Султанът произвежда Фердинанд в чин маршал пред ужасените си паши и везири

23 September 2022
Сима Владимирова
Султан Абдул Хамид II направил нечуван за мюсюлманин към християнин жест към Фердинанд.
Султан Абдул Хамид II направил нечуван за мюсюлманин към християнин жест към Фердинанд.
  • Той успява да убеди Абдул Хамид II да си закичи орден-кръст, пише "168 часа"
  • Борис III не доживява да получи маршалски жезъл за 150 000 дойче марки

Българските царе може да са нямали корона, но са запазени маршалските жезли на Фердинанд. Той е произведен във висшето офицерско звание два пъти.

Първо това се случва през 1896 г. при посещението му в Истанбул при султан Абдул Хамид. "Падишахът го удостоява с тази чест да бъде мюшир (маршал) за ужас на всички присъстващи везири и паши, които не могат да повярват, че един неверник може да получи толкова висока награда - обясни проф. Петър Стоянович. - Великите сили вече официално са признали Фердинанд за български владетел. Султанът е издал ферман, с който го обявява за княз на България и генерал-губернатор на Източна Румелия."

Какви са били отношенията му с падишаха, четете - ТУК!

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/