Доматите пазят от инсулт, рибата регулира кръвното

12 October 2022
Стефан Порязов

Сърцето е един от най-важните органи в човешкия организъм. Неговото здраве в известна степен зависи от наследствения фактор, но лекарите твърдят, че начинът на живот и на хранене играят по-важна роля за състоянието му. Най-голямо внимание обикновено се обръща на вредата от тютюнопушенето, стреса, заседналия начин на живот и на ползата от консумацията на зехтин и по-мазните видове риба.

Има и други храни, които пазят сърцето и влияят благотворно на неговата работа. Например пресните плодове и зеленчуци заради съдържанието им на витамин С. Това ценно вещество укрепва кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението - особено важни условия за нормалното функциониране на цялата кръвоносна система. Наблегнете на горските плодове - освен на витамин С те са богати и на противовъзпалителни вещества, които значително намаляват риска от сърдечни болести.

Сред зеленчуците се открояват доматите. Специалистите препоръчват да ги ядете редовно, защото намаляват опасността от тромбоза, инсулт и инфаркт на миокарда. Веществата в тях, които подобно на аспирина намаляват кръвосъсирването, са флавоноидите. Профилактичното им количество се съдържа в 6 пресни домата, твърдят шотландски учени на базата на проведени изследвания. Според тях 500 мл доматен сок намалява плътността на кръвта до 70%. Ако този достъпен зеленчук често присъства на трапезата ви, ще се предпазите от развитие на хипертония. Той има и лечебно действие - понижава високите стойности на кръвното налягане. Полезният ефект се дължи на червения пигмент ликопен - мощен антиоксидант с антиканцерогенно действие.

Омега-3 мастните киселини също регулират артериалното налягане и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Проучванията сочат, че набавени от растителни източници, полезните мазнини дават същите положителни резултати, както прием на някои видове риба. Овесените ядки например са богати на омега-3 мастни киселини. В съчетание с голямото количество целулоза в тях, те ефективно намаляват холестерола и поддържат тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по-едри са зърната, толкова повече целулоза има в тях. Подобно действие имат бобът и лещата.

Само 4 часа след консумация на орехи или орехово олио еластичността на кръвоносните съдове се подобрява и се подпомага притокът на кръв. Според техните проучвания редовната употреба на ядките и добитото от тях масло предпазва от сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план. Орехите съдържат аминокиселината аргинин, която участва в редица процеси, протичащи в организма, укрепва имунната система и действа съдоразширяващо.

Често рекламираният в козметиката коензим Q10 всекидневно доставя на сърцето необходимото количество енергия. Освен това подобрява еластичността на кръвоносните съдове и противодейства на хипертонията. Предпазвайки от атеросклеротични изменения, коензим Q10 елиминира техните опасни последици - исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда. По структура той е сходен с витамин Е и има неговите антиоксидантни свойства. Може да си го набавите от телешкото, свинското и пилешкото, като съдържанието му е по-голямо в сърцето и мускулите. По правило тъканите с високи енергийни нужди са най-богатите източници на коензим Q10. Ценният антиоксидант се открива и в растителни храни - броколи, спанак, нерафинирано соево и палмово масло.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/