Меси от Банкя и Меси от Росарио – смешно и нагло? Не, кариери под индиго

11 December 2022
Виктор Иванов

През 2011 г. са в една класация на играта “ФИФА мениджър” - в съставения отбор трансферната цена на аржентинеца е 80 милиона евро, а нападателят на “Бистришките тигри” може да бъде купен за 3000 долара

Много насмешки отнесе Бойко Борисов, като се сравни с Лионел Меси. Само че всички забравят, че лидерът на ГЕРБ не за първи път го прави с аржентинската футболна звезда. Само преди година в тази компания бе и Кристиано Роналдо, но португалецът нещо разочарова Борисов. Сигурно защото вече не е титуляр, но пък от друга страна - и Борисов стои на резервната скамейка.

Извън шегите обаче Бойко Борисов и Лионел Меси май наистина са кармично свързани. И нищо чудно, ако някой ден

Бълхата реши да влиза в политиката, да се сравни именно с Бойко Борисов

И тогава вместо за Меси от Банкя ще се говори за Бойко от Росарио - родния град на аржентинския футболист.

На пръв поглед към днешна дата изглежда, че Борисов и Меси имат много малко общо. Например и двамата нямат дом в Барселона (официално), след като Лионел Меси продаде своя за 12 милиона евро, когато подписа с “Пари Сен Жермен” и купи вила в Маями. За да подклажда слуховете, че ще завърши кариерата си в “Интер Маями” на Дейвид Бекъм. И в Барселона вече не се вясва.

Още в зората на футболните си кариери двамата с бившия български премиер минават трънлив път. Борисов е принуден с едната ръка да държи филия с мас, а с другата да рита топката, по собствения му разказ.

А Меси - част от Машината на набор '87 на “Ню Уелс Олд Бойс”, изведнъж научава, че му липсва хормон на растежа и трябва да се лекува. И така никога не облича в официален мач фланелката на “Старите момчета” от Росарио.

Борисов пък не е бил дори и при децата на любимия “Левски”,

въпреки че активно продължава да се вълнува от съдбата на “сините”. Иначе, докато бе пожарникар, всеки уикенд, а и през седмицата можеше да бъде засечен на старите кортови игрища в Борисовата градина, където сега е комплексът “Спортна София”.

Макар и не точно футболно съвпадение, но кариерите на 63-годишния Борисов и 35-годишния Меси тръгват нагоре по едно и също време. Ключовата година е 2001-а. Тогава Меси се появява при юношите на “Барселона”, след като е излекувал заболяването си с помощта на сериозна терапия със забранения хормон на растежа. Тук също има българска връзка.

Легендарният мениджър Хосе Мария Мингея, който се грижи за Христо Стоичков, принуждава “Барса” да му разпише салфетка, че ще вземе гения Меси. Там е и Лъчезар Танев.

От Испания през 2001 г. в България пък пристига

Симеон Сакскобургготски, който като скаут от “Ла Масия” открива таланта на Борисов

и го прави главен секретар на МВР.

В следващите години Меси ниже голове за “Барса”, като вкарва пет само в дебютния си мач. Борисов пък реди акция след акция в неизменното кожено манто. И така и двамата в продължение на четири години, трупат популярност и чакат да ги забележат за А отбора.

И това се случва през 2005 г. Меси стига до мъжкия отбор на “Барселона” и националния на Аржентина. По това време Борисов първо повежда две листи на НДСВ за изборите, печели в своите райони и отказва да е депутат.

А след това, почувствал се предаден от Симеон, че е дал МВР на Румен Петков, печели изборите за кмет на София. Като през цялото време продължава да играе футбол за “Витоша” (Бистрица) и да бележи голове. По-често от дузпи, но бележи.

И постига във футболната си кариера нещо, което Меси не успява да направи. Бойко Борисов е

8 пъти поред шампион за ветерани, като за толкова поредни титли аржентинецът може само да си мечтае

На всичко отгоре Борисов остава верен на “Витоша” за цялата си футболна кариера, докато аржентинецът предаде “Барселона” за катарските милиони в “Пари Сен Жермен”.

И едва ли ще носи титлата за най-възрастен професионален играч в света, което Бойко притежаваше, когато бистричани влязоха във Втора лига. Единствено не успя да запише и минута в елита, въпреки че от клуба гарантираха, че могат да го картотекират.

Всъщност има още две неща във футбола, които на Меси не са му се случвали. Едното е да прекъснат мач, за да говори по телефона. А за Борисов спряха среща от първенството за ветерани тази година, за да разбере от депутатите на ГЕРБ как вървят първите заседания на 48-ия парламент.

Меси освен това никога не е късал менискус, въпреки че определено играе доста по-натоварено. А Борисов го е правил четири пъти. Най-тежките контузии на аржентинеца са скъсани мускули, като максималното отсъствие от терена е 53 дни. Но и двамата си имат специален екип, който се грижи за тях - проф. Антони Георгиев, известен като Тони Коляното, присъства на всеки мач на ветераните, на които прочутият му пациент играе.

