Маша от Pussy Riot избяга от Русия, преоблечена като куриер

12 May 2022
24 часа
 Мария Альохина СНИМКА: Уикипедия
Мария Альохина СНИМКА: Уикипедия

Мария Альохина от световноизвестната арт група Pussy Riot e избягала от домашен арест в Русия, преоблечена като куриер - доставчик на храна.
Това разказа самата тя в интервю за "Ню Йорк таймс" от Литва, където се намира в момента.

В Русия Альохина бе в списъка на престъпниците под наблюдение с присъда за подстрекателство към участие в неразрешени акции. През април тя бе обявена за издирване от властите в Москва, след като не се яви на съдебно дело.

Мария Альохина, която всички наричат Маша, попада в полезрението на руските власти за първи път, когато нейната група Pussy Riot организира протест срещу президента Путин в московския храм "Христос Спасител".

През 2012 г. тя бе осъдена на две години затвор за "хулиганство". Това обаче не я отказа от политическа активност, заради което през последната година тя бе вкарвана в затвора шест пъти - всеки път за по 15 дни, по скалъпени обвинения. 

През април властите обявяват, че ефективният й домашен арест ще бъде заменен с 21 дни в наказателна колония и това я подтикнало да избяга от Русия. Тя се преоблича като куриер на храна, заблуждавайки московската полиция, която следи апартамента, в който е отседнала. Зарязва и мобилния си телефон, за да не бъде проследена. Приятел я откарал до границата с Беларус, откъдето след седмица успява да се спаси в Литва.

"Бях щастлива, че успях, защото това беше непредсказуемo и голямo" сбогуване с руските власти, казва Альохина. "Все още не разбирам напълно какво съм направила", признава тя.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/