Има ли черен списък с богати руснаци, които трябва да умрат?

30 September 2022
Симона Димитрова
Бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Герашченко
Бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Герашченко
  • Няколко от тях са намерени убити по особено жесток начин заедно със семействата си
  • За 9 месеца 14 олигарси и топмениджъри загиват мистериозно
  • Странни падания от лодки, прозорци и скали

Нелепи инциденти, самоубийства, падания от високо и инсулти. Това са версиите, при които по странен начин загиват високопоставени бизнесмени от началото на годината в Русия. Само през септември издъхнаха четирима.

Още по-необяснимото е, че всички олигарси са свързани с енергийния сектор, като единственото изключение е главният редактор на "Комсомолская правда" Владимир Сунгоркин. Някои смятат, че смъртта му съвпада с тези "инциденти", а други гадаят дали и той не е поредният избран в черната хроника.

Журналистът почина на 14 септември от инсулт близо до тихоокеанските води на Владивосток. Само 7 дни след неговата смърт, на 21 септември, мистериозно е загинал бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Герашченко. Неофициално се твърди, че той е полетял по стълби от голяма височина и е починал на място. Раните му били несъвместими с живота и лекарите не успели да направят нищо.

Ученият Анатолий Герашченко бе намерен след падане по стълби от голяма височина в Московския авиационен институт.
Ученият Анатолий Герашченко бе намерен след падане по стълби от голяма височина в Московския авиационен институт.

В съобщение на авиационното училище случилото се бе обявено за инцидент, но бе пояснено, че е създадена и комисия, която ще проведе разследване.

Отбелязва се още, че Герашченко е учен в областта на автоматизираните задвижвания и изпълнителните механизми на въздухоплавателни средства, автор е на повече от 100 научни трудове и статии в тази област. Институтът е един от водещите научноизследователски университети в Русия, отговорен е за развитието на аерокосмическата технология и е тясно свързан с Министерството на отбраната на Путин.

72-годишният учен е

посветил целия си живот на научни изследвания,

за което печели и няколко награди. Герашченко е носител на Ордена за заслуги към отечеството първа степен.

Авиационният експерт стана поредният руски високопоставен служител, загинал при мистериозни обстоятелства. До този момент обаче не е доказано официално, че някой стои зад тези смъртни случаи. Още по-любопитното е, че немалка част от починалите бизнесмени са били близки на президента Владимир Путин, но повечето от тях са противници на войната в Украйна.

Главният редактор на "Комсомолская правда" Владимир Сунгоркин издъхна близо до мястото, където бе открит Иван Печорин, топмениджър на Корпорацията за развитие на Далечния изток и Арктика. Той е починал на 12 септември, а официалната версия за смъртта му е злополука. Смята се, че е паднал зад борда на лодката си във водите около руския остров до нос Игнатиев само няколко дни след като е присъствал на икономически форум с Путин. Преди известно време бе открит мъртъв и колегата му Игор Носов.

Топмениджърът Иван Печорин падна от лодката си само няколко дни след среща с Путин на икономически форум.
Топмениджърът Иван Печорин падна от лодката си само няколко дни след среща с Путин на икономически форум.

Възможно е за кратко Печорин да е бил обявен за издирване, защото профилът му се препокрива с мъж, роден през 1983 г., изгубил се в района на Владивосток, падайки от лодка.

Точно на 1 септември обаче бе съобщено и за друга мистериозна смърт - на председателя на "Лукойл" Равил Маганов. Според руските медии той е паднал от прозореца на шестия етаж на московската болница, в която почина съветският лидер Михаил Горбачов на 30 август. Кончината му бе обявена малко преди Владимир Путин да пристигне в елитната Централна клинична болница, за да отдаде последна почит на Горбачов.

Председателят на “Лукойл” Равил Маганов падна от прозореца на болницата, в която се лекуваше.
Председателят на “Лукойл” Равил Маганов падна от прозореца на болницата, в която се лекуваше.

