Защо съпругата ми вече не иска да прави секс, въпреки че ме обича

01 June 2023
Тина Арнаудова

Твърде често хората в дългосрочни връзки се оказват в състояние на намаляващ сексуален живот. Експертите често обвиняват за угасналите въглени на страстта жените, които имат изчезнало либидо след брака. Легендата гласи, че силният им фокус е свръхфиксиран върху отглеждането на децата им, което ги кара да игнорират съпрузите си. Но вярно ли е това?

Жена ми ме обича, но не ме желае
Фразата по-горе е тази, която семейните терапевти чуват твърде често, както и повечето приятели на женени мъже, чийто сексуален живот се е променил към по-лошо за браковете им. И, за съжаление, голяма част от традиционните съвети за това как да възстановите несъответстващото си либидо обратно са погрешни.

Защо жена ми не иска да прави секс с мен?
Това е болезнен въпрос, защото поражда толкова много дълбоки чувства на отхвърляне. Не само сексуално, но и физически.

„Не съм ли желан?“ или "Има ли нещо отблъскващо в моето тяло?". Въпроси, които си задават не един господин. Несигурността спрямо тялото се случва и на мъжете, нали знаете?

По-дълбокият и болезнен въпрос, който изниква пред силните ни половинки, когато жените ги отхвърлят сексуално, е: „Може би съпругата ми вече не ме обича?“
Но това вероятно не е причината жена ви да не ви желае сексуално.

Помислете за ежедневните й задачи и отговорности. Тя може да е стресирана, изтощена от грижите за децата и преуморена от работата си. Като допълнение към всичко това, имате ли идея в какво състояние е нейното физическо и психическо здраве?

Много жени страдат мълчаливо, защото са научени да стискат зъби и да продължават напред. Може би те учат тялото си от какво има нужда и как да изпитва удоволствие. В резултат на това те може да се притесняват, когато действат или не действат според желанията си поради страх от осъждане или гняв от партньора си.

Жените (и мъжете) трябва да се чувстват сигурни в своята сексуалност. Последното нещо, от което се нуждаят, е да се чувстват критикувани, че казват „не тази вечер“. Да бъдеш човек, е сложно, с всичките емоции и желания, които се блъскат в телата ни. Да бъдеш във връзка, е още по-сложно. Това изисква двама души да работят с променящите се емоционални реалности един на друг - както заедно, така и поотделно.

Сексът става по-чест във връзка с любовни отговори. Той култивира доверие и заедност, което води до по-еротична и страстна размяна на ласки.
Ако направите така, че някой от вас да каже „не тази вечер“, ще има много повече нощи, когато и двамата ще казвате „да!“

Доказано е.

Според изследването на Джон Готман е добре, дори възнаграждаващо, когато всеки от партньорите откаже секс. Парадоксално, това води до повече секс. Много хора намират това за объркващо, но отношенията са сложни. А това им качество ги прави красиви. Те изискват разбирателство и съвместна работа.

3 причини вашата съпруга да ви обича, но да не иска да прави секс с вас и как да поправите тази несправедливост?

1. Приемате нейното „не“ твърде лично
Осъзнайте, че липсата й на сексуално желание не се дължи само на вас - и не означава непременно, че жена ви вече не се интересува от вас сексуално. Стресът от работата, здравословните проблеми и общото изтощение ни отнемат енергията, за да се захванем с разгорещени хватки в леглото.

Как да го поправите: Използвайте скала за възбуда. Тя позволява на партньорите да осъзнаят, че желанието им може да бъде различно по едно и също време, но това не означава, че връзката е по-малко страстна. Това просто значи, че няма да правите секс тази нощ.

2. Не обръщате внимание как вашето поведение й влияе
Как реагирате, когато тя каже "не" или "не тази вечер"? Дори и да мислите, че криете добре разочарованието си, тя може да го забележи. Как се държи тя? Обръщате ли внимание на нейните реакции?

Тя също може да е наранена, уплашена или объркана, а вие вероятно дори не сте забелязали.

Как да го поправите: Ако се ядосате, разочаровате или негодувате от партньора си, поинтересувайте се защо. Защо нейният отказ от секс е толкова голям проблем за вас?

Сексът и любовта са пълни с лични значения. Сексът не е утвърждаване на вашето собствено достойнство, а е взаимен акт на признателност и любов.

Говорете с половинката си и разберете как се чувства. Излезте от наранените си чувства и влезте в нейния свят.

3. Вие сте твърде фокусирани върху сексуалния аспект на вашата връзка
Сексът изисква комуникация, разбиране и признателност, дори когато нещата не са така, както искаме. Любовта означава да обичаш партньора си безусловно, със или без чести сексуални контакти.

Как да го поправите: Припомнете си щастливите и романтични моменти във вашата връзка, за да ви помогне да се справите с отхвърлянето. Осъзнайте, че партньорът ви не иска да ви нарани, а просто споделя как се чувства в конкретния момент.

Поведението на половинката ви има малко общо с вас и повече с нея. Точно както вашето поведение и чувства имат повече общо с вас, отколкото с партньора ви.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/