Разстройство на сексуалното желание - възможно ли е всъщност да помага в леглото?

23 November 2022
София Вътова

Според Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства всъщност има няколко класификации на разстройство на сексуалното желание.

В тази статия ще се съсредоточим конкретно върху разстройство на женски сексуален интерес и възбуда и разстройство на хипоактивно сексуално желание при мъжете.

Прилики между разстройства на сексуалното желание при мъже и жени

1. Симптомите са продължили най-малко шест месеца

2. Симптомите не се обясняват по-добре с други проблеми с психичното или физическото здраве

Това означава, че бихте могли например да сте сменили болкоуспокоителните си, което е довело до ниско или намалено желание.

Но вашето ниско желание всъщност е по-скоро заради това, че лекарството има косвен отрицателен ефект върху желанието ви, отколкото за „истинско“ разстройство на желанието.

3. Трябва да изпитате значителен дистрес, причинен от вашите желания
Това означава, че ако се чувствате напълно добре с липсата на желание и не се притеснявате или тревожите за това, вероятно няма да бъдете диагностицирани с разстройство на сексуалното желание.

Диагностика на нарушения на сексуалното желание
За да получите диагноза „разстройство на женския сексуален интерес/възбуда”, трябва да изпитате няколко различни симптома.
• Липса на сексуални мисли и фантазии
• Липса или намалено сексуално удоволствие
• Липса или намален интерес към секса като цяло
• Избягване на секс с партньора ви или незапочване на секс
• Липса или намалена сексуална активност с партньор и/или себе си

За да получите диагноза «разстройство на мъжкото хипоактивно сексуално желание”, трябва да изпитате:
• Липса на сексуални мисли и фантазии
• Липса или намалена сексуална активност

Какво е разстройство на сексуалното желание?
Ще разгледаме начина, по който едно разстройство може да бъде едновременно полезно, за да си върнете желанието - и как може да не бъде толкова полезно.

Знанието, че имате такава диагноза, ще помогне ли за увеличаване на сексуалното желание?
И да, и не. Това, което по същество прави диагнозата, освен потвърждаването на вашите много реални преживявания на ниско или никакво сексуално влечение, тя дава информация за вашия план за лечение, който трябва да бъде назначен от секстерапевт.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/