Тайната на кралицата

15 September 2022
Хортензия Маркова

Елизабет II изиграва най-безупречното и дълго представление, водена от убеждението: “Трябва да бъдеш видян, за да ти повярват”

Два пъти при зашеметяващи трагедии тя се скрива, макар и за малко - когато загиват 116 деца и 28 възрастни в Аберфан и при смъртта на Даяна

“Нейното поведение е едновременно просто и величествено - никоя актриса не би могла да се сравни с нея”, казвал е най-големият й критик

Тежка е кралската корона. За Едуард VIII рожденото му призвание да бъде на трона е на второ място след постигането на лично щастие с разведената Уолис Симпсън. За Джордж VI, измъчен почти до социална парализа от това, че трябва да наследи по-големия си брат, страхувайки се от публични събития, които биха разкрили заекването и срамежливостта му, да бъде крал е жертвено мъчение. Когато става ясно, че херцогът и херцогинята на Йорк заедно с дъщерите си трябва да сменят адреса си от уютната резиденция на “Пикадили” 145 с Бъкингамския дворец, реакцията на 10-годишната Елизабет е: “Какво - имате предвид завинаги?”

Още от онзи момент една крехка принцеса поема семейния дълг с отдаденост, неприсъща на редица нейни предшественици, като се подготвя да изпълни най-безупречното представление, виждано някога, в ролите си на кралица, майка на нацията, държавен глава, конституционен монарх, титулярен главнокомандващ на всички британски сили, покровител, емблема, майка и баба за пример и т.н.

Контролираният, глобален образ на Елизабет II е забележително постижение поради последователността и дълготрайността на неговото развитие, станало възможно благодарение на силата на личността, стоицизма, благородството и присъствието на духа на една жена.

Нейният живот като монарх се основава на неуморната игра лице в лице с публиката - лично, по телевизията или онлайн, но кралицата отговаря на нуждата на хората за контакт.

“Тя беше за нас и за голяма част от останалия свят типичната Великобритания; не всичко, разбира се, но повече от държавен глава - сърцето на cъщността, олицетворение на обща, идеализирана идентичност”, пише Саймън Шама - кавалер на Ордена на Британската империя и професор по история, във Financial Times.

Той коментира, че кралица Елизабет II е живяла през седемте десетилетия на управлението си с убеждението, че “трябва да бъдеш видян, за да ти повярват”.

Елизабет II заедно с кралското семейство
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Елизабет II заедно с кралското семейство СНИМКИ: РОЙТЕРС

Само два пъти в моменти на зашеметяващи бедствия и трагедии тя скрива само за няколко дни това свое видимо присъствие. Това става през 1966 г., когато 116 ученици и 28 възрастни загиват при срутването на подгизнали въглища в уелското градче Аберфан. Следващата голяма трагедия връхлита монархията през 1997 г., когато Даяна, принцесата на Уелс, загива в автомобилна катастрофа в Париж.

Скоро след бедствието кралицата отива в Аберфан, за да скърби и да утеши, доколкото може, опустошената миньорска общност. След смъртта на снаха си няколко дни по-късно тя прави емоционално телевизионно обръщение на живо, в което възхвалява мъртвата принцеса и казва, че има уроци, които могат да бъдат научени от нейния живот. И върви без охрана покрай скърбящите тълпи, докато цветята се трупат пред портите на двореца Кенсингтън.

“Освен тези съдбовни моменти инстинктът на кралицата за обществено настроение рядко проваляше нея или страната ­- обяснява Саймън Шама. - Това беше също толкова добре, тъй като нейното време беше белязано от предизвикателства, пред които не са минавали никои от сравнително дълго управлявалите монарси, които я предшестваха. Елизабет I (45 години на трона), Джордж III (почти 60 години) и Виктория (почти 64 години) управляваха в периоди на национална и имперска експанзия.

(...)

Кралица Елизабет II СНИМКИ: РОЙТЕРС
Кралица Елизабет II СНИМКИ: РОЙТЕРС

През дебели и тънки, горчиви разделения и непредсказуеми сътресения, както и за цялата рядка социална класа, от която произхождаше, и дворцовите формалности, ритуали и скучни конвенции, които я заобикаляха, Елизабет II успя, когато беше най-важно, да бъде идеализираното олицетворение на нацията, имунизирана срещу истерия, но отворена към социална емпатия.

