Когато самотен баща отглежда момиче

26 August 2022
Яна Андреева

Преди време из интернет бяха разпространени видеа и снимки на един самотен баща, който прави невероятни прически на малката си дъщеря. Тогава историята трогна хиляди хора по целия свят, които си дадоха сметка, че предизвикателствата в такова семейство са безброй – от прическата на момичето, през разговора за първия цикъл, до нейното възпитание. На първо място самотните бащи няма нужда да се справят сами. Потърсете помощ, без да го считате за своя слабост или предателство. Нека около вас и дъщеря ви има роднина, приятел, съсед, по възможност жена. Ако не разполагате с баба или леля, може да потърсите помощта от майката на най-добрата приятелка на дъщеря си. Не става въпрос за това тя да идва и да глади вашите дрехи, а по-скоро да покаже на тийнейджърката ви, че винаги е на разположение за съвет и подкрепа. Помолете я понякога да взима и вашата щерка на шопинг или „женски филм“.

Комуникирайте с девойката свободно. Може да ви се струва, че говорите два различни езика, но това е усещането, което имат всички родители на тийнейджъри. Няма да й навредите, ако разговаряте с нея. Споделяйте й свои неща, искайте мнението й, самият вие я търсете за подкрепа. Научете се на търпение и да я изслушвате. Понякога те изобщо не искат решения от нас, достатъчно им е, че има на кого да си разкажат проблемите.

Не я задушавайте в стремежа си да я закриляте. Това обикновено се явява като най-голямата пробойна в отглеждането на момиче от самотен баща. Покажете й начините да се справя сама, да оцелява и без вашата помощ, като й дадете преди всичко увереността, че може и че вие й имате пълно доверие. В противен случай има опасност скоро дъщеря ви да започне да бяга по тъча, защото се чувства прекалено притисната от вас, или пък да стане твърде зависима от присъствието и закрилата ви. Понякога ще я виждате как страда. Стиснете зъби и не се хвърляйте веднага в бой за нея. Битката, която наистина си струва да спечелите, е битката за независимостта на вашата тийнейджърка. За нейната способност да се справя във всякакви ситуации и сама.

Когато нещата опрат до момчета или до всички „онези“ въпроси, които обичайно се обсъждат с майката, признайте на своето момиче, ако се чувствате неловко. Но не подхващайте този разговор прекалено насериозно. Моментът е идеален да й предадете и няколко урока по чувство за хумор. Но е важно тя да знае, че може да говори с вас по всякакви теми. Ако видите, че самата девойка се притеснява твърде много, измислете вариант с ваша приятелка или роднина, която да помогне.

Може би в живота ви ще се появи нова жена. Не се чувствайте виновен и не позволявайте на тийнейджърката да ви манипулира чрез чувството ви за вина. Заявете ясно, че тя е приоритет за вас, но имате и личен живот, за който трябва да се погрижите. Не правете излишни жертви, загърбвайки собственото си щастие заради вашето дете, защото когато порасне, това дете ще повтори вашия модел.

Грешки, които родителите допускат в дисциплината.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/