Да имаш емоционално студен партньор, може да е вредно

10 February 2023
Вяра Султанова

Наличието на емоционално студен партньор отвлича вниманието от връзката. В края на краищата демонстрациите на обич не са само красиви, но и необходими за поддържане на здрава връзка. Когато любовта се чувства, но не се показва, все едно не съществува. Следователно, липсата на изразена привързаност често причинява разбито сърце.

Когато няма признаци на привързаност от партньора, започват да се появяват усещания на неудовлетвореност и празнота.
По правило емоционално студеният партньор ще оправдае отношението си с изявления като „Такъв съм“ или „Не съм романтичен“. Той също така често потвърждава, че най-важното нещо е да изпитваш любов, а не толкова да намираш начини за нейното изразяване през цялото време. Той използва тези и други подобни твърдения в опит да нормализира своя емоционален дефицит.

Като човешки същества всички ние се нуждаем от признаци на обич, особено от нашите партньори. Всъщност цялото предназначение на една връзка е привързаността. Ето защо липсата на любов в едни романтични отношения е противоречие.
Когато главният герой в една връзка е емоционално студен, има по-малко удовлетворение и емоционална интимност.

Този вид ситуация не само влошава връзката, но може да има и наистина дълбоки и негативни последици.

„Който обича, става смирен. Тези, които обичат, са заложили част от своя нарцисизъм."
Зигмунд Фройд

Емоционално студеният партньор и емоционалната депривация
През 2022 г. професорите Хесе и Микелсън, съответно от университетите в Орегон и Уитуърт (САЩ), провеждат проучване по темата за емоционално студените партньори. Изследването им заключава, че получаването на признаци на обич от партньора е от съществено значение за поддържането на успешна връзка и добро психично здраве.

Изследването разглежда романтичните ситуации на 410 индивида. Средната им възраст е 31 години. Изследователите установяват, че тези с емоционално студени партньори се чувстват по-малко удовлетворени и изпитват по-малко емоционална близост с тях.

По същия начин засегнатите участници посочват, че често преминават през периоди на несигурност по отношение на бъдещето на техните взаимоотношения. Като цяло те вярвали, че обещанията няма да издържат и имали песимистични очаквания за бъдещето. Това ги карало да се тревожат, което често водело до стрес. С други думи, техните партньори не са били източници на благополучие за тях, а на притеснение.

Други ефекти от емоционално студен партньор
Ефектите от това да имате емоционално студен партньор не са само психологически. Д-р Кори Флойд и нейните колеги провеждат проучване за връзката между проявата на обич и физическото благополучие. Техните резултати показват, че тези, които съобщават за по-малко прояви на обич от партньора си, също страдат от повече здравословни проблеми.

Флойд и екипът й предполагат, че тези хора са склонни да изпитват по-интензивно всички видове физическа болка. Освен това не е необичайно те да съобщават за проблеми като чести мигрени или значителни мускулни болки, причинени от рутинни действия.

Освен това изпитват повече проблеми при получаването на адекватна почивка. Мнозина от анкетираните страдали от нарушения на съня, особено безсъние.

Студените партньори често нараняват партньорите си, понякога дори без да го осъзнават.

Студенината и болката вървят ръка за ръка
Естествено е за здравия индивид да изразява обич към хората, които обича, без никакви угризения. То не само осигурява емоционална храна за получателя, но е и наистина положително за дарителя. Освобождава и дарява чувство на удовлетворение и пълно блаженство.

Емоционалната студенина не е начин на съществуване. Често е експресивно ограничение. Ако не обичаш някого, не е нужно да се преструваш, че го обичаш, но ако го обичаш, непременно трябва да го покажеш. Не е нужно да му говорите все едно е бебе или да го наричате „миличка” или „пухче”, но трябва изрично да му кажете, че го обичате и сте в състояние да хвалите положителните му качества.
Това е нещо, което трябва да направите, ако искате връзката ви да бъде силна и здрава, и ако наистина обичате партньора си. Защото, както виждате, ако сте емоционално студени, това не само причинява празнота, но също така е вредно за вашия партньор.

Не отсрещният трябва да се адаптира към вашите пътища, от вас зависи да изследвате причините за задръжките си и да ги преодолеете. Вие ще бъдете първите, които ще се възползват.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/