Решено: ЕС забранява регистрацията на бензинови и дизелови коли от 2035 г.

12 May 2022
Георги Луканов

Европейският съюз ще забрани регистрацията на автомобили с двигатели с вътрешно горене на територията на страните членки от 2035 г., пише германският вестник Handelsblatt. Изданието се позовава на предложение на френския председател на Съвета на ЕС, което се отнася до радикален преход към CO2-неутрална мобилност, а именно - да няма нови изключения и дълги междинни етапи.

Така от 2035 г. ще бъде забранена регистрацията на нови автомобили, както леки, така и търговски, чиито двигатели отделят въглероден диоксид по време на движение. Единствената масова алтернатива са електрическите превозни средства.

Компромисното предложение включваше на всеки две години Европейската комисия да оценява как напредва преквалификацията на служителите в автомобилната индустрия за производство на екологично чисти автомобили. Според прогнозата на Европейската асоциация на доставчиците на автомобили (CLEPA) преходът към електрически возила ще доведе до загуба на половин милион работни места. С окончателното отрязване на колите с ДВГ няма да има шанс и за разработването на екологичните синтетични горива.

През 2035 г. Европа ще въведе забрана и за продажба на колите с ауспух. Ограниченията ще засегнат всички автомобили с мотори с вътрешно горене, включително хибридите. Тези возила няма да могат да се произвеждат и продават, но няма да има забрана за експлоатация.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/