На Никулден шаранът не се „дава” на морските риби на трапезите

06 December 2022
Дияна Райнова
На Никулденската трапеза, наред с морската риба, на всички живеещи по крайбрежието, задължително има и шаран.
На Никулденската трапеза, наред с морската риба, на всички живеещи по крайбрежието, задължително има и шаран.

В сравнение с миналата година риболовът през тази беше по-продуктивен и по-богат на видове риби, казва Нелко Йорданов, изпълнителен директор на местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик”. „Есента беше богата на лефер, чернокоп и най-вече на паламуд, който иначе много рядко е на нашите географски ширини като присъствие. Тази година обаче имаше големи пасажи”, добавя той. „Рибарите ще отдадем почит на Свети Никола. В село Тюленово предвиждаме тържество, на което на местните хора и гостите ще бъде раздаден курбан. Обикновено празненствата са локални. Екипажи на няколко лодки се събират и веселбата започва”, разказва Йорданов и пожелава на рибарите здраве, сполука и безаварийно пребиваване в морето „На Никулденската трапеза, наред с морската риба, на всички живеещи по крайбрежието, задължително има и шаран”, подчертава той.

Със съжаление Йорданов отбелязва, че младите хора все по-малко се занимават с риболов. „По традиция това е дейност, която не може да осигури трайно и постоянно препитание, особено за хората с по-малки плавателни съдове. По-скоро риболовът представлява допълнителни приходи към семейния бюджет”, обяснява той. Рибарската група е единствена в най-северните части на българското Черно море, иначе има такива и във Варна и Бяла. ”Основата ни задача е да подпомогнем заетите в сектор „Рибарство” чрез разнообразяване на тяхната дейност, прякото подпомагане на безопасността в риболова и т.н. По досегашния програмен период имаме проекти, дейностите по някои от тях са приключили, други още се изпълняват. Работим по проект за отглеждане на риба в акваторията на Черно море, като искам да отбележа, че това е един от първите опити, които се правят в тази област. Подпомогнали сме предприятие за преработка на продукция от аквакултури. Останаха нереализирани идеите за изграждане на инфраструктура, която да подпомага заетите в сектор „Рибарство”. Това е един от основните проблеми в сектора, защото в северния район на Черно море няма изградени и узаконени пристанища и лодкостоянки. Рибарско пристанище има само в Балчик, но и то остро се нуждае от модернизация, за да може да бъде работата на рибарите по-удобна”, посочва акцентите в дейността на рибарската група Йорданов.

„Активният риболовен сезон приключва. По традиция, както напомнят по-възрастните, той свършва по Димитровден. Аргумент в полза на тяхното твърдение е, че основните пасажи на мигриращите риби, които минават покрай нашите брегове, вече са в други части на Черно море”, казва още Йорданов.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/