Хиляди милионери се опитват да напуснат Русия

18 June 2022
24 часа

Хиляди милионери се опитват да напуснат Русия, а продължаващото изселване на нейната бизнес и олигархична общност вероятно ще изостри дългосрочните щети от войната върху икономиката й. Това заяви в петък британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и "Дневник". 

"Заявленията за миграция предполагат, че 15 хил. руски милионери вероятно вече се опитват да напуснат (страната)", каза министерството в ежедневната си сводка за хода на войната в Украйна, която се базира на данни на британското разузнаване.

Междувременно рублата започна да поевтинява спрямо долара и еврото на фона на заявленията, които руските власти правят на Международния икономичски форум в Санкт Петербург, известен още като "Руския Давос".

Руската агенция "Интерфакс" съобщи, че Москва възнамерява да разреши на руските банки да налагат комисионни върху депозитите в чуждестранна валута със задна дата.

Централната банка отбеляза, че поради изолацията на валутния пазар наличието на валутни пасиви и активи създават допълнителни рискове, тъй като са лишени от възможността да хеджират своите валутна позиция. За да се ускори обезценяването на активите и пасивите на икономиката, Централната банка предложи да позволи на банките да определят отрицателни лихвени проценти по депозитите в чуждестранна валута на юридически лица.

Според източник на "Интерфакс" Министерството на икономическото развитие вече е готово със законопроект, който се съгласува между ведомствата преди да бъде внесен в парламента.

Измененията позволяват на банките да начисляват комисионни по депозитите на юридически лица, ако това е предвидено в споразумението. Размерът на възнаграждението може да надвишава размера на лихвата върху размера на депозита, платен от банката по договора.

Развиващата се ситуация в руската икономика е изпълнена с нов рецидив на "холандската болест", предупреди руският финансов министър Антон Силуанов в Санкт Петербург. Симптомите на "холандската болест" са забавяне или спиране на растежа в преработващата промишленост, провокирано от укрепването на националната валута на фона на високите приходи от износа на суровини и увеличаването на вноса.

Лекарството за тази болест, отбеляза Силуанов, е разходите да не зависят изцяло от приходите от продажбата на изкопаеми горива, "защото сега харчим всички приходи от петрол и газ за разходи". Според министъра Русия трябва да се откаже от този конфорт, тъй като тогава разходите ще зависят от плащания, определяни от чужбина и от обема на суровините, продавани в чужбина.

Междувременно Министерството на икономическото развитие и Централната банка на Руската федерация радикално се разминаваха в оценките си за рисковете от дефлация в Русия.

"Засега не говорим за риска от дефлация. Засега имаме 16.7% увеличение на цените на годишна база и пространство за калибриране на паричната политика чрез стандартни мерки, а именно чрез механизма на ключови лихви, стига да остане доста значимо", каза Алексей Заботкин, заместник-председател на Банката на Русия, на форума в Санкт Петербург.

Министерството на икономическото развитие категорично не е съгласно с тази оценка, пише "Инерфакс", като цитира министъра Максим Решетников.

"Имаме дефлация за пета поредна седмица, колеги, и няма нужда да измерваме инфлацията година за година. Да вземем месечни данни, майската инфлация, преизчислена в годишни темпове - 1.6% инфлация", каза министърът и предупреди, че без вземането на евтини заеми "няма да можем да излезем от ситуацията".

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/