Следваща ключова и за двамата футболисти година е 2009-а. Борисов печели изборите в България и става премиер за първи път. За да продължи да играе на това ниво в продължение на 12 години, а и до ден днешен май решава мачовете в полза на ГЕРБ, когато дербито е особено напечено.

Сезоните 2008/2009 г. и 2009/2010 г. са едни от най-паметните и за Лионел Меси. В първия сезон извежда “Барселона” до исторически требъл за клуба - вдигат титлата в Примера дивисион, Купата на краля и Шампионската лига. А след това вдига и Суперкупата на Европа, Суперкупата на краля и печели Световното клубно първенство. Шест трофея за една година.

През втората паметна футболна година Меси пък печели първата си от общо 7 златни топки.

През 2011 г. футболът за първи път пресича пътищата на Меси и Борисов. Точно по това време

българският премиер е и официално най-възрастният картотекиран футболист

в Европа и играе за “Витоша” в Б група. Меси си е все така в Барселона и се е устремил към трета “Златна топка” и трета Шампионска лига. Та в тогавашното издание на играта “ФИФА мениджър”, в която играчът купува и продава футболисти, за да състави отбор, попадат както Лео, така и Бойко.

Малката разлика е, че според данните в играта (които доста точно копират истинските тарифи на трансферния пазар) Меси е оценен на близо 80 млн. евро, а Борисов може да бъде купен за 3000 долара. Но пък са в една класация.

Пак тогава Борисов попада в руска футболна класация заедно с Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Тя е руското издание “Чемпионат” и е на футболни звезди, отказали да получат награда, която им е била присъдена. В случая на Борисов той отказва да вземе наградата си “Най-добър футболист на България”, избран от публиката. В тази анкета изпреварва дори играещия по това време в “Манчестър Юнайтед” Димитър Бербатов. Бойко обаче отклонява да си вземе наградата, защото гласуването не оценявало качествата му, а било протестно срещу футболния съюз.

Футболната приказка на Бълхата продължава до 2013 г., която не е от най-добрите му във футбола. По същото време на и Борисов му се налага да види какво е да си от страната на губещия в политиката и да постои в опозиция.

И в общи линии, ако се върви така по календара, се открива закономерност. Когато Борисов властва в България и мачка всички наред, Меси троши футболните рекорди. Когато Борисов почне да изпитва политически трудности, и кариерата на Меси претърпява крушения.

Така става и през 2021 г. Борисов пада от власт след края на третия му премиерски мандат, а в България започва яко чегъртане на ГЕРБ.

Меси пък преминава в “Пари Сен Жермен”, където началото бе, меко казано, разочароващо и дори и сред най-запалените фенове на аржентинеца започнаха да се чуват гласове за изчегъртването му.

В края на 2022 г. обаче Борисов все по-видимо се завръща в българската политика, а Меси доминира по терените на световното. И той като Бойко си вкарва дузпите, въпреки че често е в засада точно като лидера на ГЕРБ.

Очевидно обаче футболните и политически възходи на двамата съвпадат. И май не е чак толкова самохвално Борисов да се оприличи на Меси. Всъщност нагло си е, но може да бъде защитено.

Борисов и Меси доста си приличат и по отношението към майката

и родния дом. Аржентинецът е принуден да се раздели с майка си Селия през 2000 г. Меси остава в Барселона с баща си, за да се лекува и тренира в “Ла Масия”. А майката се прибира в Аржентина с двамата му братя. Въпреки това и до днес футболистът има особено силна връзка със Селия. И дори е татуирал образа ѝ на лявото си рамо.

Бойко пък винаги е подчертавал силната роля във възпитанието му, която е имала майка му Венета, която гальовно наричал Мама Мецанка.

“Мама Мецанка беше най-добрата жена на света. Тя ме научи да различавам доброто от злото. Благодарение на нея съм това, което съм. Знам, че тя ме гледа от горе и е важно за мен да одобрява моите решения”, признава Борисов през 2019 г., когато стават 10 години от смъртта на майка му.

Категоричен е, че имал трудно, но много щастливо детство. Майка му Венета била строга, но справедлива. Тя шеговито го наричала “картофено момченце”, защото много обичал да пържени картофи, но нарязани на кубчета.

Лидерът на ГЕРБ и до днес живее в къщата в Банкя, в която е роден и пораснал. Е, малко я поразшири и направи нова пристройка за себе си на мястото на стария зайчарник. Защото голямата къща сега е на дъщеря му Венета и двамата му внуци Бойко и Иван, към които наскоро се присъедини и бебето Виктория.

Откакто заминава за Испания на 13-годишна възраст, Меси също като Борисов поддържа близки връзки с родния си град Росарио, дори запазвайки отличителния си акцент росарино. Той е запазил собствеността върху старата къща на семейството си, въпреки че отдавна е празна. Лионел поддържа петстаен апартамент в ексклузивна жилищна сграда за майка си, както и семейно имение край града. Веднъж, когато тренира с националния отбор в Буенос Айрес, прави тричасово пътуване с кола до Росарио веднага след тренировката, за да вечеря със семейството си, прекарва нощта с тях и се връща в Буенос Айрес на следващия ден.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/