Често срещани заболявания на пениса

26 March 2023
София Вътова

В допълнение към еректилната дисфункция, има и други проблеми и заболявания, които могат да разклатят благосъстоянието на пениса.

Функциите му не се ограничават само до сексуална и репродуктивна дейност, той също е част от отделителната система като канал за елиминиране на урината.
Съществуват обаче определени рискови фактори, които могат да обуславят появата на заболявания на пениса. Някои от тях могат да се променят, но други не:

• Заболявания, които засягат сърдечносъдовата функция, като високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване и диабет.
• Медикаменти: Противоязвените лекарства, леченията за рак на простатата, антидепресантите и лекарствата за сън могат да причинят еректилна дисфункция.
• Простатектомия: Хирургичното отстраняване на простатата може да причини еректилна дисфункция и незадържане на урина.
• Тютюнопушене: Освен други рискове за здравето, пушенето причинява и еректилна дисфункция.
• Алкохолизъм: Обилното пиене намалява либидото. Това може да бъде свързано и с повишен риск от заразяване с болести, предавани по полов път.
• Хормонален дисбаланс: По-специално дефицит на тестостерон.
• Психологически разстройства: Това включва стрес, безпокойство и депресия.
• Неврологични разстройства: Наранявания на гръбначния мозък, множествена склероза и инсулти.
• Възраст: Стареенето засяга нивата на тестостерон и увеличава риска от заболявания на простатата.
• Рисково сексуално поведение: Неизползването на презервативи увеличава шансовете за заразяване с полово предавани болести.
• Пиърсинг: Бижутата на пениса може да доведат до инфекции.

Най-честите заболявания на пениса
Има няколко състояния, които могат да бъдат свързани както със сексуалното функциониране, така и със здравето на кожата на мъжкия полов орган.

1. Фимоза
Кожата, покриваща пениса, трябва да може да се опъне надолу до точката на излагане на главичката на пениса. Но при фимозата препуциумът не може да се спусне, което пречи на правилната хигиена.

Освен това може да има болка по време на уриниране или ерекция. В някои случаи е необходима малка операция (обрязване или препутиопластика ) за модифициране на тъканта.

Парафимоза
За разлика от предишния, при парафимозата препуциума не се връща на мястото си след прибиране. Това може да причини подуване, което пречи на кръвния поток в пениса.
В някои случаи е леко и изисква само смазване. Когато ерекцията или уринирането са засегнати, се извършва малка операция, която се състои от разрез за облекчаване на напрежението.

3. Гъбични инфекции

В тези случаи могат да се появят различни симптоми като възпаление на главичката на пениса, обриви, бели или червеникави петна, сърбеж, парене и секреция. Лечението е с локални или перорални противогъбични средства.

4. Баланит
Баланитът е друг вид инфекция. Симптомите включват възпаление, зачервяване, стягане на препуциума, секреция, сърбеж и чувствителност.
Появата му се свързва с лоша хигиена, както и с диабет. Лекува се с антибиотици и в някои случаи с обрязване.

5. Псориазис
Някои кожни заболявания също могат да засегнат пениса. Такъв е случаят с псориазиса, който в този случай се нарича генитален псориазис. Симптомите включват суха, лющеща се и напукана кожа , което повишава податливостта към инфекции. Лечението е симптоматично и включва кремове и мехлеми.

6. Лихен планус (плосък лишей)
Това е състояние, причинено от проблеми с имунната система. Обикновено включва обрив, който се проявява като обезцветени или лилави подутини, дори извън гениталната област. Придружен е от сърбеж и болка. Понякога се появяват пълни с гной мехури с линии отгоре. Може да изчезне без лечение. Въпреки че, ако симптомите създават дискомфорт, могат да се прилагат и антихистамини под формата на крем или перорално.

7. Перлени папули
Перлените папули са малки нишковидни израстъци около пръстена на главата на пениса. Те са с перлен цвят и размери
около два милиметра.

Обикновено не причиняват големи щети, въпреки че областта може да е нежна. Някои хора решават да ги премахнат поради естетически причини с лазерно лечение или радиочестота.

8. Гранули на Фордайс
Това са бучки или подутини. Могат да се появят както на пениса, така и на скротума. Те са малки, с размер от 1 до 3 милиметра, и обикновено са жълти или с тон на кожата.

