Уроците на Бойко за Киро: уволнявай, за да не те уволнят!

20 July 2022
Валери Найденов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. СНИМКИ: "24 ЧАСА"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. СНИМКИ: "24 ЧАСА"
  • За 12 години Борисов напълно смени фасона на ГЕРБ

Кирил Петков може да е изучил в “Харвард” тайните на Вселената, но не е изкарал курса по оцеляване. Ако пак му се отвори премиерският парашут, веднага трябва да вземе уроци от професор Бойко Борисов.

Оцеляването започва от тази работа с кадрите, която напомня пролетната резитба и колтученето на доматите.

Да вземем например министъра на културата – просто Наско. Той сам си качи в мрежата видеоселфи, с което развесели цяла България. Как би постъпил Бойко, ако му беше шеф? Още на другия ден министър Наско щеше да е пътник.

Киро обаче не даде и косъм да падне от главата му. Тогава взеха да възникват вредни хипотези. Например, ако министър Наско е толкова непоклатим, дали някой не му е купил поста? И ако да, то кой би дал толкова пари, за да сложи ръка върху културата? Кой? Нищо чудно да е дубайският беглец с иззетата колекция.

Премиерът в оставка Кирил Петков.
Премиерът в оставка Кирил Петков.

Разбира се, винаги присъства и хипотезата за скритите сексуални зависимости – щом още не е уволнен, значи е интимен с еди-кой си.

Така народът си обяснява необяснимото. И по фасадата на властта тръгва малка пукнатина. Постепенно тя се разширява, появяват се нови и нови пукнатини, докато в един момент цялото царство рухва. Впрочем Бойко напуска сградата, преди да му падне на главата, докато Киро се бори със зъби и нокти да остане до последно и пет минути след това.

Като говорим за секс, то явно и Киро, и Бойко не са монаси

Поне така се говори. Но за разлика от Киро, Бойко много внимава да не се заобикаля със сексбомби в службата. Дамите, които издига по високите постове, по принцип нямат вид, пораждащ клюки. Кой би го обвинил в страстна връзка с Цачева? Или с Фидосова?

При Киро е точно обратното – хем е женен за мома канадка, хем се говори за служебен романс с годеницата на близък съпартиец. Може и да не е истина, но щом вестниците го пишат, значи е по-добро от истина. Четейки жълтата преса, човек остава с впечатлението, че Киро е под чехъл не само у дома, но и в Министерския съвет, без да броим трандафора на тате.

Възможно ли е някой да си представи Бойко под чехъл?

Абсурд. Той е алфа партиецът, който уволнява всички с изключение на себе си.

Като погледнем назад през годините, виждаме дълга редица от незаменими кадри, които бяха заменени с едно махане на китката. Помните ли как през 2-3 месеца сменяше министъра на здравеопазването? А къде отиде близкият приятел, министър Мирослав Найденов? Къде са Фидосова, Цачева, несменяемият Цветанов? Щом стъпиха накриво и нащърбиха леко фасона на ГЕРБ – шат! на патката главата.

След 13 години неспирни чистки, днешният ГЕРБ е коренно променен. В онази партия преобладаваха дребни и средни играчи по места, ниски активисти от БКП и Комсомола, и тук-там дребни мутри. Днес отпред на партията са подредени модернисти със западно образование и стаж в международни фондации, които му осигуряват интерфейса с натовските ценности и с посолствата.

По-надолу по йерархията виждаме будни и енергични местни администратори, стъпили мощно сред народните маси. Широка и здрава основа, представителна фасада, а на покрива – коминочистач.

Ако Киро следваше примера на Бойко, за 6 месеца щеше да смени поне 6 министри. Друг щеше да дава тон на културата, на спорта, на вътрешните работи и така нататък. Тогава и Киро щеше да е чисто нов.

Интересен е случаят с Делян Добрев – през 2017 г. Елена Йончева го обвини, че кадрувал по роднинска линия в Община Хасково. Добрев веднага си подаде оставката от парламента, но парламентът отказа да я приеме. Наложи се БСП да сезира Конституционния съд. По-късно обаче се разбра, че греховете на Добрев не са сериозни и че той все пак е ценен кадър за ГЕРБ – млад, модерен, американско образование. Точно каквото трябва за новата фасада на ГЕРБ.

И Добрев отново се върна в опашката от чакащи за министри

Междувременно партията ПП покори небивали върхове на шуробаджанакизма, но Елена Йончева си мълчи. Киро също. В правителството на Бойко това е направо невъзможно, там не може да има двама от един и същ град, камо ли от един и същ креват.

Откъде у Бойко Борисов идва принципна строгост в работата с кадрите? Вероятно това е инерцията от ранния СИК. Навремето Илия Павлов посъветва гущерите, т. е. силовите групировки, да си откъснат опашките и оттогава те все това правят – късат ли, късат. Групировките бързо се трансформираха. Тръгвайки от рекета и кражбата на автомобили, минавайки през охранителния бизнес и застраховането, спорта, банковото дело, търговията, политиката, дипломацията – те не спират да се чистят, да се легализират и да изличават петната от миналото.

Тук не казвам, че Бойко има тъмно минало – просто е създал една напълно законна фирма в рамките на едно съзвездие със съмнителна слава.

Киро и неговата банда се движат в обратната посока – те пристигат от небето и нямат грехове на тази малка земя. Те тепърва ще стават племе, а кадрите са кът. Затова никой не може да бъде уволнен ей така, само защото, като излизал от парламента, и някой го настъпил по ръката.

Тъй като е син на тази грешна земя, Бойко Борисов няма нужда да се прави на Дон Кихот, по-скоро той си е избрал ролята на Санчо Панса (и аз съм прост, и вие сте прости). Ако нямате прекомерни очаквания, ще останете приятно изненадани.

И обратното - Петков пристига в ролята на харвардски месия. Тази роля по принцип е губеща, тъй като създава неизпълними очаквания. Бойко сваля летвата ниско и лесно я прескача, докато Киро я вдигна така високо, че минава отдолу и дори не успява да я събори.

Много се развеселих като чух по “Дарик радио” как Киро се кани да взема пример от Шумпетер, известния австрийско-американски реакционен икономист. Ясно стана, че не го е чел. Получи се нещо като героя на Тодор Колев във филма “Опасен чар”, който постоянно цитира Франк Лойд Райт, за да впечатли мющерите.

Мисля си - а какво би казал Бойко, ако го попитат за Шумпетер? Представете си, че го е изучавал подробно, с подчертаване и записки в полето. Въпреки това той ще отговори: “Кой? Шумпетер? В “Бистришките тигри” не сме имали такъв футболист!”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/