Навиците, които изнервят празниците ни

16 December 2022
Анна Евгениева

Украсени елхи, пеещи звънчета, гирлянди и светлини навсякъде. Най-накрая - чакахте ги тези празници почти година. Вече нямате търпение. И миналата нямахте, и по-миналата също… Вълнение, приготовление, вълнение, приготовление… Изглежда, сценарият е пак същият.

Дванадесет месеца са напълно достатъчни, за да забравите истерията и фаловете на миналите празниците. И сте на път да си ги причините пак.

Залагате твърде високи стандарти

Е, тази година Коледата ви ще е като на картичка. Ще вали сняг, цялото семейство ще е край горящата камина, ще ухае на канела и ванилия. Навсякъде около вас ще е любов… Кой може да ви обвини за тези блянове. Никога не се реализират, но продължавате да мечтаете. На Коледа стават чудеса, надявате се на такова и залагате капана, в който заклещвате коледното си очакване. Каква е вероятността да се разочаровате? Отговорът ви е ясен и това ви изнервя още повече. Може би е време да свалите летвата.


Пак следвате традициите

На Коледа - пуйка. На Бъдни вечер - постно, нечетни ястия на трапезата, собственоръчно замесен хляб. Докога ще се измъчвате с това. Нито ви бива за хлебар, нито може да се скарате на детето, че иска бъркани яйца с шунка за вечеря, нито на мъжа си, че побутва безмесните сарми. Такава е християнската традиция. Решете колективно веднъж завинаги ще я следвате ли, или ще карате по-индивидуално. Направете го обаче в аванс и се подпишете всички вкъщи под съгласието.

Не определяте и не спазвате бюджет за празничните разходи

Цяла година сте работили, сега е време да отпуснете финансовия край. Никой не ви спира. Само не забравяйте какво направихте миналата зима. И по-миналата също. Стискахте зъби и затягахте колани цял януари. Крайно време е да определите разходите си за празниците предварително. В името на финансовото и на вашето спокойствие.

Пазарувате в последния момент

Не сте единствените. Личи си по опашките в магазините, по свършилите набелязани подаръци, по бързането и истерията на околните. Стига. Свършете нужното по-рано. Тази година бъдете изключение.

Състезавате се с роднини и приятели, позволявате им да ви критикуват

Петрови май отиват в Бали. Леля ви наема цяла хижа в планината за посрещане на празниците. А вие пак се очертава да циклите нервно в кръг около печката. Приемете го. Не е казано, че на тях ще им е по-хубаво. Я вижте колко е пъстра чергата ви, и мека, и удобна. И е достатъчна за всички у дома. Е, курабийките са прегорели, както свекървата ще забележи, прекалявате с кафето и опитването на сладкишите според преценката на майка ви. Много важно. Не им се връзвайте, откажете се от участие в семейната драма този път. Усмихвайте се и не забравяйте, че ги обичате. И близките, и празниците.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/