Чарлз III на почивка в Румъния, оставя Камила във Великобритания (Обзор)

02 June 2023
24 часа
Крал Чарлз III и съпругата му Камила
СНИМКА: РОЙТЕРС
Крал Чарлз III и съпругата му Камила СНИМКА: РОЙТЕРС

Крал Чарлз III заминава сам за 5 дни в Трансилвания от 2 юни, като вероятно ще пропусне посещението на принц Хари във Великобритания, съобщи в. “Дейли мейл”.

Херцогът на Съсекс трябва да присъства във Върховния съд, защото съди сп. “Мирър” за телефонно хакерство. Последното пътуване на Хари до родината беше за коронацията на баща му, като той прекара по-малко от 29 часа на английска земя, преди да отлети обратно към Калифорния.

Монархът пък излиза за първи път зад граница след коронясването си на 6 май. Чарлз няма да бъде придружен от кралица Камила, която ще остане в резиденцията им в Глостършир - Хайгроув. Въпреки че отива на частно посещение, той ще се срещне с президента на страната Клаус Йоханис на 2 юни в знак на уважение.

Чарлз III има над 10 имота в Румъния, като е превърнал в ежегодна традиция екскурзията дотам с цел отдих. В миналото кралят е коментирал колко е хубава страната, като при един от престоите си на Карпатите казва, че земята там е “в кръвта му”.

“Тук има усещане за вековна приемственост. Добродетелен кръг, в който човекът и природата са в равновесие”, обяснява Чарлз.

Кралят неслучайно е избрал Румъния като дестинация - той има родствени връзки там, като се предполага, че е потомък на Влад Цепеш, по-известен като Дракула.

Освен това прапрабабата на монарха по майчина линия - Клаудия Редей, е родена и израснала в региона. Тя се омъжва в кралски род от Германия, като става принцеса на Тек, а нейната внучка - кралица Мери Тек, е съпругата на крал Джордж V и прабаба на Чарлз.

Кралят купува имение в малкото селце с население около 100 души Валя Зъланулуй през 2002 г., което е на 3 часа път от най-близкото летище, а повечето местни жители разчитат на коне и каруци за превоз.

По време на сегашната си почивка Чарлз ще отседне в къща за гости до село Вискри, обзаведена с традиционни мебели. В нея няма интернет, радио или телевизия, а само книги. Така е сигурно, че кралят ще се откъсване от натовареното си ежедневие. По време на кратките си престои в Румъния обича да чете и да рисува с акварелни бои.

Имотът се дава под наем като място за отдих сред природата, като гостите могат да правят походи из долината Залан и близките планини. Някои от дейностите включват конна езда, разходки из поляна с диви цветя, кръстена на принц Джордж, както и минерални басейни. Цените варират между 100 и 300 паунда на вечер.

Поради честите си посещения в Румъния Чарлз създава фондация за подкрепа на земеделието, традициите и опазването на сградите с историческо значение в региона.

“Той е спокоен в Трансилвания”, казва по адрес на Чарлз ботаникът Джон Акеройд, който придружава краля в региона почти всяка година.

А жителите на Вискри са почитатели на монарха - когато Чарлз научава, че канализационната система на селото е на ръба на колапса, тихомълком плаща 2 млн. паунда за нова екологична пречиствателна станция.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/