Достатъчно е само да хвърлите един поглед на парада на авторитаристи, които от единия край на света до другия превръщат милитаризираната ксенофобия в мярка за национално самочувствие, за да бъдете благодарни, че кралицата предостави по-благоприятен фокус на национална вярност.

Нищо от това не означава, че при възкачването си на престола преди 70 години кралицата се е заела с това най-голямо изпитание на публичните роли отбранително или фаталистично. На 25 години, светла, красива и - за кралска особа - лесно общителна, не можеше да има усещане, че нейното управление ще бъде утеха, още по-малко компенсация за всички изчезвания, които ще сполетят Великобритания: колонии, бракове, индустрии.

Но от самото начало, дори преди да стане кралица, в това, което тя по-късно нарече “дните на салата”, когато беше “зелена в преценката си”, Елизабет беше поразително трогната от сериозността на своето призвание.”

През 1947 г. много студена зима връхлита Великобритания, а като топъл огън за тревожното замръзване и мрачните икономии на ограничената страна става сватбата на Елизабет и Филип.

Сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип КАДЪР: Туитър/The Court Jeweller
Сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип КАДЪР: Туитър/The Court Jeweller

Пресата гладно отразява детайлите на многоетажната торта и копринената сватбена рокля. Когато се предполага, че булчинският тоалет е направен от френска “лионска коприна” - непатриотично, както и много скъпо, от двореца отговарят, че въпреки че може да е била коприна с произход от Китай (а не от Франция), преждата е била изтъкана в Шотландия и Кент.

Младоженците стават реклама не само за монархията, но и за перфектната съпружеска връзка - невероятно красивият принц без гражданство и без пари се жени за усмихнатата “предполагаема наследница” на короната.

Кралица Елизабет II и принц Филип в Бъкингамския дворец през 1952 г.
Кралица Елизабет II и принц Филип в Бъкингамския дворец през 1952 г.

Други държави в суровия следвоенен свят правят паради с танкове и артилерия, а Великобритания празнува кралска сватба и коронация.

Самата Елизабет не изисква поклонение и не се задоволява да бъде жива национална диадема. Нейните инстинкти за морален пример - да бъде видяна, за да й се повярва - често са насърчително практични.

При коронацията й през юни 1953 г. тя поема и друга своя роля - да бъде тв звезда, като влезе в домовете чрез малкия екран. Преминаването от радиото към телевизията е скок напред и дързък риск. 

Първоначално и самата млада кралица се съпротивлява, но приема и тази отговорност, след като новата медия е възприета - със запазване на много кралски контрол върху това какво може и не може да бъде излъчвано.

През 1957 г. въпреки вълната от неинформирани тревоги и опасения относно безопасността на ваксината срещу полиомиелит на Salk кралицата съобщава, че принц Чарлз и принцеса Ан, на осем и на шест години, са били ваксинирани. По този начин тя дава пример и се присъединява към 200 000 британски майки, които са приели медицински и научен съвет да ваксинират децата си - възрастовата група, изложена на най-голям риск от заразяване с ужасното, инвалидизиращо за цял живот заболяване.

Кралица Елизабет II посети барака с пациенти с туберкулоза на Британския червен кръст през 1951 г. СНИМКА: РОЙТЕРС
Кралица Елизабет II посети барака с пациенти с туберкулоза на Британския червен кръст през 1951 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

За монарх, чиито учители в детството са били категорични, че никога не трябва да бъде бъркана с интелектуалец - нещо, което те смятали, че е неприлично за една кралица - Елизабет е мислила много за историята и е говорила чувствително за нея, но никога не е била неин затворник. Някои от най-въздействащите моменти от управлението й включват драматични жестове на възпоменание и изрази на трагично съжаление.

През 1977 г., годината на сребърния юбилей на Елизабет II, най-яростният й критик от 50-те Джон Григ казва: “Нейното поведение е едновременно просто и величествено - никоя актриса не би могла да се сравни с него... Тези външни изящества отразяват изключително стабилния характер, който е нейното най-важно качество... Държи се прилично, защото е прилична, и е почти невъзможно да си представим, че причинява болка на някой свой близък, за да задоволи егоистичен импулс”.

