Признаци за непоносимост към едни от най-срещаните храни

08 January 2023
Стефан Порязов

Непоносимостта към храни и хранителните алергии не са едно и също нещо. Обикновено симптомите на непоносимост към храната не са животозастрашаващи, но може да бъдат доста неприятни. Понякога те са толкова леки и почти незабележими, че бихте могли изобщо да не им обърнете внимание.

Екипът на „Мила“ изготви списък на най-често срещаните видове непоносимост към храни и техните типични симптоми.

Има някои общи признаци, които може да подскажат, че страдате от хранителна непоносимост.

- Болка в корема

- Подуване на корема

- Диария

- Газове

- Сърцебиене

- Безпокойство

- Безсъние

- Нервност

- Запушен нос

1. Млечни продукти

Хората с лактозна непоносимост не може да усвояват лактозата - захарта в млечните продукти.

Чести симптоми:

- Болка в корема

- Подуване на корема

- Диария

- Газове

Ако смятате, че може да имате непоносимост към лактоза, избягвайте млечни продукти, включително масло и сладолед. Но често хората с такава непоносимост нямат проблем при консумирането на някои видове узрели сирена и ферментирали продукти като кефир.

2. Кофеин

Ако смятате, че кафето е единственият продукт, съдържащ кофеин, това не е вярно. Кофеинът може да се намери и в чай, безалкохолни, енергийни напитки и шоколад. Дори в зеления и в белия чай има кофеин.

Чести симптоми:

- Сърцебиене

- Безпокойство

- Безсъние

- Нервност

Ако мислите, че може да имате непоносимост към кофеин, ограничете чашите чай и кафе или консумирайте безкофеиновите им еквиваленти.

3. Салицилати

Не се притеснявайте, ако думата "салицилати" звучи като нещо, което сте чули в научно-популярен филм. Това са естествени химикали, които растенията произвеждат като защита срещу насекоми и болести. Те може да се намерят в широка гама плодове, зеленчуци, чай, кафе, подправки, ядки и мед.

Чести симптоми:

- Запушен нос

- Астма

- Диария

- Възпаление на червата (колит)

- Обрив

Въпреки че е невъзможно напълно да се премахнат салицилатите от диетата, избягването на храни с високо съдържание на салицилати като подправки, кафе, стафиди и портокали може да помогне за облекчаване на симптомите.

.

4. Амини

Друг химикал, наречен амини, е вещество, което естествено се образува по време на съхранението на храната и ферментация. Има много различни видове амини, които се съдържат в цитрусовите плодове, шоколада, пушената риба, колбасите, зрелите сирена, оцета, бирата и виното.

Чести симптоми:

- Зачервяване на кожата

- Главоболие

- Обрив

- Сърбеж

- Безпокойство

- Стомашни болки

- Диария

- Ниско кръвно налягане

Ако смятате, че може да имате непоносимост към амини, опитайте се да отстраните храната, която може да го съдържа. Приемането на антихистамин също може да бъде опция.

5. FODMAP

FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) е абревиатура от названията на веществата, които трябва да бъдат изключени от менюто: олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

ФОДМАП са късоверижни въглехидрати, които се абсорбират слабо или ненапълно в тънките черва. Бактериите ги разграждат и произвеждат газ, който причинява подуване и дискомфорт.

Чести симптоми:

- Синдром на раздразнените черва

- Подуване на корема

- Диария

- Газове

- Болка в корема

- Запек

Ако смятате, че може да имате непоносимост към FODMAP, опитайте да извадите от менюто си храната, която е съдържа най-много от тези компоненти.

6. Глутен

Непоносимостта към глутена е по-често срещана, отколкото вероятно мислим. Тя засяга някъде от 0,5 до 13% от цялото население на планетата. Глутенът е протеин, открит в пшеницата, ечемика, ръжта...

Чести симптоми:

- Болка в корема

- Подуване на корема

- Главоболие

- Обрив

Ако мислите, че може да имате непоносимост към глутен, избягвайте хляб, тестени изделия, зърнени храни, бира, бисквити, сосове, превръзки и сосове (особено соев сос).

7. Фруктоза

Фруктозата е вид захар, която се съдържа в плодовете, зеленчуците и в меда. При някои хора тя не се абсорбира ефективно, което причинява дискомфорт.

Чести симптоми:

- Рефлукс

- Газове

- Гадене

- Подуване на корема

Ако смятате, че имате непоносимост към фруктоза, избягвайте или премахнете от хранителния си режим безалкохолните напитки, меда, натуралния сок, ябълките, динята, черешите, крушите и граха.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/