Защо всички деца на царя са кръстени с буквата "К"?

22 September 2022
24 часа
Фамилната снимка на царя и царицата с членовете на НДСВ и техните семейства от срещата във "Врана" миналата седмица. СНИМКИ: KINGSIMEON.BG
Фамилната снимка на царя и царицата с членовете на НДСВ и техните семейства от срещата във "Врана" миналата седмица. СНИМКИ: KINGSIMEON.BG
  • През 1993 г., кралица Елизабет II поканила Симеон II на обяд и тактично му казала да бъде търпелив с връщането си в България, защото търпението е добродетел на монарситe, разказа той пред гостите си
  • Може ли царят да има приятели, питат децата домакина си. Да, отговаря им той

Цар Симеон II и царица Маргарита бяха домакини на среща с „Децата на НДСВ“. Бившите министри, депутати, служители в НДСВ с техните семейства се събраха в градината пред двореца „Врана“ преди новата учебна година, съобщи сайтът kingsimeon.bg.

В началото на разговора си с децата Негово Величество благодари на организаторите за прекрасната инициатива след толкова години да се срещнат. Каза, че му е приятно да види много познати лица на хора, които са му помагали и да се съберат не две, а дори три поколения. „Сред толкова много деца и младежи накарахте и нас с царицата да се почувстваме млади“, каза царят.

„Въпреки критиките за прословутите 800 дни, аз мисля, че свършихме много неща за България, което беше забелязано в Европа и направи възможно влизането ни в ЕС. Ние може би най-много се съобразявахме с девиза на страната „Съединението прави силата“, продължи Негово Величество. Спомням си една фраза на уважавания от мен проф. Андрей Пантев, който бе казал, че никога няма да простим на Симеон, задето се опита да ни отучи да се мразим, допълни той.

Децата имаха възможност да задават въпроси на цар Симеон. Единият от тях беше свързан с кончината на Кралица Елизабет II и с какво царят ще я запомни. Негово Величество заяви, че тя е имала уникалната способност да изслушва внимателно всеки, с който се среща и с такъв интерес, че да се почувстват едва ли не в центъра на света. Царят разказа как през 1993 г. след демократичните промени в България кралицата го е поканила на обяд и тактично му е казала да бъде търпелив с връщането си в България, защото търпението е добродетел на монарсите.

При едно от посещенията си в Лондон, пътувайки в колата на кралица Елизабет II, царят се впечатлява как спират на всеки светофар и докато чакат, много хора я поздравяват на кръстовищата, а тя знае някои от тях поименно.

При свое неотдавнашно посещение в Лондон пред авторитетното издание „Daily Мail“ царят каза за кралица Елизабет II: „Изпитвам такова безкрайно възхищение, не само за 70-те години на трона, но и за нейната мъдрост, за абсолютното професионално хладнокръвие на Нейно Величество. Няма суперлатив, който да мога да намеря, за да кажа какво чувствам към този благословен човек, който имате за кралица.”

На въпрос защо е решил да направи княз Борис „Пазител на короната“ царят отговори, че поради смъртта на първородния си син Кардам, който беше и престолонаследник, му се е сторило практично да даде тази почетна титла на неговия син, за да се запазят традициите и идеалите на Третото българско царство.

По-нататък децата зададоха на царя въпроса: „Може ли един цар да има приятели?“, на който Негово Величество отвърна, че противно на това, което повечето хора мислят - да. Царят има своите задължения, но в свободното си време и той е човек и има приятели, на които да се радва, обясни Симеон.

Негово Величество заяви, че за него образованието е много важно, но също така е ключово и възпитанието. Да можеш да изслушваш внимателно хората и да се държиш с тях, както би очаквал да се държат те с теб.

На въпрос за любимата му наука, царят каза, че това е историята, защото е твърде важно да познаваме миналото си и на второ място са природните науки.

Децата попитаха защо и петте деца на царя и царицата носят имена с буквата „К“. Тогава царят им разказа, че когато се е родил първият са търсили име, което да е българско, на някой владетел, който не е воювал с всичките си съседи, а е съграждал и същевременно да се произнася лесно на чуждите езици и така избрали името Кардам. Кирил е кръстен на чичото на цар Симеон. Кубрат пак на български владетел. Константин-Асен е кръстен на гръцкия крал Константин, чийто първороден син е кръщаван от цар Симеон. Като се родила Калина царят искал да я кръстят Клементина на прабаба му, но царица Маргарита се възпротивила, защото на испански език има сорт мандарина, която се казва така. „С такова име детето никога няма да си намери съпруг“, пошегувала се царицата.

Към срещата се присъединиха княгиня Калина, съпругът й Китин-Муньос и княз Симеон-Хасан.

След разговора си с царя всичките деца, заедно с него засадиха бреза пред двореца и накрая си направиха обща снимка за спомен от срещата.

Цар Симеон, царица Маргарита, Поли Карастоянова и Николай Василев по време на срещата във "Врана" миналата седмица.
Цар Симеон, царица Маргарита, Поли Карастоянова и Николай Василев по време на срещата във "Врана" миналата седмица.
Царят и царицата се запознаха с децата на бившите министри и депутати от НДСВ.
Царят и царицата се запознаха с децата на бившите министри и депутати от НДСВ.
Ексдепутатът Минчо Спасов
Ексдепутатът Минчо Спасов
Децата засадиха бреза пред двореца.
Децата засадиха бреза пред двореца.
Ексшефката на групата на НДСВ в парламента и бивше лице на ВСС проф. Анелия Мингова поздравява царя.
Ексшефката на групата на НДСВ в парламента и бивше лице на ВСС проф. Анелия Мингова поздравява царя.
Николай Василев и двете му дъщери в разговор с царя и царицата.
Николай Василев и двете му дъщери в разговор с царя и царицата.
Княгиня Калина и Симеон-Хасан също се присъединиха към срещата.
Княгиня Калина и Симеон-Хасан също се присъединиха към срещата.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/