До каква степен разликата във възрастта има и няма значение във връзките?

01 June 2023
Вяра Султанова

Хората все още бързат да съдят, когато видят двойка с очевидна разлика във възрастта, но годините имат ли наистина значение за романтичните отношения?

Може да сме в модерната епоха на любов и срещи, но все още има чудене в обществото дали десетилетията разлика в годините между партньорите са спънка или са от помощ в най-добрите дългосрочни връзки и бракове.
Това хорско любопитство може би се дължи на факта, че разликите във възрастта може да означават, че по-младият мъж или жена е в различен жизнен етап от по-възрастните си половинки, в които са влюбени. Той може да се пенсионира точно когато кариерата му е в пълна сила, а тя може да иска да има още деца, когато щастливо се наслаждава на синдрома на празното гнездо.

Изследванията показват, че двойките, които са с по-близка разлика във възрастта, са изправени пред по-малък риск от развод, но съвсем малко. Остава основният факт, че всяка двойка се сблъсква с някои различия, независимо от възрастта на всеки от двамата, и тези различия не са сами по себе си факторите, които създават или разрушават една връзка в дългосрочен план.

Възрастта няма голямо значение по отношение на това колко здрави или дълготрайни ще бъдат едни отношения, защото ключовете към една щастлива, хармонична и винаги изпълнена с любов връзка се крият другаде.
Здравите взаимоотношения зависят много повече от това как една двойка се справя с различията си, отколкото каква е тяхната конкретика.

Представяме ви четири неща, които са по-важни от възрастовата разлика в една връзка.

1. Способността да устоиш на изкушението да се ядосаш
Преди всичко в здравите отношения партньорите остават предимно в зоната на спокойствие. Гневните изблици крият риск да кажете неща, които наистина не мислите, както и да кажете неща, които са право в целта.

Здравите двойки устояват на импулса да се нахвърлят един на друг в пристъп гняв, за да получат това, което искат, или да накарат другия да спре да прави това, което не иска да прави. Вместо това те се отдръпват и си поемат дъх, за да се успокоят веднага щом гневът започне да се надига в тях самите или в партньора им, като започват разговор на по-безопасна тема или като отиват да пият вода, когато диспутът започне се нажежява.

Когато се върнат, те подновяват разговора спокойно и рационално, без да прибягват до гневен тормоз един спрямо друг.

2. Способността да се използват умения за съвместен диалог
Здравите двойки се радват на гладки разговори дори по най-чувствителните теми.

Когато говори, тя изразява собствените си мисли, чувства и предпочитания с нулеви обвинения или критики към партньора си, а той слуша, за да разбере нейните коментари в своето разбиране за ситуацията. По същия начин, когато говори, той също споделя своята гледна точка без тълкуване на мислите, чувствата или мотивите на партньора си. Той изобщо не й казва какво да прави или я обвинява, че греши за това или онова, и докато тя слуша, тя се стреми да го разбере, вместо да не се съгласи или да докаже какво не е наред с това, което казва.

Здравите двойки също се радват на лесен диалог. Никой от двамата не краде думата с дълги монолози. По-скоро подхвърлят разговорната топка напред-назад.

Те също така устояват на изкушението, наречено „Аз съм прав, ти грешиш“. Вместо това здравите партньори постоянно приемат, че и двамата като цяло са прави за това, което казват. Техните разговори изграждат взаимно разбиране и ги сближават като екип.

3. Способността за използване на умения за съвместно разрешаване на конфликти и решаване на проблеми
Всички двойки имат разногласия.

Проблемите може да са големи:
- Трябва ли той да се пенсионира?
- Трябва ли да се опитат да имат дете?
- Трябва ли да се намери работа в друг град?

Или проблемите може да са по-малки ежедневни грижи:
- Ако той е висок, а тя е ниска, колко високо трябва да окачат картините на стените си, тъй като височината на очите им се различава драстично?
- Ще помогне ли той или тя с прането и ще сподели ли отговорността за готвенето и почистването на чиниите след хранене?
- Могат ли мръсните дрехи да се изпускат на пода или трябва веднага да се хвърлят в коша?

Когато партньорите в здрави взаимоотношения не са съгласни по дадена тема, те споделят своите опасения открито и се вслушват в отговора на другия човек, изграждайки взаимно разбиране, чрез което след това могат да създадат взаимно удовлетворяващи планове за действие.

4. Купища позитивизъм
Здравите двойки излъчват позитивност. Те често изразяват положителни мисли и чувства, въплътени в изявления като: „Съгласен съм с ...“, „Оценявам, че ...“, „Харесва ми, когато ...“, „Благодаря ти за ..., " "Много се радвам да знам..." и "Обичам как..."

Те също излъчват положителна енергия чрез действията си. Помагат си. Често се усмихват. Докосват се и се прегръщат. Очите им се усмихват, когато срещнат погледите си. Най-вероятно те също се радват на приятен секс заедно.

И така, има ли значение разликата във възрастта?
По-скоро не. Освен ако, разбира се, човек не се чувства твърде стар или твърде млад за половинката си. Тогава споменатите по-горе особености не се отнасят за него.

Но простата истина остава, че въздържането от взаимодействие, когато сме гневни, любезността при говоренето, уважението при изслушването, съвместното вземане на решения и свободното раздаване на обич трябва да бъдат последователни приноси от двамата партньори. Това е неостаряваща истина.

Тези насоки за емоционално здраве се отнасят за всяка двойка, независимо от възрастта на партньорите, защото това, което поддържа връзките, е как се отнасяте един към друг.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/