Преди 60 години България играе първия си мач на световно по футбол

31 May 2022
Георги Банов
Националите ни преди тръгването за Чили.
Националите ни преди тръгването за Чили.

30 май 1962 г. Една доста позабравена дата, която обаче трябва да е със златни букви в историята на българския футбол и спорт. За първи път националният отбор играе на финалите на световно първенство. И то, когато там има само 16 тима, а местата за Европа са само осем. Или си просто в елита на континента.

Мачът ни с Аржентина започва в 15 часа чилийско време на стадиона в Ранкагуа. Всъщност е трябвало да бъде в друг град. За нашата четвърта група са определени Талкахуано и Валдивиа. Валдивиа обаче е опустошена от най-силното земетресение в човешката история на 22 май 1960 г. То е отчетено като 9,6 по Рихтер. Талка, Консепсион и Талкахуано също са засегнати. Антофагуста и Валпарайсо отказват домакинствата си. Виня дел Мар и Арика успяват да възстановят стадионите си.

За да се спаси световното, спечелено с доста усилия, правителството на Чили се обръща към американската минна компания “Брандън Мед”, която е направила малък, но доста модерен стадион в Ранкагуа, който носи нейното име. Събира около 14 000 зрители.

Така световното е събрано само на четири стадиона - в Сантяго, Ранкагуа, Виня дел Мар и Арика. И нашата група отива в минния град.

Нашите са настанени в близкото градче Махали, където ползват терените в обществения парк. Аржентина, която е първият ни съперник, е в самият град Ранкагуа. Унгарците, които са също в нашата група, е в Ренго и са настанени в хотел “Туризмо”, а най-добре са англичаните, последният ни съперник - които се настаняват в централата на “Брандън Мед”, където тънат в лукс за онези времена.

Нашите

Българският национален отбор се води от невероятния дует Георги Пачеджиев - Чугуна и Кръстю Чакъров.

Една от последните снимки на Георги Пачеджиев-Чугуна (вляво). Този треньор ни води за първи път на световно.
Една от последните снимки на Георги Пачеджиев-Чугуна (вляво). Този треньор ни води за първи път на световно.

Двамата са едни от най-успешните треньори в историята на националния ни отбор. Те успяват в крайна сметка да бият два пъти Франция в квалификациите, за да стигнем до финалите на световното. Първо с 1:0 в София, а след това и с 1:0 в допълнителния мач, известен като Миланската епопея. Тогава гола вкарва Якимов. Трябва да се отбележи, че те са едни от най-иновативните на световното. България е единственият отбор, в който има цели трима тийнейджъри - Добромир Жечев, Георги Соколов и Георги Аспарухов. В повечето отбори няма и един. А Гунди е вторият най-млад футболист на финалите. По-малък от него е единствено бразилецът Коутиньо.

За дебюта ни на световно треньорите избират:

Георги Найденов. Един от най-великите вратари в историята на родния футбол. По това време е в ЦДНА. Умира при загадъчни обстоятелства в Дамаск на 26 май 1970 г., едва на 38 г., където е пратен като треньор на военен тим. Според семейството му е отровен от ДС, след като е един от малкото, които отказват да играят в “Левски-Спартак” и се възпротивява на всемогъщия вътрешен министър Ангел Солаков.

Кирил Ракаров. Капитанът на отбора ни. 10 пъти шампион с ЦСКА и 3-кратен носител на купата. Бронзов медалист от олимпиадата в Мелбърн. Почина на 25 август 2006 г. на 74 г.

Иван Димитров. Стълбът в отбраната на “Локо” (Сф). С него е шампион и носител на купата. Със 70 мача в националния тим. Почина на 1 януари 2019 г. на 83 г.

Стоян Китов. Полузащитник на “Спартак” (София). С него е носител на купата. Играе и на олимпиадата в Рим 2 години преди световното, където сме пети.

Димитър Костов. Яшко е една от легендите на “Славия”. С “белите” е 4-кратен носител на купата.

Никола Ковачев. Лидерът на ЦДНА, човекът, който обезглави истински петел на “Сан Сиро”. 7-кратен шампион и двукратен носител на купата с “червените”. Почина на 26 ноември 2006 г. на 75 г. Погрешно се твърди, че прякорът му е Тулата, а всъщнот е Туата от “Коле, ела туа”, както го е викала майка му от игрището.

Тодор Диев. Единственият футболист от провинциален отбор в състава. Легенда на “Спартак” (Пловдив). С него е шампион и носител на купата. Три пъти е голмайстор на първенството. Почина на 6 януари 1995 г. на 60 г.

Петър Величков. Сламата е един от най-големите таланти на “Славия” и България. Европейски шампион за юноши. Два пъти носител на купата. Приключва кариерата си едва на 27 г. заради пристрастеност към алкохола. Намерен мъртъв в центъра на София на 15 юли 1993 г. на 53 г.

Христо Илиев. Патрата е една от легендите на “Левски”. Два пъти шампион и три пъти носител на купата със “сините”. Голмайстор на първенството за 1957 г. Загива в автомобилна катастрофа на 24 март 1974 г. на 37 г.

