметка не могат дори да си представят да излязат и да се срещнат с приятели, ако няма алкохол.

Нещо подобно се случва с хора, които, когато са изправени пред жизненоважно предизвикателство, се обръщат към алкохола като убежище. Независимо дали просто са имали лош ден, до по-сериозни проблеми като загуба на любим човек или оставане без работа, те търсят утеха в бутилката. Приемането, че тъгата се разрежда с алкохол, е напълно погрешна идея и науката се опитва да ни каже това от години.

Следователно трябва да преформулираме идеята, че пиенето на алкохол увеличава чувството за щастие. Защото в действителност не само ни кара да се чувстваме по-зле, но ни доближава до бездна, в която може да загубим контрол. Освен това често може да действа като катализатор за повече от едно психично разстройство.

Алкохолът - успокоително с две остриета
На Хъмфри Богарт принадлежи култовата фраза, че не вярва на човек, който не пие. Холивудската легенда имал чувството, че всички останали винаги са с три питиета зад него и ако те успеят да наваксат с напитките, нямало да има никакви проблеми на света, тъй като щели да се отпуснат. Очевидно е, че културата на съвременното общество е изградила слой от заблуден блясък около идеята за алкохол.

Нормализираме го така, че да не ни учудва например, че много от актьорите в американските сериали и филми почти винаги държат питие в ръцете си. Предполага се, че почти всеки употребява регулярно алкохол.

Прибягването до спиртни напитки в малки количества със сигурност има седативен ефект. Всъщност, ако ни ободрява, това се дължи на неговите инхибиращи механизми върху мозъка.

Пиенето не ни носи истинско щастие или радост, но облекчава стреса, прави ни по-общителни и улеснява социалните връзки. Нещата обаче се променят, когато потреблението премине от функционално към нефункционално. Тежките запои засилват безпокойството и насърчават слабото чувство за контрол и отрицателно валентните емоции.

Алкохол и депресия
Изследване, проведено от университета в Найроби (Кения), твърди, че разпространението на депресия сред хората, зависими от алкохола, е 63,8 процента. Това са тревожно високи цифри.

Това проучване също предполага, че не е лесно да се определи кое е първо: депресията или алкохолизмът. Има толкова фина линия, че е почти невъзможно да се каже. Много пъти здравните специалисти се сблъскват с разочаровани пациенти (поради работа или лични проблеми), които прибягват не само до пиенето като механизъм за бягство, но и като самолечение.

Ефектите са очевидни:
- Липса на енергия и постоянно изтощение.
- Чувство за безполезност.
- Проблеми с паметта и концентрацията.
- Чувство на безнадеждност и негативизъм.
- Ниско самочувствие.
- Раздразнителност.
- Изпитване на проблеми при вземането на решения.
- Чувство за вина, безполезност или безпомощност.
- Безсъние или прекомерен сън.
- Преяждане или загуба на апетит
- Психосоматични симптоми като стомашни и храносмилателни проблеми, главоболие и др.

Като се има предвид тази картина на емоционален дискомфорт, обичайно е тези индивиди да търсят достъп до психотропни лекарства и да ги консумират без лекарско предписание. Това е опасно и може да има сериозни последствия.

Консумацията на алкохол с психотропни лекарства е контрапродуктивна. Освен това никога не трябва да се приемат анксиолитици или антидепресанти без лекарско предписание.

Какво може да се направи?
Някои хора смятат, че е невъзможно да мислят за плановете си през уикенда, без те да включват консумация на големи количества алкохол. Освен това през последните години зачестяват случаите на дрънкорексия.

Ако сте се сблъсквали с чувство на безнадеждност или безполезност, свързани с употребата на алкохол, е добре да поговорите със специалист. Търсенето на убежище в алкохола само ще накара всяка латентна или лека депресия да доведе до голяма.

Противно на казаното от Богарт, този, на когото трябва да се доверите, е този, който не употребява безхаберно алкохол и който има пълен контрол над живота си. Това е ключът към здравето.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/