Как България изпусна 10 млрд. долара и други истории на Виктор Вълков

07 July 2022
Пенчо Ковачев
Виктор Вълков
Виктор Вълков

Тези истории на Виктор Вълков сме разказали през 2010 г., припомняме ги пак

Днес кажем ли Виктор Вълков, подразбираме ресторант "Монтерей"; кажем ли "Монтерей", подразбираме Виктор Вълков.

Сега той е пенсионер и член на надзорния съвет на Интернешънъл Асет банк. Беше вицепремиер и външен министър в правителството на Димитър Попов през 1991 г. Преди това е дългогодишен шеф на международния отдел на БЗНС, достига и до шеф на партията. Депутат във ВНС и кандидат за президент, издигнат от земеделците. Кариерата си завършва като посланик в Турция и Хърватия.

Ресторант "Монтерей" се сдоби с митичната слава на място, откъдето едни емблематични хора тайно дърпат конците на държавата. Вълков е най-редовният клиент на ресторанта, но не може да си обясни откъде се появи този  слух, често подгряван от ген. Атанасов,  всезнаещия бивш шеф на контраразузнаването.

В основата на кръга "Монтерей" стои съседството. В него влизат повече хора, които живеят наблизо. Групата няма постоянен състав. Всеки вторник на обяд се събират бивши генерали, министри и политици, бизнесмени. Коментират всякакви дела от дневния ред на държавата, но няма как да заговорничат срещу нея - на съседните маси обядват представители на фирми, на посолства и всякакви хора.

...Сутринта на 1 август 1991 г. Андрей Луканов вика Виктор Вълков в кабинета си и в присъствието на Александър Лилов му казва, че днес ще бъде избран за президент с подкрепата на депутатите от БКП. Само ако не се кандидатира д-р Желев, отговаря Вълков. СДС обаче вече е издигнал кандидатурата на своя лидер д-р Желю Желев. Вълков се оттегля от битката и призовава подкрепящите го да гласуват за лидера на СДС.

И искрено е доволен, че не става държавен глава. Той не може да си представи живот, обграден от държавни протоколи, бодигардове и служебни задължения, които не му позволяват да седне с приятелите си в обикновен ресторант.

Вълков не иска въобще да участва в състезанието, но като лидер на третата политическа сила в държавата няма как да откаже.

Като водач на БЗНС е поканен от съдията Димитър Попов за вицепремиер и външен министър. Правителството е широко коалиционно и заместници на Попов са хора от трите най-големи партии. Освен Вълков и Александър Томов от БСП и Димитър Луджев от СДС.
В кабинета "Попов" няма особени кавги, спорове и караници. Екипът работи добре като за правителство карашък. Димитър Попов е широко скроен човек и може както да приема чужди мнения, така и категорично да наложи своето. Той например е способен половин час да говори по проблем, от който и хабер си няма.

Е, има и смешни спорове понякога, като например между Луджев и Томов. И двамата са с мераци да контролират силовите министерства. Вълков си спомня и следния разговор между двамата. Единият пита защо колегата му вчера е ходил в МВР. А ти защо оня ден беше в Министерството на отбраната, контрира другият.

Тъй като няма обявен първи зам.-председател,  Луджев и Томов спорят кой да е изписван първи.

Александър Томов настоява да е по първата буква на малкото име. Димитър Луджев иска да е по първата буква, но на фамилията.

Като финансов министър Костов гледа много подозрително на бюджета на МВнР. Смята едва ли не, че най-много пари отиват за леда в уискито. И на обсъждане на републиканския бюджет, когато Костов яростно оспорва всяка цифра за МВнР, Вълков казва: "Иване, България е била без финансово министерство (в последните години при управлението на Живков - б.а.), но без външно - никога!"

Кабинетът "Попов" ще остане в българската история с три знакови случая. Първият е прословутият апел на премиера: "За Бога, братя, не купувайте!" Правителството "отвърза" цените и търговците решиха, че е дошъл моментът да забогатеят бързо. Стана трудно хората да се снабдяват дори с най-необходимите продукти. Тогава решението за освобождаването им е взето единодушно от правителството, в което министър на труда и социалните грижи е Емилия Масларова.

Вторият е "Случаят "Вадуц". Димитър Попов участва на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. След Давос той има среща във Вадуц, столицата на Лихтенщайн, където трябва да се обсъжда едностранно обявеният от Андрей Луканов мораториум върху българските плащания по външния дълг. Когато вече е там, Попов разбира, че на срещата ще участва и българският цар в изгнание Симеон Втори. Нещо повече - в програмата за срещата той е записан като водач на българската група, а Попов - като негов първи министър. Когато научава това, премиерът веднага си тръгва от Вадуц.

И днес Вълков твърди, че отказът на Попов не може да се тълкува като погрешен. Всичко е въпрос на избор и за този отказ може да е дал такъв акъл някой от съветниците му.

Третият е случаят "Роберто Копола". Главният касиер на Малтийския орден Копола отива в посолството ни в Рим и предлага да даде на правителството 10 милиарда долара безлихвен и безсрочен заем. Тогава тази сума е почти колкото външния дълг на България Срещу това кабинетът да издаде дипломатически паспорт на Копола, че е посланик на България. Малтийският орден иска да "скрие" 10-те милиарда, защото се бои те да не бъдат взети от Ватикана.

Правителството посреща предложението доста резервирано, въпреки че получава от Копола копия на подобни дипломатически паспорти и от други държави.

Попов, Вълков и Иван Костов се събират, за да обсъдят предложението. Оценяват го като лековерно. Вълков обаче казва:"Я си представете, че има дори 2% шанс предложението да е реално. И ако го пропуснам, ще ни кажат, че сме били кръгли глупаци, след като срещу един паспорт сме пропуснали да вземем 10 милиарда!"

Правителството взема доста витиевато решение. Издават дипломатически паспорт, в който пише, че Роберто Копола е генерален консул на България за страните от Близкия изток. Хитра формулировка, защото държава Близък изток няма.

Копола обаче не я приема. Пращат му втори паспорт, но малко след това той е арестуван, при което му е иззет и паспортът. Малко след освобождаването му от затвора Копола умира.

Междувременно Иван Костов и подуправителят на БНБ Емил Хърсев отиват в Рим и се срещат с Копола. Виктор Вълков казва, че той не знае нищо за резултатите от тази среща, а може би и малцина знаят.

Малко след случая "Копола" Вълков научава интересна информация от съпартийката си Елена Кирчева, по това време наш посланик в Швейцария. Кирчева получава известие от местна банка, че в нея се явил българин и поискал да изтегли от направен превод в полза на България 3 милиарда долара. Така и остава неизвестно кой е бил човекът и дали е изтеглил парите.

Виктор Вълков има още една покана за министър. Когато Луканов формира второто си правителство, му звъни по телефона и казва: "Честито, г-н министре на външната търговия!" "Андрей, няма да стнае", отоговаря Вълков. Върховният съвет на БЗНС току-що е взел единодушно (само с един въздържал се) решение земеделците да не участват в управлението на държавата заедно с бившите си червени съюзници.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/