Три правила, от които се отказах, и диетата ми проработи

18 January 2023
Кая Иванова

Има правила за всичко – от това как да изпереш леке до това как да се разведеш без последици за психиката си. Разбира се, че не всички правила са истина или поне не са универсална истина. Ето някои правила, които може би трябва да опитате да нарушите, ако искате диетата ви да проработи най-накрая.

Не, калориите не трябва да бъдат броени

При много хора диетата започва със сваляне на приложение за пресмятане на калориите. И каква радост настъпва, когато установим, че някои неща са нула калории. Обаче идва и ужасният момент, когато сме в ресторант, не знаем кое как е приготвено, започваме да смятаме и изчисляваме, и цялата радост от храненето се губи. То е като с хората – не може да ти е хармонично с някого, ако постоянно му мериш добрината и чертите от характера. Освободете се от това мерене на калории и няма да сте толкова изнервени, съответно ще ядете по-малко.

Не, десертът не трябва да бъде спестен

Десертът и много други неща, на които се наслаждават „останалите“. Всяко лишение ни прави нещастни и нервни. Няма как да имате продължително и ефективно отслабване, ако се чувствате така. Вие трябва да сте в мир със света и със себе си, за да се чувства и тялото ви добре и да ви слуша. Затова не се отказвайте от десерта или от капучиното, маслото, сметаната. Просто ги хапвайте умерено. Особено що се отнася до десерта, има толкова вариации на здравословни и нискокалорични десерти, че нямате никакво оправдание да се оплаквате, че не ви се полага.

Същото важи и за хляба. Ако обичате хляб, не трябва да се мъчите. Просто подбирайте какъв хляб консумирате. Със сигурност знаете кои са здравословните алтернативи. Дори е възможно, ако избирате хляб с висок процент на пълнозърнесто брашно, той да ви помага в диетата, защото фибрите в него ще ви засищат и няма да изпитвате нужда да хапвате скоро след това.

Не, дните, в които „лъжете“, всъщност не помагат

Известни са на всички хора, които спазват някакъв режим. Така наречените cheat meals или cheat days (букв. „залъгващи ястия“ и „залъгващи дни“).

Измамите създават същия неприятен цикъл в мозъка, който изграждат и другите изброени дотук правила. Всички те в основата си ни карат да вярваме, че отказът от храна е някакъв успех. Това, че игнорирането на глада ни ще ни направи слаби.

Премахнете всичко, което ви причинява тревога около храненето и външния ви вид. Наслаждайте се на храната, както и на тялото си. Постепенно ще стигнете и до отслабването, но не забравяйте да го постигате повече със спорт, отколкото с лишения.

Алкохол и отслабване - възможна ли е тази комбинация

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/