Димитър Якимов. Най-добрият халф в историята на България. Митата е харесван дори от Ди Стефано. Автор на гола, който ни праща на първото ни световно, след което играе в още две. Носител на купата със “Септември” (София), след което с ЦСКА е 7-кратен шампион и 4-кратен носител на купата. На 12 август тази година трябва да навърши 81 години.

Иван Колев. Ването е първият българин, който попада в десетката за “Златната топка” на “Франс футбол”, и то по времето, когато български журналисти не гласуват. 11-кратен шампион на България и 4-кратен носител на купата с ЦСКА. Играе на три олимпиади и две световни. Почина от инфаркт пред стадион “Васил Левски”, когато се ядоса, че паякът вдига колата му. Това се случи на 1 юли 2005 г., когато бе на 74 г.

Съперникът

Наставник на Аржентина на световното първенство е Хуан Карлос Лоренсо. Икона на “Бока Хуниорс”. Един от първите аржентинци, които пробиват в Европа. Играе за френския “Нанси”, както и испанските “Атлетико” (Мадрид), “Райо Валекано” и “Майорка”. В “Майорка” приключва кариерата си и веднага става треньор, като вкарва отбора в елита. След световното води отбори като “Лацио”, “Атлетико” (Мадрид), “Архентинос Хуниорс”. Със “Сан Лоренсо” печели шампионатите “Метрополитано” и “Насионал” за 1972 г. Повтаря успеха с “Бока Хуниорс” през 1976 г. След това с тима си триумфира два поредни сезона в “Копа Либертадорес”.

А през 1977 г. го прави и световен шампион. Във финала за Междуконтиненталната купа бие “Борусия” (Мьонхенгладбах) след 2:2 на “Ла Бомбонера” в Буенос Айрес и след това 3:0 в Карлсруе.

Първият мач е ръководен от легендарния ни рефер Никола Дудин.

Срещу България играят:

Мурио Антонио Рома. Вратар на “Бока Хуниорс”. С две световни първенства.

Федерико Саки. Защитник на “Расинг”. Приет в залата на славата на футбола в Аржентина. След края на кариерата си работи като помощник на великия Сезар Луис Меноти.

Раул Алберто Паес. Защитник на “Сан Лоренсо”. Шампион на Аржентина за 1959 г. и полуфиналист за “Копа Либертадорес”.

Силвио Марцолини. Защитник на “Бока Хуниорс”. 5-кратен шампион на Аржентина с “Бока” и “Насионал”. Един от първите треньори в кариерата на Диего Марадона.

Марцолини, който играе срещу България, е един от първите треньори на Диего Армандо Марадона.
Марцолини, който играе срещу България, е един от първите треньори на Диего Армандо Марадона.

Карлос Алберто Сайнц. Защитник на “Ривър Плейт”. Играе дори финал на “Копа Либертадорес”.

Рубен Марино Наваро. Капитан на отбора. Защитник на “Индепедиенте”. С него става два пъти поред носител на “Копа Либертадорес”.

Раул Оскар Белен. Ляво крило на “Расинг”. Два пъти шампион на Аржентина и един път печели “Копа Америка” с националния отбор. Смятан за №1 в света на тази позиция.

Марсело Ернесто Пагани. Халф на “Ривър Плейт”. След световното преминава в “Интер” (Милано) и веднага става шампион на Италия.

Оскар Раул Роси. Халф на “Сан Лоренсо”. Плеймейкър на отбора. Най-добрият партньор на Санфелипе.

Хосе Франсиско Санфелипе. Нападател на “Бока Хуниорс”. Един от най-добрите голмайстори на Аржентина за всички времена с 22 попадения колкото тима и Леополдо Луке.

Ектор Освалдо Факундо. Нападател на “Сан Лоренсо”. С два гола на световното.

Факундо вкарва единстгвения гол за Аржентина.
Факундо вкарва единстгвения гол за Аржентина.

Съдията

Хуан Гардесабал Гарай-Хуанито е един от най-големите испански рефери в историята. Роден в Билбао, много бързо се утвърждава като един от водещите в Европа. Става международен още на 31 години. Ръководи мачове на три световни първенства - 1958, 1962 и 1966 г. Общо срещите му като главен рефер са 7, а има още 8 и като страничен.

Свирил е два 1/4-финала и един малък финал в кариерата си.

Мачът

Всичко приключва доста бързо. Още в 4-ата минута Факундо ни отбелязва гол и всичко приключва. Така и завършва двубоят. Нашите се опитват да атакуват, но много рядко застрашават противниковата врата. Разбира се, на трибуните няма нито един български запалянко. Всичките 7134 зрители подкрепят Аржентина.

60 години по-късно малцина помнят имената на националите ни в този мач. Тогава няма смени, защото такъв е правилникът. Така играят 11 от 22-ма в състава.

Коментари

ЖЖА в 17:43 на 31 May 2022
Благодарности за хубавата статия, нека да се помни подвигът на тези мъже!
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/