Защо мъжете не могат да изразят чувствата си като жените

02 June 2023
Тина Арнаудова

Шири се мнението, че жените са склонни да показват емоциите си по-открито от мъжете. Разбира се, всеки е различен и някои господа могат да бъдат много емоционални и лесно да покажат какво чувстват. Все пак изследователите се опитват да проучат защо мъжете не се изразяват като жените.

Господата изпитват същите емоции като жените
„Имам чувството, че на него не му пука“. Чували сте тази реплика поне веднъж от някоя ваша приятелка, когато не получава обратна връзка за чувствата на партньора си, нали?
Но това наистина ли е валидно?

Докато статистиките показва, че жените са по-податливи на депресия и тревожност, мъжете също са засегнати от психични заболявания.

Знаете ли, че над 30% от господата ще изпитат депресия в даден момент от живота си? И приблизително 9% от мъжете съобщават, че ежедневно изпитват чувство на депресия или тревожност. Въпреки обществените очаквания момчетата да прикриват емоциите си, от решаващо значение е да се признае важността на справянето с проблемите на психичното здраве при мъжете. 

Нека проучим защо силните ни половинки крият емоциите си.

Може да е социален натиск
Често срещаната фраза "стегни се" (man up -на англ.) изглежда играе важна роля в това поведение. Този термин, дефиниран от Cambridge English Dictionary като „справяне с нещо по-смело“, е само отроче на обществения натиск, който изкривява възприятията за мъжественост.

Изследване, проведено от благотворителната организация за мъжко здраве Movember, разкрива, че почти една трета от мъжете изпитват натиск да изглеждат мъжествени, като по-младите господа на възраст 18-34 години изпитват това в по-високи нива (47%).

Мъжете често показват по-малко видими признаци на проблеми с психичното здраве и е по-малко вероятно да ги обсъждат открито. Проучването посочва, че когато жените са депресирани, те често показват тъга или изразяват чувствата си, докато мъжете обикновено показват признаци на гняв, раздразнителност или агресия.

Мъжете не изразяват чувствата си и това работи срещу тях.

Те просто не знаят как да се изразят
Никой не обяснява на мъжете как да показват чувствата си. Обществените очаквания и правилата в детството често учат мъжете да бъдат твърди и неемоционални, оставяйки ги несигурни как да изразят чувствата си.

Докато жените могат открито да изразят разбитото си сърце, господата са склонни да крият болката си и да изглеждат като непоклатими стоици. Този обществен натиск може да направи предизвикателство за мъжете да бъдат уязвими, тъй като това се счита за табу. В резултат на това емоционалното им състояние може да пострада. Като насърчаваме откритите разговори за психичното здраве и разбиваме стереотипите, може да помогнем на порасналите момчета да се чувстват комфортно и да имат сили да изразяват емоциите си.

Това е неврологично нещо
Corpus Callosum - част от мозъка, която свързва лявото и дясното полукълбо, е по-голямо при жените, отколкото при мъжете, което води до по-висока способност за чувстване и мислене едновременно. Дамите са по-добри в този мултитаскинг.

Мъжете, от друга страна, са склонни да отделят чувствата от мислите си, което води до колебание да обсъждат емоционални теми. Въпреки че това може да доведе до трудности при общуването по чувствителни въпроси, важно е да разпознаете и разберете тези различия, основани на пола.

Мъжете и жените са еднакви в някои отношения, но все пак различни. Дори начинът, по който се справят със стреса, може да варира в зависимост от социалните очаквания, физиологията и психологията.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/