Защо младите мъже правят по-малко секс отпреди и защо това е добро за тях?

23 November 2022
София Вътова

Медиите, филмите и обществото смятат секса за най-желаното удоволствие на света. Хората често свързват щастието и доволството с активния сексуален живот.
Въпреки това днес повече по-млади мъже преминават през „сухи периоди“.
Според скорошен доклад, анализиращ данни от 2008 до 2018 г., мъжете правят по-малко секс от всякога.

Един от резултатите от проучването е, че от 2009 г. до 2018 г. по-малко възрастни са участвали в партньорски сексуални дейности, които включват вагинален полов акт. Участниците в изследването също са значително по-малко склонни да съобщават за участие в други сексуални поведения като орален секс или анален секс.
Намаляването на сексуалната активност е особено забележимо при младите мъжки популации.

Изследователите установяват, че сексуалното бездействие се е увеличило от 19 процента на 31 процента сред мъжете на възраст от 18 до 24 години. Мъжете и жените на възраст от 25 до 34 години също съобщават за увеличение на сексуалното бездействие през периода от време.

Сексуалната суша се превърна в глобална ситуация. Хората обвиняват социалните медии, натоварения начин на живот и видеоигрите. Те обаче пренебрегват многобройните й предимства и най-важното - че мъжете са станали по-внимателни към сексуалния си живот.

Кои са пет причини, които карат по-младите мъже да правят по-малко секс и защо това е добре за тях?

1. Мъжете дават приоритет на кариерите и интересите пред секса
Господата все още са очаровани от идеята за креватни преживявания. Но сексът вече не е алфата и омегата на живота им.

По-младите мъже осъзнават, че има различни места за получаване на тези ендорфини и допамин, които мнозинството се стремят да постигнат само чрез секс. Добрата кариера, редовните тренировки, мерките за благосъстоянието и хобитата също им доставят удоволствие.

По-младите мъже са по-страстни към целите си и си вземат повече ваканции.

2. Безразборният секс вече не е символ на мъжественост
Мъжете се страхуват да признаят, че държат пенисите си в гащите с месеци. Архаичната концепция за правенето на секс, символизиращо властта и мъжествеността, ги кара да вярват, че липсата на сексуален контакт ги прави "по-малко мъжествени".

По-младото поколение признава тази погрешна концепция и е нетърпеливо да я поправи. Осъзнаването, че щастието им вече не зависи от секса, повлия положително на начина, по който подхождат към връзките.

По-младите мъже не се насилват да спят с когото им падне само заради това. В резултат на това проблемите с психичното здраве като стрес, чувство на неудовлетвореност, срам, проблеми със самооценката и ниско самочувствие остават на заден план.

3. Мъжете търсят дългосрочна стабилност във връзката
Господата са поели инициативата да инвестират време само в онези връзки, които обещават нещо по-ценно от секса и дават заявка за дългосрочна стабилност. Те се притесняват да инвестират усилията си в нещо по-малко от това.

Броят на мъжете, които плъзгат надясно в приложенията за онлайн запознанства само за едното търкаляне в кревата, значително намаля. Въпреки че хората все още ходят на първи срещи с плановете да се свалят, повечето мъже сега чакат няколко срещи, преди да споделят леглото с обекта си на желание или да се разкарат.

Това от своя страна насърчава съвместими, позитивни и щастливи взаимоотношения. Освен това ги спасява от много нежелани травми и усложнения, които идват с една неуспешна връзка.

4. Мъжете на 18 и повече години търсят по-добри начини за интелектуално израстване от секса
Обществото дори заклейми девствеността. Според някои социални конструкции загубата на девствеността бележи прехода от детството към зрелостта. Е, младите мъже доказват, че тази вековна представа е погрешна.

Отминаха дните, когато да си девствен или да преминеш през период на суша се тълкува погрешно като „неготино“. Като се има предвид нарастващата осведоменост около важни теми като сексуалността и съгласието, по-малко мъже са принудени да споделят телата си, преди да са напълно готови за това.

Вместо да базират интелектуалното си израстване на това да водят момичета у дома всяка вечер, младежите на 18 и повече години избират по-ефективни подходи и се оказват по-социално, интелектуално и емоционално зрели. Това оправдава нарастващия брой на младите предприемачи.

още нещо


Жените стават все по-сериозни за удоволствието си
Секспозитивното движение дестигматизира удоволствието за жените. Това им даде глас да поискат правата си на удовлетворение в интимна или случайна връзка.
Най-накрая жените започнаха да приемат удоволствието си сериозно и те няма да се задоволят с минималното. Все повече девойки стават уверени в своята сексуалност.

Склонността на дамите да се съгласяват на сексуален контакт с надеждата, за да спасят връзката си, е избутана в кьошето. Сега те не се страхуват да кажат „не“, преди да са напълно готови.
Вижда се и очевиден подем при жените, които се отказват от случаен секс поради липса на удовлетворение. Поговорката "в морето има много риба" вече не важи и премахна някои възможности за мъжете.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/