Разследващите са споделили, че Маганов вероятно се е опитал да изпуши една цигара на прозореца и внезапно е полетял. Смятат така, защото са намерили кутия цигари при огледа. Неофициално обаче се твърди, че шефът на петролната компания е бил пребит и изхвърлен през прозореца. Някои свързват мистериозната му смърт с позицията на "Лукойл", която осъди военните действия в Украйна и апелира за спирането им.

Тоест

само през септември смъртните случаи са 4,

а връщайки се назад до януари 2022 г., те са 14. Въпреки че войната започна на 24 февруари, преди нея също има няколко необясними убийства. Медиите обаче започнаха да ровят в тях, защото всяка кончина е представяна като злополука или самоубийство.

Малко преди Маганов да полети от прозореца, бе открит мъртъв бизнесменът Дан Рапопорт. По-нелепото е, че той също е "паднал" от апартамента си във Вашингтон, а тялото му е лежало на тротоара до жилищния комплекс.Официалната версия е самоубийство. Последната публикация във фейсбук профила му е шест дни преди да издъхне. Той е качил снимка на Марлон Брандо от "Апокалипсис сега" с надпис: "Ужасът, ужасът...".

Милионерът Дан Рапопорт бе противник на Путин и също полетя от апартамента си във Вашингтон.
Милионерът Дан Рапопорт бе противник на Путин и също полетя от апартамента си във Вашингтон.

За него е известно, че натрупва милиони в Москва, но впоследствие влиза в остър сблъсък с руските власти и става противник на Путин. Освен това открито подкрепя Алексей Навални. До началото на тази година живеел в Киев с втората си съпруга Алена, от която има дъщеря. След започването на войната обаче се преместил в САЩ.

Близките му не вярват на информацията, че Рапопорт се е самоубил, и смятат, че някой е инсценирал смъртта му. Една от причините е, че новината за кончината му за първи път съобщава Юния Пугачова, бивш редактор на руския "Татлър". Пугачова заявява, че финансовият директор се е "самоубил във Вашингтон", а в близкия до жилището му парк е открито кучето му, на което било закачено предсмъртното писмо. Освен това бил разделен и с жена си.

Съпругата му Алена, която е украински вирусолог, обаче твърди, че нищо от това не е вярно, освен че наистина Рапопорт е мъртъв.

"За наше огромно съжаление, съпруга ми и баща на дъщеря ми вече го няма - обясни Алена. - Няма никакви бележки,

никакво самоубийство,

никакво пътуване до Лондон, никаква раздяла. Дан ни изтегли от Киев и се върна там, за да помогне на страната си. След това трябваше да се срещнем в САЩ."По-интересното за Дан Рапопорт е, че през 2018 г. разследващият уебсайт "Белингкат" го разкри като човека, стоящ зад името Дейвид Юебърг - анализатор на Пентагона и експерт по отношенията между Украйна и Русия, който често е цитиран от медиите в двете страни. Публикациите на Юебърг заклеймяваха Путин, критикуваха войната през 2014 г., и лобираха САЩ да заемат по-твърда позиция срещу него.

Разбира се, мистериозните случаи не се изчерпват със смъртта на бизнесмена. Преди него през юли с огнестрелна рана в главата и пистолет до тялото си е намерен изпълнителният директор на "Астра Шипинг", подизпълнител на "Газпром". 61-годишният Юрий Воронов лежал безжизнено в басейна на луксозното си имение в Санкт Петербург. Съпругата му Юлия отбелязва, че той е заминал за вилата на 1 юли, като преди това е имал спречкване с друг член на борда. Тя не скри от медиите, че малко преди да почине, мъжът й е имал служебни проблеми и е употребявал повече алкохол от обикновено. Загубил и голяма сума пари. От The Insider отбелязват, че "Астра Шипинг" за две години губи 160 млн. рубли.

Шефът на “Астра Шипинг” Юрий Воронов бе намерен с огнестрелна рана в главата в басейна на имението си.
Шефът на “Астра Шипинг” Юрий Воронов бе намерен с огнестрелна рана в главата в басейна на имението си.