20 години по-късно я връхлита най-голямата криза, която дори не е политическа, когато много хора смятат, че макар и неволно, тя е причинила болка и е засегнала паметта на мъртвата си снаха.

Топлата връзка между короната, телевизията и пресата се обръща срещу семейството по отношение на магнетичния образ на Даяна.

Смъртта на принцеса Даяна е един от най-тъжните моменти в 65-годишното управление на кралица Елизабет II. СНИМКА: Ройтерс
Смъртта на принцеса Даяна е един от най-тъжните моменти в 65-годишното управление на кралица Елизабет II. СНИМКА: Ройтерс

Провалът на брака между Чарлз и майката на децата му изважда на преден план и твърдоглавата страна на кралицата, която настоява за развод, който поне би изяснил донякъде условията, при които принцовете и принцесите могат да бъдат разделени, без да се разруши цялата институция.

Автомобилната катастрофа е сътресение, което много сериозно засяга монархията и съвсем за малко не я унищожава. Кралицата все пак успява да мине и през това и да възстанови своите позиции.

“Но трагедията с Даяна хвърли дълги сенки, не на последно място в повторението на принц Хари на някои от главите в живота на майка му: отделянето му заедно със съпругата му Меган Маркъл от кралското призвание и обществената служба и желанието да използва блясъка на обществените медии да изразят недоволство от каменното безразличие на дворцовата марка - коментира Шама. - Но кралицата продължи, изпълнявайки до самия край обещанието, дадено в Южна Африка през 1947 г., поддържайки комбинацията от величие и лично човешко съчувствие, което направи управлението й трайно въпреки всички шансове.”

Скандалите от последните години сякаш вече не са способни да одраскат изпитаната броня на Елизабет II. Шокиращите разкрития за връзката на принц Андрю, нейния любим син, с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстийн като че ли само подчерта фундаменталната доброта на майката на нацията.

Може би видимо най-пагубна за нея се оказа загубата на нейната “сила”, както го е определяла самата тя, принц Филип.

Последната официална снимка на Елизабет II и съпругът и? е направена в двореца Уиндзор за 73-ата годишнина от брака им.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Последната официална снимка на Елизабет II и съпругът и? е направена в двореца Уиндзор за 73-ата годишнина от брака им. СНИМКА: РОЙТЕРС

След смъртта му кралицата сякаш започна да изглежда все по-крехка с всеки изминал ден.

“На Коледа през 2021 г. тя говори на страната за първи път като вдовица, не облечена в тъмните плевели на неутешима скръб, както беше кралица Виктория, а с усмивка на спомен, сладко предизвикваща “палавото блещукане” в очите, което бе видяла, когато за първи път среща Филип, и което “никога не го напускаше”. Както обикновено, кралицата успя да персонализира момента.”

И дори в своята най-напреднала възраст тя знаеше как и кога да говори, разкривайки в себе си чистотата на онази принцеса и “предполагаема наследница” от “Пикадили” 145.

Кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън заедно с дъщерите си Маргарет и кралица Елизабет II
Кралицата майка Елизабет Боуз-Лайън заедно с дъщерите си Маргарет и кралица Елизабет II

На 21-вия си рожден ден на 21 април 1947 г., докато обикаля Южна Африка с майка си и баща си - краля, Елизабет се възползва от възможността да покаже на Британската общност и империята собственото си предефиниране на призванието на монархията със силна реч.

В тържествената кулминация тя казва: “Заявявам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали е дълъг, или кратък, ще бъде посветен на вашата служба и на службата на нашето велико императорско семейство, към което всички ние принадлежим. Но няма да имам силата да изпълня тази резолюция сама, освен ако не се присъедините към нея с мен, както сега ви каня да направите”.

Това е вид самокоронясване преди действителния акт на коронацията шест години по-късно. Едновременно тежко и благородно, изтъква Шама, което предполага царуване, което ще свърже заедно короната и народа.

Няма причина да се предполага, че при всеки бъдещ случай, когато кралицата повтаря това изявление за посвещение, това не е, както често загатва, целият смисъл на живота й.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/