Арестуват Батето по поръчка на Андрей Луканов

14 May 2022
Симона Димитрова
Помагат на Иван Славков да се облече в съда.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Помагат на Иван Славков да се облече в съда. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

МВР продава една от пушките му на немец, но твърдят, че е претопена, пише "168 часа"

До края на живота си пази копие от ключа за килията, в която лежи през 90-те

Преди 26 години през април и май едно от най-шумните дела е срещу Иван Славков-Батето. Той беше обвинен в незаконно притежание на 2 револвера, 3 пушки и патрони за тях и за присвояване на 14 410 лв. и 41 стотинки държавни средства. Делото подробно е отразено от фотографа Иван Григоров през 1996 г.

"Считам, че има определени нарушения, но не съм извършил престъпление - категоричен е тогава Батето пред следователя Калин Белчев. - Първо, не си спомням да съм придобивал нещо след 1980 година. И второ, никога не съм крил оръжието си."

Всъщност още на 18 януари 1990 г. при първия обиск в дома му на столичния булевард "Толбухин" то е иззето. В кабинета му в метален шкаф са открити револвери "Колт" и "Наган", въздушен пистолет "Валтер” и три кутийки метални сачми за него. В библиотечен шкаф са намерени също автоматична пушка "Колт АR15", пушка "Уинчестър", ловна пушка успоредка, ловна пушка надцевка и въздушна пушка "Хаенел", както и кутии с патрони.

Какво обяснява по-късно съпругът на Людмила Живкова за ареста четете - ТУК!

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/