"Бъди като водата" - философията на Брус Лий

24 May 2022
Mila.bg

Говорейки с героя Майк Лонгстрийт в епизод на телевизионния сериал Longstreet през 1971 г., артистът по бойни изкуства Брус Лий направи известното изявление за „бъди като водата“, обобщавайки концепцията на Ву Вей за действие със сила без сила или без полагане на усилия.

„Бъдете като водата, която си пробива път през пукнатини. Не бъдете категорични, а се приспособете към обекта и ще намерите начин да заобиколите или през него. Ако нищо във вас не остане твърдо, външните неща ще се разкрият. Изпразнете ума си, бъдете безформени. Безформени като вода. Ако сложите вода в чаша, тя се превръща в чаша. Слагате вода в бутилка и тя се превръща в бутилка. Слагате я в чайник, става чайник. Водата може да тече или може да се разбие. Бъди вода, приятелю.”
Брус Лий

Преди преждевременната си и трагична смърт през 1973 г., Лий създава архив от лични писма, записи в дневник, утвърждения, бележки за обучение и съобщения до себе си, много от които се озовават в книгата Дао на Джийт Кун До.
През 2001 г. Фондация „Брус Лий” пуска по-изчерпателна колекция от неговите бележки в книгата „Брус Лий: Художник на живота“.
През 2016 г. фондацията публикува още повече от личните бележки на Лий, добавяйки тежест към нашето разбиране за истинския му характер. В тях намираме поглед върху това как неговата лична житейска философия еволюира в директния и вдъхновяващ звуков ритъм на „Бъди като водата.”
Това, което е очарователно в тези бележки, е прозрението, което ни дава за дългия процес на самосъбуждането и самоактуализацията на Брус Лий.

Цитати от книгата „Брус Лий: Художникът на живота”

„Когато острото ми самосъзнание нарасна до това, което психолозите наричат тип „двойно обвързване“, моят инструктор отново се приближи до мен и ми каза: „Слушай, пази се, като следваш естествените завои на нещата и не се намесвай. Не забравяй никога да не се противопоставяш на природата; никога не се опълчвай на каквито и да е проблеми, а ги контролирай, като замахваш с тях. Не тренирай тази седмица: прибери се вкъщи и помисли за това.”

След размисъл и медитация през следващите дни, Лий стига до някои просветляващи заключения относно способността си да практикува Ву Вуй или изкуството на откъсването, осъществявайки връзката с водата и мимолетното влияние на мислите и привързаностите, които обикновено замъгляват нашето мислене и цвят, нашия поглед върху живота.

„След като прекарах много часове в медитация и практикуване, се отказах и тръгнах да плавам сам. В морето си помислих за всичките си предишни тренировки и се ядосах на себе си и ударих водата! Точно тогава — в този момент — изведнъж ме хрумна една мисъл; не беше ли тази вода самата същност на кунг-фу? Не беше ли тази вода току-що ми илюстрирала принципа на кунг-фу? Ударих я, но не пострада.
Отново я ударих с цялата си сила — но не беше раненя! След това се опитах да хвана шепа от нея, но това се оказа невъзможно. Тази вода, най-мекото вещество в света, която можеше да се побере в най-малкия буркан, изглеждаше слаба. В действителност може да проникне в най-твърдото вещество в света. Това беше! Исках да бъда като водата.
Изведнъж една птица прелетя и хвърли своето отражение върху водата. Точно тогава друго мистично усещане за скрит смисъл ми се разкри; не трябва ли мислите и емоциите, които имах, когато съм пред противник, да минават като отражението на птиците, летящи над водата?
Точно това имаше предвид професор Йп Ман с това да бъдеш откъснат – да не си лишен от емоции или чувства, а да бъдеш човек, в когото чувството не е лепкаво или блокирано. Следователно, за да се контролирам, първо трябва да приема себе си, като вървя с, а не против своята природа.”

Водата е толкова фина, че е невъзможно да се хване шепа от нея; удари я, но не страда; прободеш я и тя не е ранена. Тя няма собствена форма, а се формира към съда, който я съдържа. Когато се нагрее до състояние на пара, тя е невидима, но има достатъчно мощност, за да разцепи самата земя. При замразяване кристализира в могъща скала.

Тя е бурна като Ниагарския водопад, а след това се успокоява като неподвижно езерце, страшна като порой и освежаваща като извор в горещ летен ден. Такъв е и принципът на Ву Вей: реките и моретата са господари на сто долини. Това е така, защото силата им е в смирението; те са царе на всички тях. Така че съвършеният господар, който желае да ги води, той бива следван. Въпреки че е над тях, хората не го чувстват като нараняване. И тъй като водата няма да се бори, никой не се бори с нея.”

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/