Гомасио – японската тайна на дълголетието

19 September 2022
Марта Красимирова

В Япония подправката за столетниците се нарича гомасио.

Прясно приготвената подправка има прекрасен аромат и ни напомня, че храната без подправки е скучна и безвкусна.
И не говорим за химикали като мононатриев глутамат, а такива, които имат ползи за здравето.

Как да направим японската „столетна подправка”?


Името й идва от думите „гома“ - сусам и „сио“ – сол и затова традиционно се прави от тези два продукта.
За приготвянето на гомасио съотношение на компонентите е 1 част морска сол и 18 части черен или кафяв сусам.

Сусамовите семена съдържат много полезни вещества, които имат благоприятен ефект върху дейността на организма.
Процесът на правене на самото гомасио е много интересен.
Запържете солта в тиган, докато загуби белия си цвят и се появи леко амонячна миризма. Това отнема приблизително три минути. Отделно запържете изплакнат предварително сусам, докато зърната започнат да набъбват. Това трябва да се прави на слаб огън, за да се избегне изгарянето.трябва да се пържи мокър, тъй като сухите семена бързо ще изгорят, без да имат време да се отворят. По време на пърженето тиганът трябва да се разклати и разбърка с дървена шпатула, за да не изгорят зърната. Начукайте в хаванче солта до прахообразно състояние. Започнете с термичната обработка на сусама, след като морската сол вече е приготвена.

Смелете сусама. Вкусът на подправката зависи от начина на смилане на зърната - нежното смилане ще придаде лек сладникав вкус, докато прекалено твърдото смилане ще придаде на подправката солен вкус. Прясно приготвеното гомасио има невероятен аромат. Няма нужда да правите прекалено големи количества, защото след две седмици подправката развива гранясал вкус и губи свойствата си.
Освен че подобрява вкуса на храната, има и превантивни и лечебни свойства.

Гомасио прочиства кръвта, стомаха, черния дроб. Почистването се извършва от капчиците сусамово масло, които се утаяват върху солените кристали. Когато попаднат в тялото, те служат като велкро, събират токсините и ги отстраняват. Поради това се приема отделно от храната, по 1 ч.л. три пъти на ден преди хранене.

Сусамът – подцененият лечител

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/