Ален Делон: Ако не бях станал звезда, щях да съм сводник

04 December 2022
24 часа
Ален Делон СНИМКА: Уикипедия
Ален Делон СНИМКА: Уикипедия

Преди няколко години децата на актьора те бяха много уплашени за баща си. През август 2019 г. идолът на милиони почитатели на киното Ален Делон получи инсулт и мозъчен кръвоизлив. Затова за 85-ия рожден ден децата му Антони, Анушка и Ален-Фабиен му подаряват спомени - снимки от най-забележителните моменти от кариерата на митичния френски актьор и от общите им преживявания.

Откакто претърпя

инсулта, заради който

прекара 3 седмици

в интензивното,

а след това се възстановяваше дълго в Швейцария, Ален Делон е станал почти невидим. През юни наруши мълчанието си, за да отдаде почит на поредния свой починал приятел. В началото на ноември пък феновете чуха гласа му в документалния филм “Артистът Дьо Гол”. Което ги успокои, че той вече е добре и отново работи, макар и малко. “По-добре е, вече ходи. На известна възраст е, няма да се лъжем, но всичко е наред”, каза по повод годишнината 26-годишният му по-малък син Ален-Фабиен.

Вижте интервю с Ален Делон от 1959 г. - като боксьор. Видео: Facebook

“Мразя изолацията, атмосферата, мразя това, което ни се случва, и това, което ни задължават да правим... Разболявам се от него.

Нямам право да

излизам, трябва

да попълвам

декларация. В каква

епоха живеем?

Извинявам се, че напомням, аз съм живял по време на война, но никога не съм виждал подобно нещо”, обяви с типичната си прямота големият актьор за наложената отново строга карантина във Франция заради коронавируса. Най-красивият французин, каквато слава имаше в продължение на десетилетия, призна, че мечтае за една последна роля в киното или театъра под режисурата на жена, преди да си тръгне завинаги. “Кариерата е единственото успешно нещо в живота ми”, казва той.

Въпреки че славата, парите, жените го съпътстват през целия му житейски път, Ален Делон винаги е създавал усещането, че е самотник Вероятно заради изключително тежкия си и на моменти непоносим характер. В последните години кланът Делон е по-единен от всякога, но невинаги е било така. С двамата си синове - Антони, дете от единствения му брак с Натали Делон, и Ален-Фабиен - дете от връзката му с Розали ван Бремен, киноидолът дълги години поддържа конфликтни отношения заради суровия и дистанциран начин, по който се е отнасял с тях в детството им. Документален филм разкри шокиращия факт, че

за да изгради

характера на

най-големия си син

Антони, Делон го

затварял в клетката

на кучетата си

Преди няколко години Ален-Фабиен пък разкри пред медиите, че като малък се е чувствал напълно изоставен. Младежът твърдеше, че актьорът е посягал на майка му Розали. “Ние с Антони добре знаем докъде може да стигне неговата жестокост”, каза тогава Ален-Фабиен. Днес изключително успешен актьор като баща си, като тийнейджър той минава през ада на наркотиците и центровете за дезинтоксикация.

Единствено дъщерята на Делон - Анушка, успява да размекне сърцето на “гепарда” още в годините на успеха и величието му. Тя е човекът, който излезе на сцената на фестивала в Кан през 2019 г., за да му връчи “Златна палма” за цялостно творчество. Тогава всички медии запечатаха трогателния момент, когато просълзеният актьор целуна с благодарност рамото на дъщеря си, която скоро след това го дари и с внук. Анушка е определена и за изпълнител на завещанието му. 

В това завещание обаче със сигурност не е отразен един факт, който застигна някогашния ослепителен красавец със слава на донжуан. През септември в Орлеан

започна дело за

бащинство, заведено

от Ари Булон

Той е плод на кратката връзка през 60-те години между Делон и германската певица Нико. Актьорът не го признава и момчето е отгледано от баба си Едит Булон, чиято фамилия взема. Френският съд обаче отказа още на първото дело да продължи да разглежда случая с аргумента, че киноидолът живее в Швейцария и има швейцарско гражданство.

В живота на ослепителен мъж като Ален Делон безспорно има много жени, но

повечето му връзки

стигат до нещастен,

понякога дори

трагичен край

Той се жени само веднъж - за Натали Делон. Най-одумвана е връзката му с Роми Шнайдер, която продължава 5 години. Ален къса с нея с писмо през 1969 г. Въпреки това години след самоубийството ѝ той продължава да държи в портфейла си нейни снимки.

С Мирей Дарк, която почина през 2017 г., пък е най-дългата му връзка - цели 15 години. Двамата са не само любовници, но и много добри приятели. Актьорът бе потресен от загубата ѝ, както и от тази на певицата Далида (още едно самоубийство), с която има кратка, но много силна любов.

Разликата във възрастта с холандската манекенка Розали ван Бремен е 21 години. Двамата имат две деца - Анушка и Ален-Фабиен, но се разделят през 2001 г. с големи скандали. Оттогава “свещеното животно на седмото изкуство” се затваря в себе си, страни от светския живот и дори в един момент започва да говори, че ще сложи край на живота си.

“Ако не бях станал звезда, щях да съм сводник”, призна Делон преди 2 г. пред в. “Монд”, разказвайки за трудната си младост. Синеокият красавец е роден на 8 ноември 1935 г. в Со, департамент О дьо Сен. Когато е на 4 годинки,

родителите му се

развеждат и го пращат

в приемно семейство,

сякаш е сирак. “Разбрах много рано какво означава изоставяне, разрив и самота”, спомня си той. Като тийнейджър работи в магазина за месо на пастрока си и дори мечтае да стане касапин. На 17 г. решава да замине да се бие в Индокитай. Тогава се чувства за втори път предаден от истинските си родители, защото те подписват без колебание съгласие непълнолетният им син да замине на война.

След завръщането от Индокитай младежът не знаел какво да прави с живота си и тъй като бил с нрав на хулиган, а

поне 8 момичета

били готови да

направят всичко

за него,

можел да се превърне в сутеньор. Но киното го открива и отклонява от лошия път.

Големите роли идват, без да ги търси - първо “Под яркото слънце”, после “Роко и неговите братя”, “Гепардът” и “Басейнът”, които бързо привличат към него вниманието на най-добрите кинорежисьори. Превръща се в актьор фетиш за Лукино Висконти, до степен, че приятелството им е тълкувано като хомосексуална връзка.

“Мистър Клайн” през 1976 г. му носи първата номинация за “Сезар”. Талантливият красавец е толкова ухажван от продуцентите, че от началото на 60-те до средата на 80-те г. е

най-високоплатеният

актьор в историята

на френското кино

И макар да изиграва много ченгета, култовата му роля на човек извън закона в “Борсалино” го среща с Жан-Пол Белмондо - големия му приятел и вечен съперник.

Освен актьор, продуцент и бизнесмен (парфюм и много други предмети носят името му) Ален Делон е страстен колекционер на произведения на изкуството. Събира основно бронзови анималистични фигури от XIX в. и платна на фовисти от началото на XX в. През 1970 г. той купи за 300 000 евро на търг копие от ръкописа на речта на генерал Дьо Гол от 1940 г., с която той окуражава французите да окажат съпротива на нацистите, и го дари на френската държава.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/