Мъск изгуби $100 милиарда за година, обеднява с 310 млн. на ден

24 November 2022
24 часа
Илон Мъск СНИМКА: Архив
Илон Мъск СНИМКА: Архив

Причината е спад на акциите на “Тесла”

Най-богатият човек в света - Илон Мъск, е загубил 100 млрд. долара в рамките на година, съобщи агенция Блумбърг. Това е най-резкият спад в историята на индекса на милиардерите. Според информацията богаташът губи около 310,8 милиона долара на ден през 2022 г.

Състоянието на 51-годишния шеф на “Тесла”, “СпейсЕкс” и “Туитър”, което достигна 340 млрд. долара през ноември 2021-а, се срина до 170 млрд. във вторник. Причината - акциите на компанията му за електрически коли удариха двугодишно дъно в понеделник.

Мъск държи около 15% дял в “Тесла” и спадът в цената на акциите на производителя на електрически превозни средства намали с около 8,6 милиарда долара богатството му само за един ден.

Въпреки това той остава най-богатият човек в света,

тъй като банковата му сметка надминава тази на подгласника му Бернар Арно – председател на най-големия производител на луксозни стоки в света, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, с приблизително 13 милиарда долара, според индекса на Блумбърг.

Според същата класация Мъск изпреварва по пари и основателя на “Амазон” Джеф Безос с приблизително 54 милиарда долара и Бил Гейтс съответно с $ 57 млрд.

Мъск дължи по-голямата част от финансовото си състояние на “Тесла”, която се бори с нарастващите ограничения, свързани с коронавируса в Китай - най-големия ѝ пазар извън САЩ. Базираната в Остин, Тексас, фирма наскоро обяви и

изтеглянето на над 300 000 автомобила поради дефектни

задни светлини, като същевременно се справя със забавянето на доставките и рязко нарастващите разходи за суровини. Акциите на “Тесла” паднаха с 6,8% до $ 167,87 на борсата в Ню Йорк в понеделник – най-ниското ниво от ноември 2020 г., и са надолу с 52% тази година.

Зависимостта на “Тесла” от Мъск е посочена като рисков фактор в документите пред регулаторите, като се подчертава, че “въпреки че г-н Мъск прекарва значително време с компанията и е много активен в нашето ръководство, той не е посветил пълното си време и внимание” на фирмата.

Инвеститорите се питат дали милиардерът не се разпилява твърде много

сред различните си начинания. Напоследък е твърде зает с туитър, социалната медийна мрежа, която придоби миналия месец за 44 милиарда долара. Компанията е загубила около 60 процента от работната си сила, откакто Мъск пое управлението, като последните съкращения бяха в неделя.

Миналия четвъртък пък стотици служители на “Туитър” решиха да напуснат с тримесечно обезщетение след ултиматум от новия собственик да се готвят за “дълги часове с висока интензивност” на работа или да напуснат. Толкова много хора са си тръгнали, че потребителите започнали да

се съмняват дали сайтът ще оцелее,

туитвайки прощални съобщения до услугата.

 Богаташът се впечатли от Белоградчишките скали, сравни ги с компютърна игра

Илон Мъск се впечатли на снимка на Белоградчишката крепост и скалите. Милиардерът е ретуитнал кадър, заснет от българския фотограф Владислав Терзийски.

“Бях сигурен, че това е в Elden Ring”, написа Мъск в профила си в туитър. Elden Ring е фантастична ролева игра, пусната на пазара през феврурари 2022 г. Малко след излизането си тя набра огромна популярност сред геймърите по цял свят. В създаването ѝ участва писателят Джордж Р. Р. Мартин, известен с книгите си, по които са направени сериалите “Игра на тронове” и “Домът на дракона”.

“Интересно е един от най-популярните хора на Земята и най-богатия, да публикува нещо, което ти си заснел. Гъделичкащо е. Фотографиите ми изглеждат различно, защото са снимани в интересен момент. Тогава имаше буря и кадърът е заснет след бурята, може би и малка част от постобработката, която правя, е по-различна от общоприетата”, коментира пред БНР фотографът Владислав Терзийски.  Коментарът на Мъск под снимката на Белоградчишките скали, които го впечатлиха

Коментарът на Мъск под снимката на Белоградчишките скали, които го впечатлиха

Заради коментара на Мъск български потребители, сред които и министърът на туризма Илин Димитров, използваха случая да го поканят да посети България, а други го питаха какви игри играе, на което той отговорил: туитър.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/