Проф. Димитър Съсълов: В следващите 10 г. ще има отговор дали сме сами във Вселената

25 October 2022
24 часа
Димитър Съсълов прави впечатляваща кариера в Харвард
Димитър Съсълов прави впечатляваща кариера в Харвард

Сами ли сме във Вселената?

Отговор на този въпрос ще има в рамките на следващите десет години. Това заяви в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви световноизвестният астроном проф. Димитър Съсълов. Той е един от ръководителите на мисията „Кеплер“.

„Аз съм оптимист. Не в следващите няколко поколения, а мисля, че в следващите 10 години ще имаме отговор на въпроса дали сме сами“, каза Съсълов.

„Мисията „Кеплер“ имаше задача да определи колко често се срещат планети, подобни на Земята - обясни Съсълов. - Оказа се, че е много по-често, отколкото мислим. Пред мислехме, че са десетки хиляди, но сега мислим, че са 100 милиона. Сега мислим, че са един милиард само в нашата галактика „Млечен път“.

В Слънчевата система са се случвали много интересни събития, които тепърва ще бъдат разкривани.

„Марс е много подобен на Земята в момента и е бил много по-подобен в миналото - каза професор Съсълов. - Сега е пустиня. Надяваме се да е имало живот на Марс преди милиарди години и се надяваме да има микроби, които са под повърхността. По-вероятно е да се открие такъв тип живот в новите светове, които са в орбита около други звезди“.

„На Венера има много трудни условия, но в ранните периоди историята на Слънчевата система Венера е била по-благосклонна. Има колеги, които мислят, че не е изключено микробите там да са се запазили или да са еволюирали в атмосферата. В следващите години ще има интересни изследвания на Венера“, обясни той.

Всяка година проф. Димитър Съсълов е в родния си Несебър.

„Има много добри български учени и тук, и в чужбина - категоричен е ученият. - Аз бях тук на 24 май. В химна за 24 май „Върви, народе възродени“ се казва – „Науката е слънце“. Важно е този дух да остане и да продължи с новото поколение. Много е важно“, подчерта той.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/