Жак Ширак, тв гигант и списание в операция "Стоичков в Пари СЖ" преди 30 г.

01 June 2023
Георги Банов
Първа страница на “Мундо Депортиво” с чело за интереса на “Пари Сен Жермен” към Стоичков.
Първа страница на “Мундо Депортиво” с чело за интереса на “Пари Сен Жермен” към Стоичков.

Един бъдещ президент на Франция, по това време кмет на Париж, телевизионният гигант Canal Plus France и списанието Onze Mondial се обединяват през лятото на 1992 г. С една цел - Христо Стоичков да се премести в “Пари Сен Жермен” и да заиграе с Патрис М'Бома, Давид Жинола и Валдо. И сделката е била доста близко, след като дори пресата в Каталуня обявява, че българинът вече има предварителен договор и само чака представянето си във френската столица.

Първенството в Испания завършва по инфарктен начин, като “Барселона” печели титлата в последния кръг на 7 юни, благодарение на подвига на “Тенерифе” срещу “Реал” (Мадрид). Скромният тим губи от столичния гранд с 0:2 до 28-ата минута след голове на Фернандо Йеро и Джика Хаджи. В 36-ата минута Кике Естеберанс намалява резултата. За секунди през втората част е изгонен Франсиско Виляроя. И всичко за “Реал” рухва. В 77-ата минута Рикардо Роча си вкарва автогол за 2:2, а секунди по-късно резервата на домакините Пиер Луиджи Черобино, или просто Пиер, бележи за 3:2. В края на мача и Пиер е изгонен с два жълти картона. През това време на “Камп Ноу” Стоичков бележи и двата гола за успеха на “Барса” над “Атлетик” (Билбао) и каталунците печелят с точка разлика титлата пред вечния си съперник. През годината, в която стават за първи път и европейски шампиони.

На 8 юни е планирана пресконференцията на която Камата трябва да обяви бъдещето си. Защото слуховете са безспирни. Според медиите българинът има оферти от “Наполи”, “Фиорентина” и “Пари Сен Жермен”. Той и мениджърът му Хосе Мария Мингея, както и клубът пазят пълно мълчание.

Реално драма наистина има. Стоичков е мегазвездата на клуба. Най-добрият голмайстор и лидер на терена. И е получил уверенията на президента Нунес, че ще получава заплата поне колкото Роналд Куман и Михаел Лаудруп. И се появява сумата, която нидерландецът ще получава по новия си договор - 150 милина песети. При преговорите със Сточков обаче офертата е 120 милиона и нито песета повече. В същото време шефовете тръбят по медиите, че ще напраят всичко, за да го задържат. Дните минават, Камата чака Нунес да промени отношението си. Дори се намесва Жоан Гаспар, който натискал да му се дадат парите.

В този момент се намесва “Пари Сен Жермен”. С финансов гръб от Canal Plus France и звезда като Давид Жинола (искан по това време от половин Европа), тимът се опитва да стане фактор в континенталния футбол по примера на “Олимпик” (Марсилия). Един от двигателите на проекта е самият Жак Ширак, по това време кмет на френската столица. Той отдавна иска името на Париж да се споменава с уважение в Европа като това на Барселона, Мадрид и Милано. Към тях се присъединава и списанието Onze Mondial, което дава на Стоичков приза си за най-добър европейски футболист за сезона.

В крайна сметка Стоичков дава прословутата си пресконференция, в която обявява, че е решил да остане в “Барса” и че не смята да играе за друг отбор, докато дойде време да се откаже, което ще направи с екипа на родния си ЦСКА.

Реалността е, че “Барселона” му предлага същата заплата като на Куман и кризата е преодоляна.

За да запълни празнината в състава си, “Пари Сен Жермен” купува от “Монако” либериеца Джордж Уеа, който ще стане първият африканец със “Златната топка”. Той е привлечен само преди 3 години от Арсен Венгер в отбора на княжеството и с него триумфира в КНК, след като печели купата на Франция. Но Уеа не носи европейска слава на тима, воден от португалеца Артур Жорже по това време. Нито е толкова привлекателен за феновете като Стоичков.

Точно след половин година - на 12 януари 1993 г., Стоичков отива в Париж Onze d'Or, наградата, която е малка компенсация за загубата от Марко ван Бастен във вота за “Златната топка”. Тогава “Пари Сен Жермен” прави втори опит да го привлече, но той отрязва французите с думите “В “Барселона” играя футбол с удоволствие, в друг европейски отбор няма как да го направя”.

Така приключва сагата Христо Стоичков - “Пари Сен Жермен”. Френският тим трябва да чака още дълги години, за да бъде купен от катарци и да разполага с всички пари на света. Но и това не го прави европейски гранд, след като не може да пробие в Шампионската лига въпреки наличието на играчи като Лионел Меси, Неймар и Килиан Мбапе.

Колкото до Стоичков, все пак той ще се върне в Париж само 10 месеца след награждаването си и последния опит да бъде привлечен. За да стъпи точно на стадиона на “Пари Сен Жермен” - “Парк де Пренс”. И да поведе националния отбор към знаменитата му победа на 17 ноември 1993 г. с 2:1 над Франция, която ни класира на световните финали в САЩ през 1994 г. Там обаче Емил Костадинов ще стане враг №1 на Парижката селищна система и на цялата държава с двете си феноменални попадения във вратата на Бернар Лама. А че този мач се помни и до днес, говори фактът за интереса на французите към Димитър Пенев в последните месеци.

Стоичков в Париж за награждаването със “Златен Онз” за най-добър играч в Европа. Тогава за последен път французите се опитват да го отмъкнат от “Барселона”.
Стоичков в Париж за награждаването със “Златен Онз” за най-добър играч в Европа. Тогава за последен път французите се опитват да го отмъкнат от “Барселона”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/