Защо двойките спират да правят секс? 7 често срещани мита

18 May 2022
София Вътова

Сексът може да бъде лепилото, което държи вас и партньора ви заедно.
И когато нивото на този специален вид интимност спадне, това може да ви накара да поставите под въпрос почти всичко в отношенията си. Чудите се дали вече не сте привлекателни и дори дали все още сте влюбени.
Всъщност истината е съвсем различна.

Кои са 7-те често срещани мита за това защо двойките спират да правят секс?

Мит №1. Вие сте се разлюбили
Често вярваме, че здравата връзка означава много желание и секс, независимо колко дълго сме заедно. Но ако желанието ви липсва, това трябва да означава, че сте се разлюбили. Да, ама не! Това е мит, а не факт.

Сексуалното желание не е биологичен порив като глада или жаждата - това е емоция, повлияна от всякакви неща.
Добре е първо да оцените редица фактори, които биха могли да причинят незаинтересованост от секса за вас или вашия партньор.
Например има ли биологични и медицински промени, като нов хормонален контрацептив или хронична болка? Психологически промени като тревожност, депресия или чувство на несигурност относно секса? Или се променят отношенията като постоянен спор или усещане за емоционална дистанция.

Мит №2. Вашата връзка или брак са обречени
Някои асексуални двойки биха ви казали, че липсата на секс означава, че връзката е приключила. И макар да е вярно, че връзката без размяна на ласки между чаршафите може да означава край, това също в известна степен е мит.

В началните фази на една връзка често искаме много секс, през цялото време. Но около шест месеца до две или пет години връзка, повечето двойки изпитват спад в пеперудите в стомаха и сексуалното желание. Преставаме да се чувстваме толкова развълнувани от партньора и прерастваме в нова фаза - фазата на привързаност.

Така че, ако сексуалното ви желание е спаднало след няколко години, това всъщност е по-скоро празник, отколкото предупредителен знак.
Това просто означава, че сте достигнали до тази солидна привързаност, за която толкова много хора копнеят.

Мит №3. Никой не прави секс, докато отглежда деца
Докато бебето ви повръща, едва ли ще ви е до романтично настроение. Въпреки това, децата не трябва да означават края на секса такъв, какъвто го познавате.

Точно както фазата на привързаност предизвиква промени в желанието и нашите приоритети - така правят и децата. Въпреки това много двойки продължават да правят секс или да вземат съзнателно решение да съживят романтичната си връзка.

Първата стъпка е да разберете дали сексът е важен за вас в момента. Понякога просто не искате секс.

Номерът е да базирате решението си на вашите и на личните предпочитания на вашия партньор, а не на мит, който предвижда никой да не води активен сексуален живот през годините на отглеждане на деца. Защото това просто не е вярно.

Мит №4. Защото жените наистина не се наслаждават на секса
Идеята, че жените в сериозни връзки просто губят напълно либидото си, може да изглежда като идеалният отговор на въпроса: защо двойките спират да правят секс, но не е така. Това е мит, който произтича отчасти от историческата промяна.

Преди 18 век обществото е възприемало двата пола като еднакво сексуални, неприлични и неморални. През 19 век желанието на жените започва да се разглежда като нещо неприлично и болно. Жените се смятали за морално по-висши във всяко отношение, което означавало, че очевидно не могат да искат или желаят секс.
Идеята, че жените наистина не харесват секса или го смятат за важен, също се основава на специфична идея за секса: вагинално проникване.

От жените в хетеросексуални връзки често се очаква да получат оргазъм само от вагинално проникване. Но те често се нуждаят от външна стимулация на клитора, за да постигнат кулминация и наистина да се насладят на секса.

Така че трябва да се запитате - наистина ли жените изобщо не се интересуват от секса или само от вагиналния проникващ секс?

Мит №5. Стареенето е равно на ниско либидо
Процесът на стареене може да направи много за много неща по отношение на здравето, сред тях и сексуалното такова.
Промените в желанието, причинени от менопаузата и повишената еректилна непредсказуемост, са само част от трудностите, с които може да се сблъска една жена в тази фаза на живота си. Въпреки това стареенето не изтрива сексуалното желание или възбудата.

Страхотният секс е достъпен за всеки, без значение на колко години сте.

Мит №6. Мъжете са биологично програмирани да искат секс само с нови партньори
Новостта е важна за сексуалния ни апетит. Правенето на един и същ вид секс по едни и същи начини в продължение на десетилетия определено може да намали желанието. И в известен смисъл това е перфектният отговор на въпроса защо двойките спират да правят секс.

Въпреки това нов партньор не е необходим за мъжете, за да продължат да искат секс.

Ако не друго - новостта на нов сексуален партньор може да е по-важна за желанието на жените, отколкото на мъжете.

Какво означава това за бъдещето на хетеросексуална дългосрочна връзка? Изгубеното желание може да бъде възвърнато.

Мит № 7: Невъзможно е да поддържате сексуалния си живот вълнуващ след десетилетия заедно
Точно както смехът в дългите връзки не пресъхва, така и сексът – поне не, ако полагате последователни усилия да разпалите пламъка помежду си.

Често вярваме, че сексът трябва да се случи изневиделица и че едни и същи сексуални движения трябва да ни вълнуват еднакво през целия живот.
Но работата е там, че нашата сексуалност непрекъснато се променя.

Това означава, че може да обичаме един вид секс с години, за да стане по-малко вълнуващ с течение на времето. Когато това се случи, всичко, което трябва да направим, е да се интересуваме какво може да ни хареса сега.
Разбирането както на вашите, така и на желанията на партньора ви ще се промени и може да ви помогне да запазите нещата вълнуващи, защото предизвиква любопитство.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/