От началото на годината още двама високопоставени членове на "Газпром" починаха при странни обстоятелства в луксозните си жилища в Санкт Петербург, което подклажда още повече съмненията, че става дума за чистка.

61-годишният Александър Тюлеков, който бе заместник генерален директор по финансите и сигурността на "Газпром", беше открит мъртъв в деня след началото на войната в Украйна през февруари.

Александър Тюлеков, също шеф в “Газпром”, бе намерен обесен с множество наранявания по тялото.
Александър Тюлеков, също шеф в “Газпром”, бе намерен обесен с множество наранявания по тялото.

Вратът му бил в примка в дома му, но според анализи по тялото му е имало множество наранявания от побой. Три дни по-късно също обесен в гаража на резиденцията си в Съри, Великобритания, бе открит нефтеният и газов магнат Михаил Уотфорд. Той е роден в Украйна, но е руски милиардер. Властите там не могат да открият данни за престъпление и го слагат в графа "самоубийство".

А в средата на януари 60-годишният Леонид Шулман, ръководител на транспорта в "Газпром", беше намерен мъртъв с множество прободни рани в локва кръв на пода на банята си в същия затворен жилищен комплекс, където е бил и Александър Тюлаков.

Ръководителят на транспорта в “Газпром” Леонид Шулман бе открит с множество прободни рани в банята си.
Ръководителят на транспорта в “Газпром” Леонид Шулман бе открит с множество прободни рани в банята си.

След тези странни случаи по особено жесток начин умират Василий Мелников, Владислав Аваев, Сергей Протосеня и Александър Суботин.

Василий Мелников бил собственик на медицинската компания "Медсторм". На 24 март той е

открит мъртъв в дома си заедно със съпругата си

и двамата им синове. Смята се, че ги е убил, а след това се е самоубил. Някои доклади обаче показват, че някой друг е причинил смъртта им.

На следващия месец московската полиция отново стана свидетел на подобна кървава картина. Тя откри мъртви Владислав Аваев със съпругата и дъщеря му. Бившият вицепрезидент на Газпромбанк държал пистолет в ръцете си. И при този случай първоначалната версия била, че Аваев ги е убил и след това се е самоубил, но имало улики за намесата на друг човек.

Ден по-късно, на 19 април, испанската полиция получава обаждане от Фьодор - сина на руския олигарх Сергей Протосеня, който е бивш изпълнителен директор на втората по големина компания за добив на природен газ в Русия "Новатек". Фьодор обяснил, че в продължение на часове се опитвал да се свърже с майка си, но тя така и не вдигнала телефона. Когато властите отишли във вилата, намерили три трупа - на родителите му и на сестра му. Предположенията са, че милионерът Протосеня е убил с нож и брадва двете жени, които били намерени в леглата си. След това се обесил на парапет в градината на имота си. Разбира се, никой не вярва на тази версия и повечето смятат, че става дума за убийство.

Руският олигарх Сергей Протосеня бе намерен обесен във вилата си, а жена му и дъщеря му - намушкани в леглата си.
Руският олигарх Сергей Протосеня бе намерен обесен във вилата си, а жена му и дъщеря му - намушкани в леглата си.

Минават само 10 дни до следващата

странна смърт

на член на борда на директорите на "Лукойл". Неговата кончина е най-необяснимата в случая, защото 43-годишният милиардер Александър Суботин е открит мъртъв в мазе в Москва при шаман, където търсел лек за махмурлук. Аутопсията показала, че той е взел отрова от крастава жаба, предизвикваща сърдечен удар. Междувременно стана ясно, че още на 2 май е издъхнал мистериозно и 37-годишният Андрей Круковски, директор на ски курорта Красная поляна край Сочи, собственост на "Газпром". Руският вестник "Комерсант" съобщи, че Круковски е загинал по време на излет, падайки от скала.

Сходствата са очевидни - странни падания, убийства. Въпросът е има ли черен списък и каква е целта?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/