Сръбски бизнесмен купува "Левски"?

20 May 2022
24 часа
ДРАГАН ШОЛАК
ДРАГАН ШОЛАК

Сръбският бизнесмен Драган Шолак, който стои зад компанията "Юнайтед груп", притежаваща "Виваком" и "Нова телевизия", води преговори за придобиването на акциите на "Левски", твърди "Спортал". Според информацията в разговорите от страна на сините участват мажоритарният собственик Наско Сираков, изпълнителният директор Иво Ивков и треньорът Станимир Стоилов.

Чрез своята "Спорт репъблик" Шолак взе английския "Саутемптън" в началото на годината. Представителите на компанията Роберто Галярди и Расмус Анкерсен са били на финала за Купата на България, в който "Левски" победи ЦСКА и спечели първото си отличие за последните 13 години.

Твърдението е, че основният проблем пред евентуална сделка са задълженията от около 15 млн. лева на "Левски" към бившия му собственик Васил Божков, който се укрива в Дубай от две години.

Сираков получи акциите на "Левски" през май 2020 г. Година по-късно той тържествено обяви, че преговаря с инвеститор, готов да осигури на клуба светло бъдеще. Скоро след това в София беше представен Джо Диксън, но разговорите между двете страни приключиха бързо и без споразумение.

През есента ръководството на "Левски" обяви, че се насочва към пълна промяна на модела с намерението да се учреди сдружение на привържениците, което да вземе акциите и да управлява клуба. Първите стъпки бяха направени веднага, а сдружението беше учредено на 4 май.

Очаква се то да бъде представено официално на 24 май по време на честването на 108-ата годишнина от създаването на футболния клуб.

В спортен план "Левски" бележи възход след идването на Стоилов. Отборът подобри значително играта и резултатите си през пролетта. Това привлече и привържениците, които направиха мачовете на "Левски" най-посетените в българския футбол. Отделно, работата на клуба със запалянковците доведе и до значителни приходи - за три месеца сините отчетоха над 2 млн. лева от продажби на стоки, билети, членски карти и дарения.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/