Невъзможната любов: 3 рани, които никога не заздравяват

01 May 2023
Тина Арнаудова

Има любови на този свят, които не са предназначени да се случат, които нямат начало или край. Те са като летни бури, които се вихрят с интензивни емоции, които носят хладен, освежаващ дъжд, за да успокоят непоносимата жега, неутолимата жажда. Но когато облаците се изчистят, остава само безплодна и напукана земя, вместо очакваната ярка влага, която да позволи на новия живот да цъфти.

Има любови, които идват и си отиват като лек бриз. Някои завършват приятелски, с взаимно разбирателство, но има някои, които оставят болезнена празнота, която ни наранява и ни променя за добро или за лошо.

Нека да поговорим за последния вид, да анализираме „вторичните ефекти“ на трайната болка, която може да накара бъдещите ни романтични отношения да изглеждат като повтаряща се поредица от рикошети.

Вярно ли е, че се учим от всеки романтичен провал?
Всеки се е сблъсквал с поговорката, че се „учиш от грешките си“. Няма по-добър учител от болката. Благодарение на нея може да продължим напред с повече знания и увереност в живота, което ни дава възможност да разбираме хората по-добре.

Въпреки това не всеки получава „положителен урок“, защото отчасти не го вижда като такъв. След раздяла или изневяра е необходимо време, за да се изправите отново пред света. Трябва да преодолеете болката чрез вътрешен процес, в който се възстановяваме отвътре.

Когато някой ни е наранил тежко, ние се научаваме да поставяме щит. Когато са ни излъгали, ние се научаваме да бъдем недоверчиви. Когато са ни отрязали крилете и са задушили нашето лично развитие, ние избягваме да се отваряме към други хора.

Наистина ли научаваме нещо след разбито сърце? Разбира се, че го правим, но невинаги е положително и е важно да сме наясно с начина, по който пренастройваме нашата реалност след подобно събитие.

Не се увличайте по лошите мисли и не се предавайте. Вратите ще се отворят и ще се появят нови възможности за сърцето ви.

Загубата на невинност
Това означава, че губите част от наивността си, но и че губите свободата от предразсъдъците към другите и доверието да се отворите за нови взаимоотношения. След романтичния провал и загубата на любов, в която сте инвестирали толкова много, част от вас неизбежно ще остарее, а това често води до цинизъм.

Няма съмнение, че е добре да бъдем благоразумни и предпазливи в сърдечните въпроси, но ако си позволим напълно да загубим невинността си, ще загубим нашето „вътрешно дете“ и спонтанност. Ще загубим вродената свежест на младостта, където емоциите и връзките се изживяват много по-интензивно.

Вечни празнини
Любовите, които никога не биха могли да се случат, са безформени празнини, населени с изгубени мечти и разочарования, със загубено време, но винаги запомнени и призовавани в спомените ни постоянно. Но може да се възстановите от тях и дори да започнете нови взаимоотношения и нова глава в живота си. Щастието често идва чрез втори шанс.

Но все пак има нещо, което винаги ще присъства, криещо се в някое прашно кътче на нашите сърца и спомени, и това са тези празнини. Те са като пътища, които някога сме следвали, вярвайки, че ще доведат до сбъдването на всичките ни мечти, но в крайна сметка не сме имали друг избор, освен да се обърнем и да ги изоставим. Промяна, която е толкова драстична, колкото и болезнена.

В съзнанието ни този невъзможен път винаги ще бъде там, формирайки част от нас и кои сме ние. Винаги ще бъде огромно „какво, ако“, което служи като паралелна вселена, със спомените, които не може да изтрием, които са част от нас.

Тези рани може никога да не заздравеят, но трябва да се научите да живеете с тях, като ги интегрирате в живота си като уроци и ги приемате като част от вас, но не им позволявате да се превърнат в „черни дупки“, които ви поглъщат.

Нека са пукнатини в стената, през които от време на време преминава мек бриз на припомняне, но само за няколко секунди. След това продължете в своето „тук и сега“, където без съмнение се крие истинското ви щастие.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/