Колко струва поддръжката на едно Bugatti за 10 години

09 February 2023
Георги Луканов
Последната версия Chiron Super Sport.
Последната версия Chiron Super Sport.

Само застраховката е 1 млн. евро, а ако загубите ключа – 12 400 евро

Вugatti Chiron е един от най-емблематичните и скъпи спортни автомобили в света.

Малко хора могат да си позволят този суперавтомобил. И дори да имате парите и е дошъл вашият ред да притежавате бугати, след като сте се изкефили и навъртели няколко хиляди километра зад волана, ви очакват астрономически разходи.

Bugatti Chiron струва най-малко 2,6 милиона евро без данъци. Горната граница е отворена в зависимост от оборудването или версията и цената може да надхвърли 5 милиона евро. Но това не е всичко. Ако например сте регистрирали суперколата в България и тя струва около 3 милиона евро, само пълната застраховка за една година ще е около 150-180 хиляди евро. Това означава, че каското в гаранционния 4-годишен период ще надхвърли сумата от половин милион евро. А за 10 години застраховките със сигурност ще ударят 1 милион евро.

Както и при предшественика Veyron, чиято смяна на маслото отнемаше 27 часа и струва 20 000 евро, поддръжката на Chiron е всичко друго, но не и евтина.

Има и добра новина - в сравнение с Veyron, Bugatti, изглежда, са обърнали известно внимание на последващите разходи,

правейки много части и агрегати на по-новото Bugatti по-евтини

YouTube каналът The Hamilton Collection проучи колко струва Chiron, ако го карате десет години. Изводът е: ужасно скъпо.

Базата за изчисляване на цената за поддръжката на суперколата идва от информация от Bugatti Gold Coast, официален дилър в Чикаго. Ютюбърът на автомобилния канал води колата си там за ремонт и необходимите услуги. Незначителната годишна поддръжка му струва 11 500 долара (10 600 евро), а основната поддръжка, която трябва да се извършва на всеки 4 години, е 34 000 долара (31 300 евро).

Затова е и силно препоръчително да се направи допълнителна гаранция от Bugatti.

Производителят прибира едни допълнителни 188 000 евро

за “пакета за цялостна грижа” за 4 години. Ако искате да включите само рутинни неща като смяна на масло и проверка на системите, това ще ви струва около 64 500 евро.

Става много скъпо, когато гаранцията изтече или нещо по-голямо и значително по хиперавтомобила се счупи, или пък когато загубиш нещо. Да започнем с ключа: нов ключ за запалване струва 12 400 евро. Износващите се части като спирачни накладки, спирачни дискове и гуми също не са евтини. Чифт спирачни дискове са 16 900 евро, а накладките струват между 3700 до 6200 за чифт.

Ако успеете да шофирате внимателно с гумите и не ги изтъркате бързо, Bugatti все пак препоръчва да ги сменяте на всеки пет години. Комплектът струва 7800 евро. Това ще се случи,

ако не карате редовно по-бързо от 400 км/ч вашия Chiron,

защото тогава износването се увеличава значително. Според Michelin гумите се въртят до 4100 пъти в минута при максимална скорост.

Ако претърпите голяма повреда на двигателя или дефект на скоростната кутия извън гаранционния период, няма да сте много щастливи. Нова трансмисия за Chiron струва 170 000 евро. А ако един Chiron се нуждае от нов 8,0-литров 16-цилиндров двигател, американският дилър изчислява, че той ще струва 789 657 евро.

Но дори и нищо да не се счупи, имайте предвид, че дори и една кратка разходка с Chiron струва много пари.

Разходът на тази кола е около 36,7 литра

на 100 километра градско и 15,8 литра извънградско. И да не се забравя, че трябва да се налива от най-скъпия бензин Super Plus. А газова бутилка не може да се сложи (няма място в багажника)...

Ако нещо стане с двигателя, трябва да си приготвите едни 789 657 евро за нов.
Ако нещо стане с двигателя, трябва да си приготвите едни 789 657 евро за нов.
Смяната на спирачните дискове на хиперколата е 16 900 евро.
Смяната на спирачните дискове на хиперколата е 16 900 евро.
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/