Румен Пайташев получи наградата "Люпи и Мичмана" за цялостен принос

09 February 2023
24 часа
Румен Пайташев с наградата за спортна журналистика, носеща имената на Людмил Неделчев-Люпи и Николай Колев-Мичмана. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Румен Пайташев с наградата за спортна журналистика, носеща имената на Людмил Неделчев-Люпи и Николай Колев-Мичмана. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Румен Пайташев, автор на издаваната от КК “Труд” “Световна футболна енциклопедия”, бе избран единодушно за носител на наградата за спортна журналистика "Люпи и Мичмана" за цялостен принос към професията. Живата енциклопедия Пайташев получи отличието на имената на други две емблематични имена в историята на българската спортна журналистика - Людмил Неделчев и Николай Колев.

В края на 2022 г., по време на световното първенство по футбол в Катар, Румен Пайташев бе награден от Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS), отличаваща журналистите по света, отразявали на живо над 8 световни финали.

Роденият през 1956 г. Пайташев е част от "голямата" журналистика от 2 юли 1979 г. Впоследствие разбира, че 2 юли е официално обявен за Международен ден на спортните журналисти. А самият той вече 44 години осъществява и описва своите незабравими пътешествия в професията.

Присъствал е на над 40 големи първенства. Сред тях са 9 световни и 9 европейски по футбол. 8 пъти е бил на “Копа Америка”, 4 пъти отразява Купата на Африканските нации. Два пъти е на олимпийски игри. След 20 книги и едно дигитално издание на световната футболна енциклопедия през 2022 г. издаде мемоарите си - “Животът не е само футбол, но футболът е моят живот”.

Уредникът на Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" Катя Иванова, Румен Пайташев и Асен Минчев
Уредникът на Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" Катя Иванова, Румен Пайташев и Асен Минчев

"Благодарен съм, че получих това признание за моята работа през всички тези години като спортен журналист и в частност - футболен журналист. Изключително съм щастлив, че след като завърших миналата година с награда на Международната асоциация на спортните журналисти, която ми беше връчена лично от бразилската суперзвезда Роналдо, сега получавам и признанието на родна почва", заяви Румен Пайташев.

Найден Тодоров, Румен Пайташев и Сашо Йовков
Найден Тодоров, Румен Пайташев и Сашо Йовков

Подгласник в категорията за цялостен принос стана авторският колектив, изготвил алманаха "Тенис през три века" - Борислав Костурков, Николай Миразчийски и Ани Дончева, отговорният редактор Николай Кръстев и редакторът Николай Драгиев.


Никола Ибришимов е носителят на наградата за спортна журналистика на името на Людмил Неделчев-Люпи и Николай Колев-Мичмана за 2022 г.

Коментаторът на "Евроспорт България" е победител в 14-ото издание на класацията за значими постижения в професията. Подгласници на лауреата на наградата за 2022 г. са Делян Кючуков от "Сега" и Илиян Енев от БНТ.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/