1991 г. Тодор Живков пише писмо с копие до "168 часа". Не го изпраща

07 August 2022
Сима Владимирова
Тодор Живков
Тодор Живков
  • Обвинява Андрей Луканов в интриги след показанията му по дело № 1 за швейцарска къща на фамилията
  • Нарича баща му основна фигура в групата на ген. Филатов, организатор на съветските шпионски служби у нас

Гневен на показанията на Андрей Луканов по дело № 1, Тодор Живков пише писмо с копие до в. "168 часа". В него той дава своята версия за фамилията на тогавашния премиер и ролята му в преврата на 10 ноември 1989 г. и съдебните процеси срещу падналия от власт комунистически лидер.

Двамата са в обтегнати отношения, след като икономистът изиграва водеща роля при свалянето на "човека от народа” от власт, а впоследствие настоява за наказанието му. Планът как да бъде детрониран се заформя във вилата на бъдещия премиер два месеца преди събитията, в присъствието на съветския посланик и Петър Младенов.

Тодор Живков знае прекрасно кой тайно работи срещу него,

но след 10 ноември всичко става явно. Свидетелските показания само потвърждават опасенията му. Тогава той диктува писмото на съветника си Костадин Чакъров. Документът е подписан на ръка от сваления партиен и държавен ръководител. Носи дата 29 ноември 1991 г. Но размисля и така и не го изпраща до редакцията на в. "Дума", която е публикувала свидетелствата на тогавашния български премиер по делото.

На следващия ден Тодор Живков извикал Костадин Чакъров и му казал: "Мислих цяла нощ и смятам, че това писмо не бива да се публикува. Луканов е много силен, има много пари и може да си отмъщава на семейството ми. Прибери го и ще видим какво ще правим по-нататък."

Това пише в книгата си "От втория етаж към нашествието на демократите" помощникът на Тодор Живков. Той помества цялото писмо на своя патрон в изданието на ИК "Труд" и казва, че е готов да го подложи на графологична експертиза, за да няма съмнения за фалшифициране на текста.

Цялата история четете ТУК

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/