Най-полезните храни за черния дроб (+рецепти за пречистване)

11 February 2023
Марта Красимирова

В нашия бесен начин на живот претоварваме нещастния си черен дроб не само с отрицателни емоции като яд и гняв, но и с всевъзможни хранителни и алкохолни излишества. Как да се погрижим за него?

Не може да устоим на невероятната торта с тежък маслен крем след обилния обяд или на сочните пържоли с искрящо червено вино. А черният ни дроб всичко понася, докато някой ден се разбунтува. Тогава получавате дискомфорт и тежест под дясното ребро и горчив вкус в устата. Това е знак, че трябва да промените менюто си и повече да обръщате внимание какво слагате в чинията си. Ето с каква храна можете да омилостивите този важен орган според гастроентеролозите.

Здраве за черния дроб с храни

Тиквата, приготвена по всевъзможни начини – варена, печена, като каша, кремсупа, като не бива да забравяме и тиквените семки (сурови, разбира се).

Зеленчукови супи – вегетариански или на базата на прецеден месен бульон.

Нетлъсто месо – пилешко, пуешко, телешко – варено или запечено без мазнина, както и приготвени на пара котлети.

Нетлъста риба – печена или приготвена на пара – треска, бяла риба, шаран, пъстърва.

Прясна извара с ниска масленост (под 2%) в количество 100-200 г дневно), айрян и кисело мляко.

Кашите също са полезни за черния дроб – от елда, овесени ядки, просо и царевично брашно.

От растителните масла специалистите препоръчват зехтина – студено пресован.

Може да си позволите и различни зеленчуци – сварени или при добра поносимост – сурови като салата, подправена със зехтин и лимон.

Сушени кайсии, стафиди.

Кисели, желета, пудинги.

Хлябът е добре да е пълнозърнест, леко препечен.

Отвари от шипки и лайка.

Как да го изчистим с рецепти от народната медицина

Сварете глава червено цвекло, докато омекне и пийте получената отвара по 3/4 чаша по няколко пъти на ден в продължение на 2 седмици.

Добро действие върху черния дроб има и царевичната коса. И тя се пие като отвара, но времето за лечение е по-дълго – трябва да продължи 6 месеца.

Смесете половин чаша сок от кисело зеле с още толкова натурален доматен сок. Пийте от тази смес три пъти дневно след хранене в продължение на две седмици.

За черния дроб се препоръчва и прясно изцеден сок от пресни зеленчуци – моркови (200 г), магданоз (50 г), целина (150 г). Пийте от него всяка сутрин на гладно в продължение на месец.

Добре е сутрин на гладно да изпивате сока на половин лимон, разреден с малко хладка вода.

знаете ли,че

Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло и теглото му може да достигне до 1,5 кг. Неговите клетки (хепатоцити) отговарят за жизненоважни процеси – обработка на белтъчини, въглехидрати, мазнини и отделяне на токсините, отделени при обмяната.

Черният дроб има невероятната способност да се самовъзстановява. Отстранени части от него при операция се възстановяват само за няколко седмици.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/