Самуил стана твърде висок да лети в Космоса, но ще изстреля ракета от България

24 May 2023
Дима Максимова
Самуил Николов мечтае от малък да лети в космоса.
Самуил Николов мечтае от малък да лети в космоса.

Отличникът на Природоматематическата гимназия във Велико Търново е едва вторият българин в Авиационния университет “Ембри-Ридъл”

Както на много момчета, детската мечта на Самуил Николов от Велико Търново била да лети в космоса. За разлика от почти всички момчета той обаче е бил близо до това да я осъществи. Но, за съжаление, пораснал твърде висок.

Самуил обаче е едва вторият българин, приет да учи “Космически операции” в един от най-престижните университети зад океана - “Ембри-Ридъл” в Дейтона Бийч, Флорида. Първа е Татяна Иванова от Добрич, номинирана в кампанията на “24 часа” “ Достойните българи”.

Самуил, който този месец завършва природо-математическата гимназия “Васил Друмев” в Търново, няма точен спомен как се е запалил по звездите. Казва, че може би има и нещо наследствено, като малък и баща му бил запален по астрономията. Но избора си синът имал свободата да направи сам. Още през 2015 г. бил поканен в космически лагер на НАСА в Измир.

“Върнах се невероятно въодушевен, тогава бях само на 11 г. и бях най-малкият стипендиант в програмата. Обучаваха ни как се пилотира совалка.

“Тогава бях избран за астронавт №1”,

спомня си Самуил.

Талантливият търновец обаче вече не може да стане астронавт. “Минал съм лимита за ръст от 191 см. Вече нямам право да тренирам за такъв, алтернативата е наземен контрол”, казва младежът. Така ще съчетае космическите изследвания с другата си голяма страст - програмирането.

Занимава се с писане на програми още от III клас. Участвал е в много национални състезания. По-сериозно се насочил към компютрите, след като бил поканен на двуседмичен лагер с националния отбор по информатика в Китен. Трикратен финалист е на Националната олимпиада по информационни технологии. Въпреки че форматът за участие е в отбори по двама, Самуил участвал сам и станал четвърти в отборното класиране през 2021 г. Четирикратен победител е на “ИТ свят” - още един национален турнир по програмиране.

През последните две години

разработва уебплатформа със съдействието на най-големите компании, които правят космически изследвания

Бил му предоставен достъп до базите данни на НАСА, “Спейс Екс”, Международната космическа станция и други водещи агенции за космически изследвания.

“НАСА има в момента три “Роувъра”, които функционират на Марс. Когато един от тях направи снимка и в НАСА я получат, автоматично ще се актуализира и в моя сайт, който предоставя астрономически данни в реално време за Марс, Земята, всяка една планета в Слънчевата система, комети, совалки, сателити и т.н. Той е направен за любителите астрономи, както и за хора, които се занимават професионално с това”, дава пример Самуил.

Бил е многократно домакин на различни проекти по “Еразъм+” в Природоматематическата гимназия в Търново. Трябвало да представи проекта за интернет платформата, за да демонстрира на какво е способен ученик от гимназията. “Това означава, че уменията, които съм градил през годините по програмиране, вече мога да ги реализирам като някакъв завършен продукт за космически изследвания”, доволен е Самуил.

Всъщност решил да кандидатства в Авиационния университет след един неуспешен прием в САЩ. Опитал да учи компютърни науки, но не се получило. “Беше университет от Бръшляновата лига, но неуспехът там ме тласна реално да си преследвам мечтата. Напомни ми, че компютърните науки са ми интересни, но не са точно онова, с което бих искап да се занимавам". Насочил се към “Ембри-Ридъл”, тъй като е

един от най-елитните университети в света,

с най-голямата частна авиационна база. На много малко разстояние от “Кейп Канаверал” и “Кенеди спейс център”, които са едни от най-големите площадки за изстрелване. Кандидатствал в началото на т.г. и след около 3-4 месеца получил добрата новина. Самуил вече е установил контакт с Татяна, била много въодушевена от обстановката там. Тя обаче е различна специалост - “Ракетно инженерство и ракетни горива”.

Единственото, което засега го спъва, е таксата от 65 000 долара

“Аз съм с най-високата отпусната стипендия за чуждестранен студент в историята на университета в размер на 20 000 долара. Получих уверение, че след първите няколко учебни часа ще имам право да работя в кампуса, за да си заработвам част от таксата, но въпросът е, че няма откъде да се намерят първоначалните средства, за да отида”, признава той.

За една седмица, откакто е обявена кампанията за набиране на сумата, непосилна за семейството, вече е получил около 6-7% от необходимото за първата му такса. Самуил е благодарен на хората, които вече се отзовали, не очаквал, че новината ще провокира такъв интерес .“Оказа се, че обществото все пак се интересува от такива хора, мотивирани да се развиват. За жалост - в чужбина, но пък аз имам и лични, и обществени мотиви да се върна обратно и да се опитаме

да възобновим нещо, което отдавна беше забравено – Българската космическа агенция”,

е следващата мечта на бъдещия студент по аеронавтика.

Вече има план в главата си да се опита да изгради връзки с частни компании, които се занимават с космически совалки, и да им предложи чрез частично европейско и тяхно субсидиране да възстановят площадката за изстрелване на сателити в Ахтопол. “Тя наистина много провокира интереса ми, защото това е един много малко известен факт. През 70-те години на миналия век е използвана за изстрелване на различни сателити в орбита, но сега е занемарена. Инфраструктурата е там, може да се възстанови сравнително бързо и не чак толкова скъпо. Това ще бъде голям тласък на България към рестарт на този бранш. Най-сетне ще можем отново да кажем, че сме космическа сила”, развива концепцията си Самуил. Вярва, че космическите технологии се развиват толкова бързо, че един ден от Ахтопол дори може туристи да се изстрелват на едноседмична ваканция до Международната космическа станция.

Ако не преследваше амбицията си да бъде ас в космонавтиката, Самуил можеше да е следващият Антъни Иванов в плуването или Теодосий Спасов на сцената. Свири на кавал от първи клас, бил е откритието на фестивали като индивидуален изпълнител, но заради ковид престанал. Занимава се и с плуване от 7-8-годишен. 8-кратен държавен шампион е за юноши и два пъти през последната половин година е ставал вицедържавен шампион при мъжете. Плува най-вече гръб, но напоследък започнал и кроул. Картотекиран е във варненски плувен клуб, но основно тренира на басейна в Павликени.

Симеон представя проекта си за уебсайтплатформа за космически изследвания.
Симеон представя проекта си за уебсайтплатформа за космически изследвания.
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/