Румен Радев ще ми купи палтенце

13 September 2022
Виктор Иванов
Румен Радев
Румен Радев

Президентът и говорителят на правителството Антон Кутев прекалиха с плашенето и всяването на паника колко страшна ще е зимата, ако те не са на власт

"Девети септември ми купи палтенце

И каза: Честито, честито, момченце!

Девети септември ми купи сандалки.

-Да припкат - заръча - краченцата малки!

А после ми сложи в ръката геврече

-Хапни си! - Девети септември ми рече.

Девети септември го няма вече, демокрацията ни го отне. От 10 септември тази година обаче има нова надежда. Румен Радев ще ни купи палтенца.

Или поне така ни обеща президентът. Като пое твърдия ангажимент докато на власт са неговите служебни правителства да няма режим на тока. И даде за пример как сегашният кабинет е свалил цената на бензина.

И понеже се появи някакво странно недоверие в тези искрени ангажименти на един държавен глава, чиято основна икономическа заслуга е, че успя да фалира Военновъздушните сили, наложи се ден по-късно важността на сегашното управление да бъде подчертавана от говорителя на правителството Антон Кутев. Който пък ни обясни как тази зима хората ще умират от студ, глад и мизерия. А безработицата ще нарасне с цели 100 000 души, ако естествено служебното правителство не бъде оставено да си свърши работата.

Всъщност и Румен Радев, и Антон Кутев бяха толкова искрено плашещи какво би могло да се случи, ако евентуално след изборите има ново правителство, та се наложи служебният премиер Гълъб Донев да ги опровергава. И да разясни, че няма как правителството му да е свалило цената на бензина, а това е пазарен механизъм. И да разясни, че зимата ще е трудна, но едва ли чак смъртоносна.

Разликата между Гълъб Донев от една страна и Антон Кутев и Румен Радев от друга е една основна. Премиерът, слава Богу, разбира от икономика. А Радев и Кутев не правят нищо друго освен да всяват паника.

Просто защото нищо от това, което казват реално не е вярно. Като се започне от разясненията на Радев как неговото правителство е свалило цената на бензина, та се стигне до прогнозите за смъртоносна зима на Антон Кутев. А двамата всъщност са един човек. Още миналогодишните служебни правителства на Радев отредиха на Кутев ролята на основен говорител срещу предишната власт, ако ресорният министър има морални или професионални задръжки да си отпусне езика. Кутев, а не тогавашната регионална министърка Виолета Комитова всъщност бе човекът, който обясняваше, че магистрала „Хемус“ е строена незаконно. И развеждаше усърдно министърката по трасето да гледат машините на строителите. Ефектът го видяхме всички – строителството спря, а построеното се руши. АНТОН КУТЕВ

АНТОН КУТЕВ

Реално в неделя говорителят на правителството Антон Кутев зае ролята на говорител на едрия бизнес. Който в българските условия има навика да прави бизнес само и единствено с помощта на държавата. И да се заканва колко тежко ще стане, ако не му бъде помогнато. Като ответ обаче бизнесът няма навика да помага. Показателно е дори това, че от пролетта българският бизнес плаща електроенергията и природния газ на фиксирани цени. А държавата го компенсира за горницата, която диктува пазарът. За сметка на това обаче българската инфлация не намалява, а е доста по-голяма от средната европейска. 

За да защити бизнеса, Антон Кутев извади едни доста странни изчисления, меко казано. Като плашещата прогноза за 100 000 нови безработни през зимата. Като забрави да обясни обаче, че всъщност безработицата в България в момента е нездравословно ниска.

Едва 139 000 са били безработните в България в края на юли, показват последните статистики, публикувани от Агенцията по заетостта. И се подчертава, че това е ниво на безработица от 4,2%, която на всичкото отгоре намалява в сравнение с година по-рано. И има изричното уточнение, че лекото повишение спрямо предния месец е заради това, че украинските бежанци започват да си търсят работа и се записват в бюрата по труда.

Всъщност тази ниска безработица, която в София и още девет области е дори около 1%, е вредна за икономиката. Тоест практически няма кой да работи. Като вече не е прецедент дори малки фирми да си внасят работна ръка от Сърбия и Северна Македония.

Това от своя страна води до изкуствено надуване на инфлацията. Механизмът е много прост – когато липсва работна ръка, бизнесът наддава за всеки работник и се надцаква със заплати. А тези заплати съответно позволяват на този бизнес да си вдигне цените. И защото трябва да избие вдигнатата цена на труда, и защото има кой да си позволи да плаща тези по-високи цени. Така че всъщност едни нови 100 000 безработни по-скоро биха подействали оздравяващо на икономиката, а фирмите ще имат шанса да станат конкурентоспособни. За държавата пък със сигурност ще е по-евтино да плаща обезщетения за безработица и социални помощи отколкото да държи висока заетост плащайки безразборно на бизнеса.

Втората страшна прогноза, която направи Антон Кутев бе как ще мрем от студ. Като даде пример със себе си, че отоплява къщата си с пелети, които са поскъпнали с пъти – от 320 на 800 лв. на тон.

Това означава поне 4000 лв. за зимните месеци за малка къща - откъде ще ги извадят хората тези пари, пресметна той.

Всъщност опитът на Кутев е доста нерелевантен. Защото, ако се вярва на неговата декларация в София той притежава апартамент. А къщата му е в село до Своге и е трудно да се каже дали е малка. Защото Кутев е декларирал целия си имот от 650 кв. м.

Отделно, вероятно г-н Кутев не знае, но масовото отопление в България не е на пелети. А на дърва и въглища – над 51% от населението се отоплява така. Да, дървата и въглищата също поскъпнаха. Но дори и с това поскъпване отоплението на една къща до 100 кв. м с това гориво, което отнема около 10-15 кубика дърва или 4 тона въглища трудно ще стигне до посочените от Кутев 4000 лв. По-вероятно е да спре на около 3000 лв.. за целия сезон от ноември до май при сегашните цени на твърдите горива. А аз, за разлика от Антон Кутев, доста въглища съм изринал в първите 30 години от живота си.

Всъщност нито говорителят на правителството, нито Румен Радев са толкова необразовани, че да не разбират, че вадят публично плашещи аргументи, които обаче не са особено относими към истинския живот. И тогава остава въпросът защо ни плашат умишлено. Защото за разлика от правителствата в Европа, които съчетават предупрежденията си към гражданите с мерки, засега Радев и Кутев единствено ни обещават, че септември ще стане май, ако на власт от правителство, назначено от държавния глава. А единственият възможен отговор е, за да засилят политическата нестабилност, за да може Румен Радев да продължи да управлява еднолично. И накрая да ни купи палтенца. Но с условие да забравим демокрацията. И да обичаме "Газпром".

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/