Ранни признаци на алкохолизъм, които никога не бива да пренебрегваме

01 July 2022
Боби Найденов

Ако всички предупредителни знаци идват с гигантски мигащи светлини, те може да са по-ефективни. Но проблемът с предупредителните знаци е, че често не ги разпознаваме в момента, в който най-много се нуждаем. С нещо като пристрастяване, което отнема известно време, за да се развие, може е добре да сме наясно с препинъкамъните по пътя ни.

1. Организирате социалния си живот около пиенето
Може да откриете, че искате да прекарвате повече време с хора, които обичат да пият, а не с приятели, които не го правят. Може също да откриете, че искате да останете сами вкъщи и да пиете, вместо да излизате с компания. Да останеш вкъщи, може дори да е оправдание за повече пиене, защото не е нужно да се тревожиш за консумация на алкохол и шофиране.

2. Загрявате с няколко питиета, преди да излезете с приятели
Студентите наричат това „предварително игра“. Идеята е да получите преднина като начин за спестяване на пари. Може да си кажете, че бутилка вино струва само 10 лева, което е по-евтино от закупуването на две напитки по 8 лева всяка.

3. Може да започнете да броите напитките си с помощта на „алтернативна математика“
Може да не "броите" напитките, които сте изпили преди да излезете, защото това е било часове преди или междувременно сте яли и теоретично сте противодействали на ефекта на алкохола.

4. Започвате да дефинирате „питие“ по различен начин
Алкохолните напитки не всички са създадени равни, що се отнася до съдържанието на алкохол. Може да решите, че виното не е "истинска" напитка като водката, и след това си кажете, че само "истинските" напитки се броят. Може да решите да се откажете от твърдия "истински" алкохол и да го замените с по-лекия Но ако увеличите консумацията на тези по-леки питиета, резултатите може да са същите.

5. Притеснявате се, че ще останете без алкохол

6. Гледате снимки и забелязвате, че винаги имате чаша в ръката си
Въпреки че е вярно, че една снимка улавя само определен момент, но може да започнете да забелязвате, че изглеждате по-опиянени от другите. Може дори да забележите, че лицето ви и останалата част от тялото ви изглеждат различно от това как си мислите, че изглежда или как си спомняте, че изглежда.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/