Причинени са от увеличени мастни жлези. Те не болят и не са вредни за здравето на мъжа, могат да бъдат отстранени чрез лечение като микропунктура и CO2 лазерно лечение.

9. Хламидиоза
Сред най-честите заболявания на пениса има и болести, предавани по полов път. Хламидиозата е бактериална инфекция, причинена от Chlamydia trachomatis.

Това е по-често срещано при млади хора (средна възраст 25 години) и при индивиди, които току-що са станали сексуално активни. Първоначално може да няма симптоми, но след това може да се появят:

• Треска
• Парене по време на уриниране
• Жълт или зелен секрет от отвора на пениса
• Болка в корема
• Дискомфорт по време на еякулация
Лечението е с антибиотици.

10. Генитален херпес
Херпес симплекс вирусна инфекция може да се зарази чрез незащитен секс, включително орален секс. Вирусът се предава чрез слюнка или генитални течности.

Симптомите включват парене, мехури, пълни с течност, след това образуване на корички, подути жлези, треска и главоболие. Антивирусно лечение и локални кремове се прилагат върху раните.

Помнете, че презервативите са основна бариера срещу полово предавани инфекции.

11. Човешки папиломен вирус
HPV, или човешкият папиломен вирус, причинява генитални брадавици, които са малки и меки. Това е една от най-разпространените болести, предавани по полов път в света, с приблизителна честота от 10%.
HPV типове 16 и 18 се свързват с рак на шийката на матката, вулвата, пениса и ануса.

12. Гонорея
Това е друго често срещано заболяване на пениса. Въпреки че не се отнася само за пениса, тъй като се предава по полов път, може да се появи и в ануса или вагината. Това е инфекция, причинена от бактерията Neisseria gonorrhoeae.

Предава се чрез незащитен секс. Симптомите включват често уриниране, парене по време на уриниране, зачервяване на главичката на пениса и болка в тестисите. Лечението е с антибиотици, въпреки че са идентифицирани резистентни щамове.

13. Сифилис
Той е друга полово предавана болест, причинена от инфекция, в този случай от бактерията Treponema pallidum. Лечението се състои от пеницилин.
Развива се на няколко етапа, всеки със свои специфични симптоми:

• Първичен: Появява се малка, често безболезнена рана.
• Вторичен: Появява се обрив, както и треска и главоболие, възпалено гърло и болки в ставите.
• Латентен: Няма симптоми
• Третичен: Може да възникне загуба на зрение или слух, възпаление на мозъка и гръбначния мозък (невросифилис).

14. Болест на Пейрони
Това е хронично състояние. Вътре в пениса се появява необичаен белег, което може да доведе до огънати или болезнени ерекции. Болестта на Пейрони може да се дължи на микротравми по време на полов акт.

15. Фрактура на пениса
Това е болезнено нараняване, при което фиброзната тъкан се разкъсва по време на ерекция (няма костна фрактура въпреки името на травмата). Причинява се от силен удар върху еректирал пенис. Необходимо е незабавно лечение с операция.

16. Лимфангиосклероза
Това се състои от втвърдяване на лимфен съд, образувайки бучка под кожата, която прилича на дебела връв. Намира се около основата на главата на пениса или по протежение на нея.
Други симптоми включват зачервяване, дразнене, болезнено уриниране, болка по време на секс, подуване на тестисите, секреция и треска. Препоръчва се почивка, така че лицето трябва да се въздържа от сексуална активност, включително мастурбация.

17. Рак на пениса
Ракът на пениса не е много често срещан. Свързва се с HPV. Може да се разпространи в други части на тялото.
Появява се като мехур или бучка. След това прогресира до брадавица с гной.

Други симптоми включват зачервяване, подуване, отделяне, парене, дразнене, удебеляване на кожата и кръв в урината или спермата. Най-често срещаното лечение е операция, както и лъчетерапия и химиотерапия.

Поддържане здравето на пениса
• За да се почисти, препуциумът трябва да се дръпне надолу, но внимателно, без да се наранява. Измийте със сапун и вода, без да използвате силни продукти.
• Слагайте презерватив по време на секс.
• Поддържайте кръвното налягане и нивата на глюкозата под контрол.
• Отидете на терапия, когато имате проблеми като депресия или стрес.
• Избягвайте алкохола, тютюна и наркотиците.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/