Как се променя сексуалното желание през цялата връзка?

28 April 2023
София Вътова

Повечето хора споделят, че изпитват сравнително високи нива на сексуално желание, когато започват нови романтични отношения.

Но как точно се променя сексуалното желание в хода на една връзка? Ами след брака? След като се появят децата?
И мъжете и жените преживяват ли тези промени по подобен начин или може би има ли някакви възможни разлики?

Продължителност на връзката и сексуално желание

Докато мъжете съобщават за високи нива на желание, независимо от това колко дълго са били в отношенията си, жените споделят, че колкото по-ниски нива на сексуално желание имат, толкова по-голяма е продължителността на отношенията им.

Повечето проучвания по темата са единодушни - в началото младоженците отчитат средно до високо ниво на желание, като мъжете отчитат по-високи нива на ищах от жените.
Появата на деца кара новите майки да изпитват по-голям спад в сексуалния интерес, докато желанието на мъжете отново остава средно в своята постоянност.

Намаляването на сексуалното желание при жените има отрицателно въздействие върху сексуалното удовлетворение и на двамата партньори.

От своя страна, мъжете изпитват трудности да признаят, че страдат от намаляване на либидото, тъй като това противоречи на очакванията на обществото. Или с две думи, те винаги да са готови за ласки. В тази връзка може да се окаже, че мъжете също изпитват по-слабо или намалено желание, но просто не им е удобно да го съобщават.

Жените (може би дори повече от мъжете) се нуждаят от промяна в сексуалните си преживявания, за да поддържат сексуалния си интерес в контекста на дългосрочни романтични отношения.

За повечето от двойките, които отдавна са заедно, може да е успокоително да смятат, че тези сексуални проблеми са по-скоро естествено явление, а не сигнализиране за сериозен проблем във връзката. Въпреки това сексуалните разминавания все още могат да причинят значително сексуално недоволство и проблеми в брака.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/